«Η κυβέρνηση αρνήθηκε να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και γι’ αυτό είναι πρωταθλήτρια στο κλείσιμο των σχολείων» σχολιάζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το σημερινό άνοιγμα των τριών τάξεων του Λυκείου.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ανέφερε μάλιστα ότι «τον περασμένο Σεπτέμβριο η υπουργός Παιδείας διαφήμιζε τα παγουρίνο που θα καθιστούσαν τα δημοτικά ασφαλή. Τι ειρωνεία, όταν δημοτικά και γυμνάσια συμπληρώνουν σχεδόν χρόνο κλειστά».

«Υπεύθυνο είναι το υπουργείο Παιδείας της ΝΔ»

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλητής των κλειστών σχολείων στον κόσμο, και αυτό το στατιστικό στοιχείο έχει όνομα και υπεύθυνο. Λέγεται υπουργείο Παιδείας της κυβέρνησης ΝΔ. Τα ελληνικά σχολεία έχουν μείνει κλειστά 21 από τις 38 εβδομάδες του ενεργού, πλην διακοπών, σχολικού έτους. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 14 στις 38 εβδομάδες. Εφτά εβδομάδες λιγότερες για τους μαθητές μας στις τάξεις, αλλά και 21 βδομάδες τηλεκπαίδευσης με τεχνικά προβλήματα, όλο αυτό το σκάνδαλο με τη σύμβαση Cisco, και καμιά υποβοήθηση των εκπαιδευτικών να προσαρμόσουν το μάθημά τους στην κάμερα. Πασχίζουν, αλλά μόνοι τους και αυτοσχεδιάζοντας».

«Αρνήθηκαν να πάρουν μέτρα όταν έπρεπε»

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου τονίζουν ακόμα οτι η κυβέρνηση αρνήθηκε να πάρει μέτρα όταν έπρεπε, όπως για παράδειγμα μικρότερες και περισσότερες τάξεις, εναλλασσόμενα ωράρια, προσλήψεις περισσότερων αναπληρωτών και βέβαια μονίμων εκπαιδευτικών, μετεκπαίδευση για τις ιδιαιτερότητες και διαφορές του τηλε-μαθήματος, ευελιξία ανά γεωγραφική ενότητα με βάση τα τοπικά δεδομένα, μαζικά τεστ και κατά προτεραιότητα εμβολιασμούς. «Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Ακόμα και τώρα, 15 μήνες μετά το πρώτο κλείσιμο των σχολείων, το υπουργείο Παιδείας δεν κάνει απολύτως τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση, απολύτως τίποτα το ουσιαστικό. Γιατί; Γιατί θα ήταν σαν να παραδέχεται την βαρύτατη αμέλειά του» επισημαίνει ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Το μόνο που αλλάζει από σήμερα, - λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - είναι η διενέργεια των self test, τα οποία δεν προκύπτει ότι θα ενισχύσουν σημαντικά την επιδημιολογική επιτήρηση, ούτε ότι θα εφαρμοστούν με επιτυχία.