Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι η υπόθεση του πρέσβη της Βενεζουέλας, με αφορμή την κατάσχεση στην πρεσβεία στην Αθήνα σε κινητά και ακίνητα, μετά τη δικαίωση υπαλλήλου που είχε καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση από τον τότε πρέσβη. 

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της θέτει ερωτήματα για τις προσπάθειες συγκάλυψης της δυσώδους υπόθεσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ παράλληλα σχολιάζει ότι έχουν περάσει ημέρες δίχως απάντηση για το ποιο ήταν το πολιτικό στέλεχος που ζητούσε σιωπή.  

Σε δεινή θέση βρίσκεται μετά τις ραγδαίες εξελίξεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μάλλον προσπαθεί να ξεχάσει τι είχε γίνει στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στο πρόσφατο παρελθόν και πως είχε χειριστεί ο ίδιος το θέμα. 

Το χρονικό της προσπάθειας συγκάλυψης 
Το 2013, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και πάλι στην αξιωματική αντιπολίτευση, είχαν γίνει καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις από εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα. Το κίνημα #metoo δεν υπήρχε τότε και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδειξε για το θέμα την ίδια ζέση που δείχνει σήμερα. Το αντίθετο μάλιστα… 

 
Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμα του που βγήκε το 2017, αναγνώρισε ότι ο τότε πρέσβης της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονζάλες παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενες της πρεσβείας και συνδέει άμεσα την απόλυση τους (το 2015) με την καταγγελία που είχαν κάνει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας εναντίον του πρέσβη, σημειώνοντας μάλιστα πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η απόλυση είναι άκυρη ως καταχρηστική «διότι ασκήθηκε για λόγους εκδίκησης». Μάλιστα αναφέρεται αναλυτικά και στον ρόλο που έπαιξε ο κ. Τσίπρας με παρέμβασή του στον πρόεδρο της Βενεζουέλας! 
 
 

βενεζουελα

 
Όπως αποκαλύπτεται στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (το είχε φέρει στο φως ο «Ελεύθερος Τύπος»), ο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, πρέσβης της Βενεζουέλας στη Γερμανία εκείνη την περίοδο, «ήρθε στην Ελλάδα από τη Γερμανία και συναντήθηκε με πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) για το ζήτημα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο κατά την συνάντηση αυτή του δόθηκε επιστολή απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας κύριο Μαδούρο με φερόμενη ημερομηνία Φεβρουαρίου 2013 και φερόμενο αποστολέα τον κ. Τσίπρα». 
 
Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρει ότι «με την επιστολή αυτή φαίνεται να ζητείται η παρέμβαση του Προέδρου Μαδούρο για την επίλυση του ήδη γνωστού στον κύριο Μαδούρο ζητήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης των εργαζομένων γυναικών στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα από τον τότε πρέσβη κύριο Φρανκλίν Ραμόν Γκονζάλες». 
 
«Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σ’ εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός Ελλάδος, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα», φέρεται να ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας στην επίμαχη επιστολή του προς τον Νικολάς Μαδούρο. 
 

β
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον τότε πρέσβη της Βενεζουέλας

 
Όταν το ζήτημα ήρθε στο φως τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η λαλίστατη Γενική Γραμματεία Ισότητας δεν βρήκε λέξη να πει, ούτε βέβαια μπήκε στον κόπο να ερευνήσει τίποτα. Ο δε τότε Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, απαντώντας στην ερώτηση 70 βουλευτών της αντιπολίτευσης, είχε καλύψει προκλητικά τον πρέσβη της Βενεζουέλας, κάνοντας λόγο για «υποκριτικές ευαισθησίες», ενώ στο δικό του πόρισμα δεν διαπίστωνε καμία σεξουαλική επίθεση, αλλά αντίθετα – κατά την αγαπημένη συνήθεια του ΣΥΡΙΖΑ – κατήγγειλε τα ΜΜΕ ότι εκείνα είναι που «κακοποιούν γυναίκες». 
 
Το 2019 μάλιστα το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε μια από τα θύματα του πρώην Πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φρανκλίν Γκονζάλες, για την ηθική βλάβη που υπέστη εξαιτίας της απόλυσής της. 
 
Η γυναίκα που δικαιώθηκε έδωσε τότε συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο» λέγοντας χαρακτηριστικά: 
 
- Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνώριζε τις σεξουαλικές επιθέσεις; 
 
- Ναι, ήταν όλα σε γνώση του. Ο κ. Τσίπρας γνώριζε τότε τις σεξουαλικές επιθέσεις, για αυτό άλλωστε και παρενέβη, έστειλε επιστολή στον ΜαδούροΑυτό, όπως αποδείχθηκε σε βάθος χρόνου, γύρισε μπούμερανγκ σε εμάς, διότι ο επόμενος πρέσβης ήρθε με εντολή να μας απολύσει. Είχαμε κάνει τρεις καταγγελίες στο Καράκας, στις οποίες δεν τους δόθηκε η σημασία που έπρεπε, οπότε απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα. 
 
- Δεχθήκατε πιέσεις προκειμένου να μην καταγγείλετε τις σεξουαλικές επιθέσεις στις ελληνικές Αρχές; 
 
- Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πιέσει αρκετές φορές τις εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, που δέχονταν συστηματικά σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρέσβη, να μη μιλήσουν, να μην αποκαλύψουν τίποτα στις ελληνικές Αρχές. Μας είπαν να δείξουμε «πολιτική ωριμότητα» και πως δεν πρέπει να μιλήσουμε, καθώς από τον ΣΥΡΙΖΑ θα φροντίσουν ώστε να λυθεί το θέμα. Αν μιλούσαμε, αυτό θα έκανε ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, μας είπαν. 

βενεζουελα2
Επιστολή Τσίπρα στον Μαδούρο