Οι τραγικές εικόνες που είδαμε στην Νέα Σμύρνη, είτε τον αστυνομικό να χτυπάει τον πολίτη, είτε τους δεκάδες διαδηλωτές να ξυλοκοπούν ανελέητα τον αστυνομικό έδωσαν νέα ώθηση στον «πόλεμο» μεταξύ της κυβέρνησης αλλά και της Αντιπολίτευσης.

Η πολιτική ευθύνη του διχασμού και της έντασης πάει από το ένα κόμμα στο άλλο με την τελική μάχη να προγραμματίζεται για το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν το θέμα της βίας έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη δική του πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πρόθεση να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα και παράλληλα να τον προκαλέσει να τοποθετηθεί ανοιχτά, όχι μόνο για τα φαινόμενα βίας, αλλά για την «ανεύθυνη στάση» του κόμματος του να καλεί σε πορείες εν μέσω πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως αναμένεται να αναπτυχθούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τερματισμό των φαινομένων βίας.
Το βέβαιο είναι πως η συζήτηση δεν θα πραγματοποιηθεί σε φιλικό κλίμα αφού κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευσης ήδη διατηρούν ψηλά την ένταση με μπαράζ ανακοινώσεων και ανταπαντήσεων. Κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς επιρρίπτουν ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος μίσους και διχασμού και η κυβέρνηση διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση την απόφαση να μην επιτραπεί ο διχασμός της κοινωνίας, καταδικάζοντας την τυφλή βία.
Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύει βολές προσωπικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατηγορεί την κυβέρνηση για επιστράτευση του όπλου του διχασμού.

Μάλιστα σε μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας. Απέτυχε να συγκρατήσει τη βαθιά ύφεση στην οικονομία. Και σήμερα, έρχεται να επιστρατεύσει το ύστατο όπλο των αποτυχημένων: Το διχασμό”. «Όλοι οι Έλληνες έχουν διαπιστώσει και διαπιστώνουν καθημερινά ποιος επενδύει στον διχασμό και την πόλωση. Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, είναι τα έργα που μετρούν. Και τα λόγια του που τον συνοδεύουν. Το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» όχι μόνο δεν το ξέχασε, αλλά συνεχίζει στον ίδιο δρόμο» απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Στη δημόσια τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «εμείς είμαστε συνηθισμένοι», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Άλλωστε, το δόγμα ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ξανακούσαμε και όταν οι ίδιοι πάλι, έριχναν τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας. Το θέμα μας όμως είναι οι πολίτες. Οι νέες και τις νέοι που ξυλοκοπούνται αναίτια. Οι άνθρωποι που τρομοκρατούνται μέσα στις ίδιες τους τις γειτονιές. Ο ολισθηρός κατήφορος της έντασης πρέπει να τελειώσει εδώ. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα, φορώντας μάλιστα το εθνόσημο, να χτυπάει ανελέητα και να απειλεί ζωές συμπολιτών του, με την ανοχή της κυβέρνησης. Όπως και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να χτυπά αστυνομικούς, με τρόπο φρικτό και απάνθρωπο». Απευθύνθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό: «Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να επενδύει στο διχασμό. Η Ελλάδα του 2021, δεν θα επιστρέψει στη δεκαετία του 1950. Έχουμε την ευθύνη να μην το επιτρέψουμε. Έχουν την ευθύνη να μην το συνεχίσουν».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος “χρέωσε” στον Αλέξη Τσίπρα την κοινωνική ένταση των τελευταίων ημερών ενώ επανέφερε το ερώτημα για το «ρίσκο» των διαδηλώσεων και τον κάλεσε να διαχωρίσει ευθέως τη θέση του «Κουνώντας το δάχτυλο, ο κ. Τσίπρας στο τέλος καταλήγει να δείχνει μόνος του τον εαυτό του» αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος και καταλήγει με το «υστερόγραφο»: «Ακόμα περιμένουμε να πάρει θέση για τις συνεχείς διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας και για το αν δέχεται το ρίσκο που αφορά την υγεία των άλλων και όχι τη δική του».

Χρηστίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Δεν πρέπει να καταστέλλονται συγκεντρώσεις με υπέρμετρη αστυνομική βία

«Οι αστυνομικοί είναι στους δρόμους για να προστατεύουν τους πολίτες και δεν πρέπει να σπαταλούνται δυνάμεις σε επεισόδια ακραίας βίας που μπορεί να οδηγήσει και σε νεκρούς», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Ο κ. Χρηστίδης ανέφερε πως η κυβέρνηση με τις επιλογές της όπως στα Πανεπιστήμια τροφοδοτεί την αντίδραση, γεεγονός που που δείχνει και τη γραμμή που θα ακολουθήσει το ΚΙΝΑΛ στην αυριανή συζήτηση.

Παράλληλα τόνισε πως δεν πρέπει να καταστέλλονται συγκεντρώσεις με υπέρμετρη αστυνομική βία, ενώ είπε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε καταδικάσει την βία στο επεισόδιο στη Νέα Σμύρνη την προηγούμενη Κυριακή.

Πρόταση Βελόπουλου για ακύρωση της συζήτησης για αστυνομική βία

Μια ιδέα έριξε στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος που πολλούς ενθουσίασε! Μάλιστα τα σχόλια ήταν συγκρατημένα θετικά, από όλες τις πτέρυγες ώστε να κάτσει η σκόνη…. και να μη πέσει άλλο λάδι στη φωτιά, πλην του ΜΕΡΑ25 που θέλει να «εγκλωβίσει» τον πρωθυπουργό στο ίδιο θέμα, με την ίδια ερώτηση και διαφωνεί σε οποιαδήποτε αναβολή!

Ο λόγος για την πρόταση που έκανε ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης να ακυρωθεί η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία που είναι προγραμματισμένη να αύριο στη Βουλή. Μιλώντας από το βήμα, ζήτησε από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση «εάν θέλουν να αποδείξουν ότι είναι υπέρ της ενότητας απέναντι στους βάρβαρους και τους παρακρατικούς που έκαναν χθες τα επεισόδια» και να ακυρώσουν την συζήτηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά «απευθύνω έκκληση στον ίδιο τον κ. Τσίπρα να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και να συζητήσουν» και πρόσθεσε «Η κοινωνία βράζει. Εμείς λέμε "όχι" στον διχασμό των Ελλήνων από όπου κι αν προέρχεται. Λέμε "όχι" στην υποκρισία εκείνων που όταν είναι στην κυβέρνηση δίνουν εντολή στην Αστυνομία να δέρνει τους Έλληνες και όταν είναι στην αντιπολίτευση φωνάζουν ότι η Αστυνομία δέρνει τον Έλληνα. Εμείς λέμε "ναι" στην ενότητα. "Ναι" στη λογική. Οι Έλληνες είναι έγκλειστοι τόσο καιρό και βράζουν. Θα βγουν και πάλι στον δρόμο και οι παρακρατικοί θα εκμεταλλευτούν τις διαδηλώσεις και θα χυθεί αίμα».