Τα χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης των επικουρικών συντάξεων παρουσίασε στην Επιτροπής της Βουλής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα: «Οι διαστάσεις του ασφαλιστικού και δημογραφικού ζητήματος», ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου.

 Ειδικότερα ο κ. Τσακλόγλου  αναφέρθηκε στους κεντρικούς άξονες του αντιμετωπίζει η μεταρρύθμιση  που είναι "Οι δυσμενείς συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης στο ασφαλιστικό σύστημα, η επιδείνωση της ανισορροπίας εις βάρος των εργαζομένων, αλλά και της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας, καθώς και η μεταρρύθμιση του δημόσιου συστήματος της επικουρικής ασφάλισης.

Όπως ανέφερε, η δημιουργία «ατομικού κουμπαρά» για κάθε νέο ασφαλισμένο μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022 έχει ως βασικούς στόχους την αποτελεσματική  αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό, τη δημιουργία πόρων για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά και τη δημιουργία αντικινήτρων για συμμετοχή στην ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία.

 Ο υφυπουργός μιλώντας για την δημογραφική γήρανση επεσήμανε ότι είναι ήδη εδώ και έδωσε στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία όπου:

 Τα τελευταία 40 έτη (1980-2020):

 O αριθμός των νέων κάτω των 25 ετών μειώθηκε κατά 35%.

Οι γεννήσεις  μειώθηκαν κατά 44%.

Οι ηλικιωμένοι (άνω των 65) σχεδόν διπλασιάστηκαν (+93%).

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα από 157.000 που ήταν το 1960, μειώθηκαν σε 148.000 το 1980, σε 103.000  το 2000 και σε 84.000 το 2019. «Αν διατηρήσουμε το σημερινό σύστημα συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης (αποκλειστικά διανεμητικού χαρακτήρα), θα πρέπει ένας ολοένα και μικρότερος πληθυσμός εργαζομένων να πληρώνει για τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων»  συμπλήρωσε ο κ. Τσακλόγλου.