Την ώρα που η Προανακριτική Επιτροπή ετοιµάζεται να ανοίξει την υπόθεση του Νίκου Παππά µε αφορµή τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα για τις τηλεοπτικές άδειες, στο επίκεντρο των συζητήσεων, ακόµα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ο ρόλος που έπαιξαν την περίοδο της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα τα πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός του. Ο εξάδελφος του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσίπρας, υπήρξε ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών» του πρώην πρωθυπουργού.

Είναι αυτός που στα τέλη Ιουλίου του 2015 επισκέφτηκε για 5 ηµέρες τη Βενεζουέλα ως γενικός γραµµατέας ∆ιεθνών Οικονοµικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, προκειµένου (και σύµφωνα µε τις ανακοινώσεις τότε του ΥΠ.ΕΞ.) να συναντηθεί µε σειρά υψηλόβαθµων κυβερνητικών αξιωµατούχων για την προώθηση των διµερών οικονοµικών σχέσεων, µε έµφαση στον ενεργειακό τοµέα.
Σύµφωνα µε τα δηµοσιεύµατα αυτής της περιόδου, στόχος του ταξιδιού ήταν, µεταξύ άλλων, να εξασφαλιστούν συµφωνίες για παροχή φθηνού πετρελαίου. Οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ µε το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα θα επανέρχονταν από τότε αρκετές φορές στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης µε τη Ν.∆. Ο Γιώργος Τσίπρας λίγα χρόνια αργότερα ορίζεται προϊστάµενος του Οικονοµικού Γραφείου του τότε πρωθυπουργού. Βρισκόµαστε πλέον στο 2017, το διάστηµα, δηλαδή, που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να «καλύψει την πλάτη» του από τον Νίκο Παππά, ο οποίος, αν και ήταν ο αντ’ αυτού για µακρά περίοδο, «κάηκε» στην υπόθεση των αδειών από τις επώνυµες καταγγελίες επιχειρηµατιών.

Ο Γιώργος Τσίπρας είχε αντικαταστήσει τον Παππά ως ο άνθρωπος της απολύτου εµπιστοσύνης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. ∆εν είναι επίσης άγνωστο το γεγονός ότι ο αδελφός του πρωθυπουργού, κ. ∆ηµήτρης Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε την περασµένη εβδοµάδα στο στόχαστρο των καταγγελιών του Αδωνι Γεωργιάδη για την υπόθεση της πλαστογραφίας στη Μυτιλήνη, είχε προσωπικές σχέσεις µε τον κ. Καλογρίτσα.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» είχαν αποκαλύψει ένα φωτογραφικό στιγµιότυπο από ένα γεύµα του κ. Καλογρίτσα µε τον ∆ηµήτρη Τσίπρα, το οποίο είχε λάβει χώρα µεταξύ 30 Ιανουαρίου και 5 Φεβρουαρίου του 2017 στην ψαροταβέρνα «Κόλλιας».
Λίγες ηµέρες νωρίτερα, και συγκεκριµένα στις 19 Ιανουαρίου, τα περίφηµα 3 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί ως εγγύηση για την τηλεοπτική άδεια και πλέον αποτελούν µέρος της δικογραφίας και θα ελεγχθούν από την Προανακριτική Επιτροπή, θα απελευθερωθούν µε απόφαση του ΣτΕ.
Αυτά τα 3 εκατ. θα τοποθετηθούν στην εταιρεία που εκδίδει το «Documento». Λίγους µήνες µετά, και συγκεκριµένα τον Μάρτιο του 2017, ο Ιωάννης-Βλαδίµηρος Καλογρίτσας θα αποχωρήσει από την εταιρεία και την εφηµερίδα θα αναλάβει νέο σχήµα υπό τον κ. Βαξεβάνη, ο οποίος συµµετείχε εξαρχής στην εκδοτική προσπάθεια. Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ αρχικά επέµειναν στη θεωρία ενός κατασκευασµένου σκανδάλου, προερχόµενου από τον ίδιο τον επιχειρηµατία, τα όσα έχουν αποκαλυφθεί και από τα «Π» δείχνουν ότι η συγκεκριµένη υπόθεση ακουµπά σε δύο οµόκεντρους κύκλους, µε κεντρικό πρόσωπο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι καταθέσεις και τα e-mails που υπάρχουν στη δικογραφία και έχουν διακινηθεί µεταξύ των εµπλεκόµενων στην υπόθεση προσώπων δείχνουν ότι υπήρξε µια συνδιαλλαγή µε κεντρικά πρόσωπα τον Νίκο Παππά, το Μέγαρο Μαξίµου (ή... «White House») και ένα πρόσωπο µε τον µυστηριώδη κωδικό «White Porscha». Η συγκεκριµένη φράση αναφέρεται στο e-mail που έγραψε στις 27 Αυγούστου 2016 ο Λιβανοπαλαιστίνιος Φουάντ Χούρι (της κατασκευαστικής εταιρείας CCC) και στα αραβικά σηµαίνει «άµωµη ύπαρξη» ή «το αµόλυντον ον».

O ΤΟΜΠΡΑΣ

Κοµβικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση είχε παίξει, κατά δήλωσή του, ο κ. Τόµπρας, στενά συνδεδεµένος µε τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., Πάνο Καµµένο, ο οποίος φέρεται να είχε γνωρίσει τον Νίκο Παππά από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. O κ. Τόµπρας, εξάλλου, έχει αποκαλύψει ότι το έµβασµα έγινε από την Abu Dhabi Islamic Bank µέσω της HSBC London και πήγε στη «βολική» κυβερνητικά Αttica Bank. Θα πρέπει να σηµειώσουµε, ταυτόχρονα, πως ο Κυριάκος Τόµπρας έχει δηλώσει πως «εγώ µε τον Παππά δεν είχα συµφωνήσει τίποτα. Το τι, όµως, συµφώνησε ο Νίκος Παππάς µαζί τους θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν», επιβεβαιώνοντας τα περί «White House». Oπως προκύπτει από τη δικογραφία, σε e-mail του ο Φουάντ Χούρι προς τον Κυριάκο Τόµπρα αναφέρεται ξεκάθαρα σε «subcontract agreement» (συµφωνία υπεργολαβίας) για έργο 40 εκατοµµυρίων δολαρίων στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα υπέρ του Χρήστου Καλογρίτσα και για προκαταβολική πληρωµή 3 εκατοµµυρίων δολαρίων που θα γινόταν στα Εµιράτα. Μάλιστα, στη συγκεκριµένη αυτή επιστολή γίνεται λόγος για τον περίφηµο «White House», τον ελληνικό «Λευκό Οίκο», ο οποίος, σύµφωνα µε τον Χούρι, διέθετε έως και «φιλικούς λογαριασµούς» στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα.
Συγκεκριµένα, ο εκπρόσωπος του CCC Group τονίζει πως «ο “Λευκός Οίκος” έχει αναφερθεί σε λογαριασµούς φίλων του στα ΗΑΕ, τους οποίους µπορώ να βρω αύριο».

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΟΝΤΟΝΗ, Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Προσφάτως, οι δηλώσεις του πρώην υπουργού ∆ικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για τη σκοπιµότητα της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα ουσιαστικά στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής επί Τσίπρα, πριν από τις εκλογές του 2019, έριξαν επιπλέον λάδι στη φωτιά.

«Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Ψηφίστηκαν 1.000 άρθρα σε µία συνεδρίαση. Και άλλαξε δολίως διάταξη προκειµένου να µετατραπεί η δωροδοκία από κακούργηµα σε πληµµέληµα. Υπήρξε σκοπιµότητα, το λέω ευθέως, έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά. Εχω υπ’ όψιν µου συγκεκριµένες υποθέσεις και, αν µε καλέσει οποιαδήποτε δηµόσια Αρχή ή η ∆ικαιοσύνη, είµαι έτοιµος να καταθέσω. Εάν κληθώ, θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω», είπε ο κ. Κοντονής.

Τα πρόσφατα δηµοσιεύµατα µε τις δηλώσεις-φωτιά του πρώην υπουργού ∆ικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαβιβαστεί από την προϊσταµένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, σε εισαγγελέα.
Ο πρώην υπουργός, ο οποίος είχε διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2020, µετά τις δηλώσεις του και πάλι για τον Ποινικό Κώδικα, είχε προκαλέσει την οργή της αδελφής του Αλέξη Τσίπρα, Ζανέτ, η οποία σε ανάρτησή της στο Facebook έγραψε ότι «για όλα υπάρχουν και όρια».
Η κυρία Ζανέτ Τσίπρα όπως και ο κ. ∆ηµήτρης Τσίπρας είναι, όµως, και τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση µε την πλαστογραφία που επανέφερε στη Βουλή την Τετάρτη ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Ολα ξεκίνησαν όταν τον Νοέµβριο του 2012 η Περιφέρεια Β. Αιγαίου διενήργησε δηµόσιο µειοδοτικό διαγωνισµό για την κατασκευή δικτύου σταθµών µεταφόρτωσης απορριµµάτων στη Λέσβο. Προσωρινός µειοδότης αναδείχθηκε η «∆. Τσίπρας - Ζ. Τσίπρα ∆ίοδος Ο.Ε.» ( η εταιρεία δηλαδή των αδελφών Τσίπρα), αλλά, όταν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας διαπίστωσαν ότι τα πιστοποιητικά ασφαλιστικής ενηµερότητας από το ΤΣΜΕ∆Ε που κατέθεσε η εταιρεία ήταν πλαστά και ότι παραποιήθηκε έγγραφο του 2010 προκειµένου να φανεί ότι εκδόθηκε το 2012, ζήτησαν την ποινική δίωξη των υπευθύνων της, µε αναφορά που κατέθεσαν τότε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Την υπόθεση ανέλαβε εισαγγελέας, η οποία επί τρία χρόνια (!) τη... µελετούσε, χωρίς να κάνει τίποτα! Το 2015 τη δικογραφία χρεώνεται νεοδιορισθείς εισαγγελικός πάρεδρος, ενώ στο µεταξύ έχει αλλάξει η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρωθυπουργός. Ο χαµηλόβαθµος εισαγγελικός λειτουργός, µε θητεία µόλις τεσσάρων µηνών στην Εισαγγελία του νησιού, ζήτησε να µην ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Γιώργου (του εξαδέλφου) και της Ζανέτ Τσίπρα, αδελφής του τότε πρωθυπουργού, αλλά άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του ∆ηµήτρη Τσίπρα, αδελφού του τότε πρωθυπουργού, για το πληµµέληµα της χρήσης πλαστού εγγράφου και όχι για κακούργηµα, όπως θα έπρεπε (σύµφωνα µε τους γνωρίζοντες), καθώς το αδίκηµα του πλαστού εγγράφου ήταν σε βάρος του ∆ηµοσίου.

Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ

Τελικά, έπειτα από σειρά αναβολών, η υπόθεση συζητήθηκε την 26η/9/2017, πεντέµισι χρόνια µετά. Στο δικαστήριο ο ∆ηµήτρης Τσίπρας δεν παραπέµφθηκε για «πλαστογραφία εγγράφου» (Αρθρο 216 Π.Κ., παρ. 3), όπως θα ήταν το αναµενόµενο, εξαιτίας του κόστους του έργου (1,1 εκατ. ευρώ), που υπερβαίνει το όριο των 150.000 ευρώ, οπότε µε τις επιβαρυντικές περιστάσεις περί καταχραστών του ∆ηµοσίου θα επέσυρε ποινή κάθειρξης έως 20 ετών.Αντίθετα, δικάστηκε για χρήση πλαστού εγγράφου (Αρθρο 216, παρ. 2), το οποίο επιφέρει ποινή φυλάκισης έως 5 έτη µε ανασταλτικό χαρακτήρα. Στο ακροατήριο, ωστόσο, η κατηγορία τροποποιήθηκε σε «πλαστογραφία πιστοποιητικού», αδίκηµα το οποίο, σύµφωνα µε τον Νόµο Παρασκευόπουλου, υπόκειτο σε παραγραφή. Υπενθυµίζεται ότι ο τότε υπουργός ∆ικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, είχε φέρει στη Βουλή τον νόµο 4411/16 για την αποσυµφόρηση των φυλακών, µε τον οποίο παραγράφηκαν αδικήµατα µε πλαίσιο ποινής τα 2 έτη, ενώ έως τότε όλοι οι νόµοι αναφέρονταν σε πλαίσιο ποινής έως ένα έτος. Οι τρεις δικηγόροι του ∆ηµήτρη Τσίπρα, ανάµεσά τους και ο κύριος Μαντζουράνης, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο και στις τηλεοπτικές άδειες και τις συναντήσεις µε τον κ. Καλογρίτσα, ζήτησαν να εφαρµοστεί ο Νόµος Παρασκευόπουλου. Το αίτηµα έγινε δεκτό από το δικαστήριο και οδήγησε στην απαλλαγή του κ. Τσίπρα διά της παραγραφής.