«Ότι απόφαση λάβει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων την Πέμπτη για το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ρίξουμε «νερό» στο αντι-εμβολιαστικό κίνημα.

Ακόμη τόνισε πως μαίνεται ο πόλεμος των εταιριών που παρασκευάζουν τα εμβόλια κατά του κοροναϊού.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να εγκρίνει ταχύτατα το εμβόλιο της Τζόνσον και Τζόνσον και να διαπραγματευτεί με Pfizer και Moderna για την αύξηση των δόσεων.

Τέλος ο κ. Κακλαμάνης επέκρινε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που δεν έχει βάλει στο μικροσκόπιο του το ρωσικό εμβόλιο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca
, ο αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε: «Για μια ακόμη φορά κοιμάται η Ευρώπη γιατί το όποιο πρόβλημα μπορεί να υπάρχει με την AstraZeneca το ξεκίνησαν οι Νορβηγοί και οι Δανοί εδώ και δέκα ημέρες. Περίμενα ότι σημερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συνεδρίαζε και όχι την Πέμπτη. Δεν μπορώ να καταλάβω πως λειτουργεί η Ευρώπη σε τόσο κρίσιμο θέμα γενικά περί του εμβολιασμού.

«Από εκεί και πέρα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και πολύ προσεκτικοί, ότι αποφασίσει την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αυτή τη γραμμή πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα. Δεν γίνεται σκόντο ούτε ως προς την αποτελεσματικότητα ούτε ως προς την ασφάλεια δηλαδή αυτό που θα πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα το έχει ψάξει από εκατό μεριές. Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να αποκρυφτεί το οτιδήποτε», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πρέπει το απόγευμα η κα Θεοδωρίδου να απαντήσει, χωρίς να περιμένουμε τι θα ειπωθεί την Πέμπτη, ότι μια στις 100 αν πούνε στην Ευρώπη ότι σταματάνε τους εμβολιασμούς τι γίνεται με αυτούς τους 170 περίπου χιλιάδες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca, τι γίνεται με τη δεύτερη δόση. Δεν πρέπει να ρίξουμε νερό στο αντι-εμβολιαστικό κίνημα με τίποτα. Λιτές απαντήσεις απόλυτα καθαρές ώστε να μην δωσουμε λαβή στους αντι-εμβολιαστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις περιπτώσεις θρομβώσεων, ο κ. Κακλαμάνης διευκρίνισε: «Στην Ελλάδα προ πανδημίας περίπου είχαμε 800 περιστατικά θρομβώσεων από άλλες αιτίες και ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον κόσμο ένα 20% ως παρενέργεια του covid -χωρίς εμβόλιο - είχαμε θρομβώσεις. Επομένως το ότι μέσα στα τόσα εκατομμύρια που έχουν εμβολιαστεί με AstraZaneca βρεθήκανε 37 περιστατικά με θρόμβωση δεν μου βγαινει να πω ότι αυτό οφείλεται στο εμβόλιο. Θα σας πω και την άποψη, κρατήστε τη στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των εταιρειών που κάνουν τα εμβόλια».

«Πρέπει η Ευρώπη ταχύτατα να εγκρίνει το Johnson & Johnson το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο εμβόλιο γιατί συντηρείται στο κοινό ψυγείο και μπορεί να γίνεται ακόμα και στο φαρμακείο και κεντρικά πλέον να διαπραγματευτεί με τη Moderna και τη Pfizer για αύξηση των δόσεων. Δεν πρέπει με τίποτα να πάει πίσω ο εμβολιασμός στην Ευρώπη», επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.

Για το ρωσικό εμβόλιο, τόνισε ότι «κακώς δεν έχει ασχοληθεί ο ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και να πει η είναι ok ή ότι τα δεδομένα που μας στέλνουν οι Ρώσοι είναι ελλιπή και άρα δεν το εγκρίνουμε».

Αναφορικά με το άνοιγμα της οικονομίας, ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα, με μεγάλη σύνεση, να πάμε υπέρ του σταδιακού και ελεγχόμενου ανοίγματος. Προτιμώ αντί να βλέπω στο παρκάκι έξω από το σπίτι μου σε ένα παγκάκι να κάθονται 6 παππούδες προτιμώ να δω όσα μαγαζιά μπορούν έχουν υπαίθρια τραπεζάκια με αποστάσεις κλπ να κάθονται 4 σε ένα τραπεζάκι. Ήρθε και η ώρα για να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να πηγαίνει να εμβολιάζεται, έχεις εμβολιαστεί, έχεις το πιστοποιητικό στο χέρι σου ή έχεις περάσει covid που παίρνεις πιστοποιητικό νοσηλείας ότι έχεις αντισώματα από τον covid αυτό να είναι και ένα διαβατήριο να μπορείς να κάθεσαι σε ένα ανοιχτό μαγαζί».