Ο Δήμος της Νέας Σμύρνης, λίγες μέρες πριν, απηύθυνε δραματική έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να αποφύγουν το συνωστισμό και να τηρήσουν τα μέτρα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή.

Συνιστά να αποφεύγουν την κεντρική της πλατεία, η οποία επιχειρήθηκε μεθοδικά να γίνει σε κέντρο αγανάκτησης και επαναστατικής γυμναστικής. Με το πρόσχημα της αστυνομικής βίας, οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης επέλεξαν να μιθριδατίσουν το δημόσιο λόγο με ευφυολογήματα και ιδεοληψίες. Επέλεξαν να καλούν επί σειρά ημερών σε συγκεντρώσεις και να αδιαφορήσουν για τη Δημόσια Υγεία. Επέλεξαν, πρωτίστως, να μετατρέψουν την παγκόσμια πανδημία σε θέμα τοπικό και δη πολιτικό.

Τετάρτη 31 Μαρτίου, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλεί εκ νέου σε κινητοποίηση εναντίον τη πανεπιστημιακής αστυνομίας. Λίγες ώρες αργότερα, ο αρχηγός του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, αναρωτιέται πως μπορεί να είναι υπό συζήτηση το άνοιγμα της εστίασης με τόσα πολλά κρούσματα σε συνάντηση με εκπροσώπους της.

Και σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν ο παραλογισμός έχει κάποια όρια, που η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου δεν έχει ακόμα ξεπεράσει. Δεν είναι πρωτόγνωρος ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ο κ. Τσίπρας. Προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες χάους και να ανθίσει μέσα στη σύγχυση. Έχει μάθει να το κάνει πολύ καλά καθ’ όλη την πολιτική του ζωή από τα πανεπιστήμια μέχρι σήμερα. Δεν περιμέναμε ατομική ή συλλογική υπευθυνότητα από εκείνον ή το κόμμα του. Περιμέναμε, όμως, την ευθιξία να αναλάβει το πολιτικό κόστος των κινητοποιήσεων, κάτι που ο ίδιος είχε δηλώσει πως θα κάνει στον τηλεοπτικό αέρα.

Πολιτικό κόστος που περιμέναμε να αναλάβει και στη συνεδρίαση της Βουλής, κατά την οποία αποφασίστηκε ο τέως Υπουργός του, Ν. Παππάς, να οδηγηθεί σε προανακριτική Επιτροπή. Για να διερευνηθεί, δηλαδή, η εποχή που ο τηλεοπτικός χάρτης έπρεπε να βαφτεί ετσιθελικά κόκκινος, προκειμένου να αισθάνονται άνετα ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοι του. Χθες στη Βουλή επιδόθηκαν στο γνωστό πολακισμό τους, με εκφράσεις πεζοδρομίου, ύβρεις και απειλές.

Και όλα αυτά από ένα κόμμα που ως αντιπολίτευση υπήρξε ενορχηστρωτής λαϊκών δικαστηρίων. Που «έστηνε» προανακριτικές χωρίς κανένα στοιχείο ή συνοχή ίσα ίσα για τα μάτια του αριστερού του ακροατηρίου. Ο ίδιος ο κ. Παππάς προανήγγειλε προανακριτική επιτροπή μετά την σύσταση από τη Βουλή εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια της χώρας.

Και ας μη ξεχνάμε το αποκορύφωμα της πολιτικής αθλιότητας με την προανακριτική της Novartis, στο λασπωμένο βούρκο της οποίας σύρθηκαν το όνομα και την υπόληψη Πρωθυπουργών και ανθρώπων που υπηρέτησαν με αξιοπρέπεια και ευθύνη δημόσια πόστα. Ανθρώπων που ο κ. Τσίπρας, σήμερα, αποφεύγει τη διαπεραστική ματιά τους στη Βουλή, αλλά τους κουνά το δάχτυλο για δήθεν πολιτικά οφέλη χωρίς τύψεις

Αυτές είναι μόλις λίγα έργα και ημέρες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αναπόφευκτα έρχεται στο μυαλό, η εικόνα της Ελλάδας τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Την εποχή, δηλαδή, που η ανέκδοτη συμπεριφορά είχε γίνει πολιτική πρακτική και τα αστεία…δεν ήταν το σήμα κατατεθέν μόνο της Πρωταπριλιάς!

* Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι Οικονομικός Σύμβουλος MSc, Πρόεδρος Σ.Ε.Φ., Πολιτευτής ΝΔ Β’ Πειραιά, Τομεάρχης Αθλητισμού και ΑΜΕΑ UNESCO Πειραιώς και Νήσων