Στην απόλυτη «μονομαχία» θα εξελιχθεί η συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αστυνομική βία και τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης.

Αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να πραγματοποιηθεί μια διευρυμένη συζήτηση στη Βουλή αντί της ώρας του πρωθυπουργού, αποφασίστηκε τελικά να μην πάρει διαστάσεις και χαρακτήρα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντί της αυριανής ώρας του πρωθυπουργού να γίνει μία εφ' όλης της ύλης συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, δηλώνοντας, «Επιλέγετε μια στημένη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση, με βιαιότητες και όξυνση και θύματα την κοινωνία και τη δημοκρατική ομαλότητα».

«Δεν θα καταφέρετε να κλείσετε το στόμα του ελληνικού λαού», τόνισε ο Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο όπως απέδειξε η μεγαλειώδης διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην απροκάλυπτη αστυνομική βία».

Κατά την συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε «πως οι εικόνες της καταστολής είναι πρόβες για αυτά που έρχονται και τα σενάρια τα έχουν γράψει οι κυβερνώντες με τους νόμους που έχουν ψηφίσει πατώντας πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ».

Υπογράμμισε ότι η κλιμάκωση της καταστολής δεν είναι εμμονή της κυβέρνησης αλλά συνειδητή επιλογή, σήμα κατατεθέν κάθε αντιλαϊκής αστικής κυβέρνησης, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη της ΕΕ.

Στην συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών στην Ολομέλεια ήδη πήρε τον λόγο και ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τα περιστατικά βίας στη Νέα Σμύρνη, καταλογίζοντάς της ότι έχει χάσει τον έλεγχο και ότι «εργαλειοποιεί» την αστυνομία. Ο κ. Βελόπουλος σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει προεκλογικά ότι θα καθαρίσει τα Εξάρχεια. Η αλήθεια είναι ότι όλη η χώρα έγινε Εξάρχεια» και επισήμανε ότι όταν γίνονται όλα αυτά στη Νέα Σμύρνη, σημαίνει ότι «έχει χαθεί ο έλεγχος». Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την αστυνομία για πολιτικούς σκοπούς και υπογράμμισε ότι η συγκέντρωση της Νέας Σμύρνης ήταν «φιλειρηνική» αλλά παρεισέφρησαν εγκληματικά στοιχεία, χούλιγκανς και παρακρατικοί.