Πανικός, εμφανές άγχος, η μπάλα στην «εξέδρα»: Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά σημάδεψαν την ομιλία του Νίκου Παππά στη Βουλή, στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με τις κατηγορίες της δωροληψίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Ο Νίκος Παππάς εκτόξευσε μάλιστα και απειλές από το βήμα της Βουλής. «Θα λογοδοτήσετε για όσα κάνετε αυτή τη στιγμή», είπε απειλητικά προσπαθώντας να εκφοβίσει τους βουλευτές πριν την ψηφοφορία για την παραπομπή του ή μη. Δεν άργησε βέβαια να εκτοξεύει και λάσπη, χαρακτηρίζοντας ως σκάνδαλα μια σειρά από νομοσχέδια και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, σε μια αποτυχημένη απόπειρα δήθεν συμψηφισμών.

Αρχικά στην ομιλία του το έριξε στα του κοροναϊού: «Η συζήτηση αυτή σημαδεύεται από τα αρνητικά ρεκόρ στον τομέα της πανδημίας», είπε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια προσπάθησε να υψώσει το «τείχος» του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά του, επιδιώκοντας να πείσει ότι η προανακριτική στρέφεται κατά της προσπάθειας που έγινε επί της προηγούμενης διακυβέρνησης. «Την στήνει η ηγεσία της ΝΔ για να πλήξει την πολιτική δύναμη που απέμπλεξε την χώρα από τα μνημόνια, δημιούργησε 400.000 θέσεις εργασίας και άφησε γεμάτα ταμεία», είπε χαρακτηριστικά, με αριθμούς φυσικά που ως επί το πλείστον δεν υποστηρίζονται από κανένα επίσημο δεδομένο.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να γυρίσει το χρόνο 30 χρόνια πίσω και να αφήσει αιχμές για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που δεν βρίσκεται εν ζωή για να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε τέτοιες δόλιες επιθέσεις…

Όλα αυτά, φυσικά, είναι για πολιτική κατανάλωση. Εξάλλου, τα δύσκολα είναι μπροστά πλέον για το Νίκο Παππά και τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ.