Συνεχίζεται σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης.

Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπει κάποιος από τους δύο να έχει πλεονέκτημα, δηλαδή να μεταφέρεται πελάτης από το ένα στο άλλο (αρμπιτράζ) λόγω παρέμβασης του κράτους, και επισήμανε πως το νομοσχέδιο προχωρά στην εξομοίωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών ως προς τις υποχρεώσεις ενημέρωσης των ασφαλισμένων για τα συνταξιοδοτικά προγράμματά τους.

*Διαβάστε εδώ: Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Έως τις 31 Δεκεμβρίου η καταβολή στους συνταξιούχους - Οι δικαιούχοι


Άδωνις Γεωργιάδης: Αντιμετωπίζουμε και τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια κατά τον ίδιο τρόπο

«Αντιμετωπίζουμε και τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια κατά τον ίδιο τρόπο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ απαντώντας στην κριτική ότι στο νομοσχέδιο είναι «πολύ πιο βαριά η διαδικασία ενημέρωσης» του ασφαλισμένου στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης απ' ό,τι στα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια είπε ότι θα εξομοιώσουμε τις διαδικασίες.

«Φτιάχνουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο και λέμε στον κόσμο: Έλα να ενταχθείς στον δεύτερο πυλώνα, θα πληρώνεις προϊόντος του χρόνου πολύ λιγότερο φόρο. Εάν μείνεις πολλά χρόνια, ο φόρος είναι πρακτικά μηδέν και σου βάζω και την Τράπεζα της Ελλάδος να το εποπτεύει, για να είσαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να χάσεις τα λεφτά σου και θα σε ενημερώνει το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης για το πού είναι τα λεφτά σου», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

Στην απαξίωση των επαγγελματικών ταμείων και το άνοιγμα της «κερκόπορτας» στις ιδιωτικές ασφαλίσεις στοχεύει το νομοσχέδιο, τόνισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Γαβρήλος. Όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι το «πώς θα ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα στις ιδιωτικές ασφαλίσεις, μέσα από τα ομαδικά ασφαλιστήρια, στα επαγγελματικά ταμεία».

Για νομοθετική πρωτοβουλία χωρίς κοινωνική διαβούλευση και χωρίς διάλογο με εταίρους και κόμματα μίλησε ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γ. Μουλκιώτης, και σημείωσε ότι εξυπηρετεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και όχι τους ασφαλισμένους και παρά τον «πομπώδη» τίτλο του και τις επιμέρους θετικές διατάξεις του.

Να αποσύρει το «απαράδεκτο», όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιό της, κάλεσε την κυβέρνηση ο αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης. «Είναι μία ακόμα βόμβα σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές προσδοκίες των εργαζομένων», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση έφερε για μία ακόμα φορά προς ψήφιση αιφνιδιαστικά ένα τεράστιου μεγέθους νομοσχέδιο, που άπτεται όλων σχεδόν των ζητημάτων της δημόσιας ασφάλισης, που κατ’ ευφημισμό αναγράφεται ως «μίνι ασφαλιστικό», είπε η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μ. Αθανασίου.

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται η σταδιακή μεταβίβαση του ρίσκου των ασφαλιστικών κεφαλαίων από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ασφαλισμένο, είπε η αγορήτρια της Κ.Ο. της «Νίκης», Ασπασία Κουρουπάκη.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, εν μέσω συζήτησης του Προϋπολογισμού, θυμίζει τον τρόπο που ψηφίστηκαν τα μνημόνια, χωρίς δηλαδή να προλαβαίνουν οι βουλευτές να εντρυφήσουν στο σύνολο των διατάξεών του, είπε ο αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπ. Μπιμπίλας. Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου είπε ότι το νομοσχέδιο ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης του 2ου πυλώνα.