Το θερµό επεισόδιο ανάµεσα στον Νίκο Φίλη και τον Νίκο Παππά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ για τα µάτια του «κυρ-Παντελή» (σ.σ.: από το γνωστό τραγούδι του Π. Τζαβέλλα για τον «άβουλο» µικροαστό, που δεν επαναστατεί) δεν ξάφνιασε πολλούς µέσα στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, δεδοµένου ότι το τελευταίο διάστηµα υπήρχαν συγκεκριµένες ενδείξεις και γεγονότα ότι ο «µήνας του µέλιτος» µεταξύ των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει.

Τα στελέχη της «Οµπρέλας» έκαναν, άλλωστε, γνωστές τις ιδεολογικές διαφοροποιήσεις τους όταν δηµοσιοποίησαν το κείµενο της διαφωνίας για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, παρά την απόφαση του κόµµατος να υπερψηφίσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συµµαχία.

Για το «άνοιγμα»

Και µπορεί  η Σουηδία και η Φινλανδία να είναι µακριά και γι’ αυτό οι αντιδράσεις να ήταν ελεγχόµενες, δεν συµβαίνει ωστόσο το ίδιο και µε τις διαφωνίες που υπάρχουν για το επιχειρούµενο άνοιγµα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Πίσω, δηλαδή, από τον διάλογο που υπήρξε µέσα στην Πολιτική Γραµµατεία ανάµεσα στον προεδρικό Νίκο Παππά και τον εκπρόσωπο της «Οµπρέλας», Νίκο Φίλη, βρίσκεται το ιδεολογικό χάσµα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Οι προεδρικοί εµφανίζονται να επιθυµούν πάση θυσία την προσέγγιση της µεσαίας τάξης και το άνοιγµα προς τη Σοσιαλδηµοκρατία και την Κεντροαριστερά, ενώ οι «53+», που είναι ενταγµένοι στην «Οµπρέλα», θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πιο αριστερό, ριζοσπαστικό και νεανικό κοµµάτι της κοινωνίας.

«Νοοτροπία ΠΑΣΟΚ»

Ακόµα, τα στελέχη της «Οµπρέλας» θεωρούν ότι στην πραγµατικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλωθεί από τη νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ -µέσα από τα στελέχη του που σήµερα είναι ενταγµένα στον ΣΥΡΙΖΑ- και κινείται µε µια µεσοαστική αντίληψη. Η απάντηση σε αυτό το επιχείρηµα από τους προεδρικούς είναι ότι τα περί «αριστερής καθαρότητας» έχουν να κάνουν µε µια αντίληψη παλιά και γεµάτη αγκυλώσεις, τη στιγµή που τα γεγονότα τρέχουν και η ζωή αλλάζει.

Η αλήθεια είναι ότι η οµογενοποίηση που πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας µετά το Συνέδριο έχει ξεκαθαρίσει σε µεγάλο βαθµό τα πράγµατα στην Κουµουνδούρου. Και γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήθελε για κανέναν λόγο το κόµµα να επιστρέψει στην εσωστρέφεια του πρόσφατου παρελθόντος. Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επιχειρεί, µάλιστα, στις δηµόσιες τοποθετήσεις του πάντα να εκφράζει αριστερό λόγο, προφανώς γιατί του βγαίνει πιο εύκολα, αλλά και γιατί θέλει οι σύντροφοί του της «Οµπρέλας» να µην αισθανθούν ότι το κόµµα «µπατάρει» ιδεολογικά.

Απογοήτευση

Ωστόσο, στην πρόσφατη Πολιτική Γραµµατεία ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του όταν είδε ότι υπήρξε οργανωµένη διαφοροποίηση από τους «53+», µέσα από τις οµιλίες του Νίκου Φίλη, του Πάνου Σκουρλέτη και την Αννέτας Καββαδία. «Αλλο η καλόπιστη κριτική και άλλο η συνεχής αµφισβήτηση», είπε στο κλείσιµο των εργασιών της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε κριτική των στελεχών της «Οµπρέλας», ενώ άφησε και αιχµές ότι ορισµένα στελέχη «τραβούν κουπί» σε διαφορετική κατεύθυνση.

«Δεν πρέπει να τραβάµε κουπί από την αντίθετη πλευρά, αλλά προς την ίδια πλευρά όλοι», φέρεται να διαµήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κανείς δεν περίµενε πως τα στελέχη της Αριστερής Πτέρυγας θα αλλάξουν θέσεις, επειδή επίσηµα πλέον αποτελούν τη µειοψηφία του 25%. Κάθε άλλο. Οι προεδρικοί υποστηρίζουν πως αυτό που περίµεναν είναι ότι εν µέσω προεκλογικής περιόδου θα σταµατούσαν οι εσωκοµµατικές αντιπαραθέσεις, από τη στιγµή που οι πολίτες αναζητούν µια εναλλακτική, σοβαρή κυβερνητική λύση.

Επιμένουν

Από την πλευρά τους, πάντως, τα στελέχη της «Οµπρέλας» επιµένουν ότι δεν θα σταµατήσουν να εκφράζουν τις απόψεις τους, καθώς, όπως επισηµαίνουν, «η Αριστερά χάνει από τη δύναµή της όσο η κυβερνησιµότητα την αναγκάζει να κάνει παραχωρήσεις».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 15 Οκτωβρίου 2022.