Μπαράζ πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της ανάδειξης της ενότητας των Ελλήνων και της αποδόµησης της διχαστικής ρητορικής Τσίπρα δροµολογεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχής γενοµένης από τη διαδικασία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή την Παρασκευή, όπου παρουσίασε  τους βασικούς άξονες του σχετικού πλάνου.

Μια πρώτη γεύση των προθέσεών του δόθηκε µέσω της συνάντησής του µε τον έµπειρο -και, κυρίως, ευρύτερης αποδοχής- συνταγµατολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, η οποία ακολούθησε τις εικόνες του ξυλοδαρµού του νεαρού πολίτη από αστυνοµικό στη Νέα Σµύρνη. Αντιστοίχως, ισχυρό στίγµα δόθηκε και µε την άµεση αντίδραση και τοποθέτησή του εν είδει σύντοµου διαγγέλµατος µετά τα σοβαρά επεισόδια στην ίδια περιοχή, στη συγκέντρωση της Τρίτης, όπου έλαβε χώρα η δολοφονική επίθεση στον αστυνοµικό.

ΕΓΓΥΗΤΗΣ

Με τον τρόπο αυτόν, ο πρωθυπουργός επιθυµεί να καταδείξει πως ο ίδιος είναι ο εγγυητής της θεσµικής συνέχειας του κράτους, προχωρώντας σε συγκεκριµένες ενέργειες στη βάση της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας, αλλά και της λαϊκής βούλησης, η οποία πλέον -όπως λένε στο Μαξίµου- «έχει πάρει οριστικά και αµετάκλητα διαζύγιο από λογικές τεχνητού διχασµού και µικροκοµµατικής πόλωσης».

Η κυβερνητική πλευρά θα επιµείνει στην καταδίκη της βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται και θα υπογραµµίσει εκ νέου την αντίθεση του πρωθυπουργού µε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αναδεικνύοντας την ευκαιριακή, αναχρονιστική και ανεύθυνη στάση που κρατά Αλ. Τσίπρας µε φόντο τις τελευταίες εξελίξεις.

«Μπροστά στην αποτυχία συγκρότησης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης, ποντάρει σαφέστατα στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, ενεργοποιώντας τις δυνάµεις του 3% του ΣΥΡΙΖΑ, που βαδίζουν πλάι-πλάι µε τους µπαχαλάκηδες», επισηµαίνουν στα «Π» συνοµιλητές του στενού πρωθυπουργικού επιτελείου, συνοψίζοντας τις κεντρικές παραµέτρους της κυβερνητικής στρατηγικής.

Στο συγκεκριµένο πλαίσιο, σε αντίθεση µε τις αναφορές Τσίπρα αυτές τις ηµέρες, ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε ανοικτό κάλεσµα συσπείρωσης όλων των υγιών δυνάµεων της ∆ηµοκρατίας, για να µη διαταραχθεί η πορεία προς τη νέα πραγµατικότητα που φέρνει η προώθηση της διαδικασίας του εµβολιασµού.
Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη θα αποτυπώσουν την ουσία της συζήτησης που είχε µε τον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο, για να ιχνηλατηθεί το τοπίο σχετικά µε τα περιθώρια άµεσων παρεµβάσεων στο µέτωπο της καταπολέµησης της βίας και των κοινωνικών αυτοµατισµών. Βασικό σηµείο της επιχειρηµατολογίας του πρωθυπουργού θα είναι η αποτελεσµατική εκπαίδευση και επιµόρφωση των αστυνοµικών οργάνων, για να µειωθεί η πιθανότητα επανάληψης φαινοµένων όπως αυτά της Κυριακής.

Παράλληλα, θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες του και να διατυπώσει ξεκάθαρες θέσεις για την αποδοχή του θεσµικού ρόλου της ∆ικαιοσύνης και τον σεβασµό των επιταγών της στην υπόθεση Κουφοντίνα, καθώς και την -επί του πρακτέουσαφή και πλήρη διαφοροποίησή του από το δηµόσιο φλερτ είτε της Nεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είτε συγκεκριµένων κοµµατικών στελεχών µε φορείς και συλλογικότητες που χρησιµοποιούν βίαιες µεθόδους και έχουν αντικειµενικό στόχο τη δηµιουργία κλίµατος τροµοφοβίας στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Γύρω από αυτούς τους πυλώνες θα κινηθούν συνολικά ο δηµόσιος λόγος και η τακτική της κυβέρνησης το επόµενο διάστηµα, ενόψει των κινήσεων που θα δροµολογηθούν και των επόµενων βηµάτων της Κουµουνδούρου.

«Ο Τσίπρας είναι δέσµιος των ακραίων συνιστωσών εντός του κόµµατός του, αλλά και των πολιτικών αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει και τα οποία αποτυπώνονται γλαφυρά στις δηµοσκοπήσεις. ∆εν είναι δυνατόν, λοιπόν, να τον αφήσουµε να τζογάρει για πολλοστή φορά στις πλάτες των Ελλήνων και τώρα στο µέτωπο της κοινωνικής συνοχής και της ηρεµίας που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την υγειονοµική και οικονοµική κρίση», σηµειώνει στα «Π» κορυφαίο στέλεχος του Μαξίµου