Την διαπίστωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε το αίτημα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας σε τροπολογία που έχει απορρίψει ο ίδιος και αφορούσε το νομοσχέδιο για το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΞ, για να καθυστερήσει ή και να εμποδίσει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης προχώρησε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια συμφώνησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έκανε λόγο από την αρχή της συνεδρίασης για αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική πρακτική οι προτάσεις νομών της αντιπολίτευσης και οι τροπολογίες που έχουν καταθέσει μην τίθεται σε ψηφοφορία, ζητώντας θεσμικά να διεξαχθεί σχετική ονομαστική και ας απορριφθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επεσήμανε πως «Εδώ δεν συζητάμε για μία συγκεκριμένη διαδικασία αλλαγής διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής, το αιφνίδιο αίτημα αλλαγής, όχι απλά μιας μακράς πρακτικής, μιας πρακτικής που δημιουργεί έθιμο και το έθιμο δημιουργεί δίκαιο, το θεωρώ απαράδεκτο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά πέρα από αυτό, αρχίζω να σκέφτομαι ότι ίσως επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που ήδη λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δίνει την δυνατότητα στην αντιπολίτευση δια της διαρκούς συζήτησης να εμποδίζει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Φανταστείτε το παρόν νομοθέτημα σε κάθε άρθρο που περιλαμβάνει να κατατίθεται το ένα αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας της αντιπολίτευσης. Δηλαδή να ζητήσει η αντιπολίτευση 488 ονομαστικές ψηφοφορίες επί 488 άρθρων. Μου κάνει εντύπωση και φυσικά δεν μπορώ να συμφωνήσω…» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου πολύ καλός γνώστης του Συνταγματικού Δικαίου επεσήμανε πως σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής αλλά και το άρθρο του Συντάγματος είναι «Πάγια πρακτική να ψηφίζονται μόνο τροπολογίες που κάνει δεκτές ο αρμόδιος υπουργός και υπενθύμισε πως το ίδιο αίτημα είχε θέσει ο Ε. Βενιζέλος επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, αίτημα που ο τότε πρόεδρος τη Βουλής Νίκος Βούτσης απέρριψε! Σε διαφορετική περίπτωση ο κάθε υπουργός θα έπρεπε να εφαρμόσει διατάξεις τροπολογιών που είναι αντίθετες από την δική του πρακτική.

«Δεν έχουμε κυβερνώσα Βουλή», είπε ο κ. Αθανασίου και συμπλήρωσε πως «Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην Κυβέρνησή. Η κυβέρνηση αποφασίζει αν θα εισαχθεί προς συζήτηση μια τροπολογία και μόνο ενώ η Βουλή αποφασίζει πως να ψηφιστεί.

Εξάλλου η συγκεκριμένη τροπολογία συνεπάγεται δαπάνες και εκ του λογού αυτού δεν μπορεί να εισαχθεί προς ονομαστική ψηφοφορία, καθώς πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.