Την αισιόδοξη πρόβλεψη για ένα «κανονικό καλοκαίρι» έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

«Πιστεύω ακράδαντα, κα Ζαχαρέα, ότι η ταχύτητα με την οποία προχωράμε στους εμβολιασμούς -έχουν δώσει οι αρμόδιοι τα στοιχεία για το πόσα περισσότερα εμβόλια θα έρθουν τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο- σε συνδυασμό με τον καιρό, ο οποίος το ξέρουμε επιστημονικά ότι μειώνει τη μεταδοτικότητα, θα μας επιτρέψει να κάνουμε όχι απλά ένα κανονικό καλοκαίρι αλλά να είμαστε σε μία κατάσταση -γιατί κανονικό καλοκαίρι όπως το κάναμε το 2019 δεν θα είναι, θα υπάρχουν πάντα κάποια μέτρα προστασίας- αλλά να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μειώνεται τόσο γρήγορα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που να μπορούμε με ασφάλεια πια να προχωρήσουμε στην επαναλειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας», είπε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, αφού απήυθυνε προσωπική έκκληση σε όλους τους ηλικιωμένους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι σχεδιάζει να καταστήσει το φθινόπωρο υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Η σχετική του τοποθέτηση έχει ως εξής: «Για τους υγειονομικούς. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία

Ενδιαφέρον έχουν όσα είπε ο πρωθυπουργός για τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. «Συνομιλώ σχεδόν καθημερινά με τον Σωτήρη, τρεις φορές τη βδομάδα έχουμε πρωινή σύσκεψη όπου βλέπουμε όλα τα δεδομένα», τόνισε και πρόσθεσε: «Τώρα, με ρωτήσατε αν λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση. Πιστεύω ότι λείπει αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας. Αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση.»

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα προς τους υπουργούς και τα στελέχη της κυβέρνησής του, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη για τα αντιφατικά μηνύματα που αρκετές φορές εκπέμπουν σε σχέση με την πανδημία και τα μέτρα. «Για τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε εκ νέου ο πρωθυπουργός (το είχε αποκαλύψει πρώτη φορά από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή), η εστίαση θα ανοίξει το Μάιο. «Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα», είπε. «Όταν πρέπει να φας ή να πιεις τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους. Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα.»

Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν προσεχώς οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές. «Είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων από τις 12 Απριλίου, λέγοντας πως αυτό κατέστη εφικτό διότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και θα μπορεί να προμηθεύσει σε πρώτη φάση μαθητές και εκπαιδευτικούς και μετά όλο τον πληθυσμό της χώρας με δωρεάν self-test, τα οποία θα μπορούν να γίνονται στο σπίτι. Αποκάλυψε δε ότι μετά τους καθηγητές και τους μαθητές Λυκείου, η επόμενη ομάδα που θα έχει πρόσβαση στα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα είναι οι εργαζόμενοι.


Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε γιατί το δεύτερο lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα με το πρώτο και παρέθεσε δύο λόγους. «Ο πρώτος είναι η μετάλλαξη του ιού, η οποία τον κάνει πολύ πιο μεταδοτικό. Και ο δεύτερος λόγος είναι η φυσική κούραση του κόσμου. Και στη φυσική κούραση του κόσμου είναι πάρα πολύ δύσκολο κανείς να απαντήσει με παραπάνω καταστολή. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας στο κομμάτι αυτό...».

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε κατηγορηματικά «όχι» στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και υπογράμμισε σχετικά: «Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση. Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας.»