Μια ημέρα μετά την παρουσίαση της διακήρυξης του Ανδρέα Λοβέρδου για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά επέλεξε, με πολύ έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο, να αφήσει αιχμές κατά του πρώην υπουργού. 

«Είναι θεμιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες αλλά όποιος θέτει σε δεύτερη μοίρα την προοπτική της παράταξης και συναρτά τις εξελίξεις μονάχα με τον εαυτό του, δεν προφέρει υπηρεσίες. Ο στόχος αυτή τη στιγμή του Κινήματος Αλλαγής είναι να μπορέσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στον Realfm 97,8.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κοινωνία έχει αρχίσει να απογοητεύεται από την διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρόσθεσε ότι «σε εμάς μπορούν να δουν σιγουριά. Ξέρουν ότι με το ΠΑΣΟΚ έζησαν καλύτερα χρόνια. Έχουμε εμπειρία, ανανέωση και ορμή». Άσκησε, δε, δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση στο πεδίο της πανδημίας λέγοντας ότι το Σύστημα Υγείας είναι «στο κόκκινο» καθώς δεν ενισχύθηκε όσο και όπως έπρεπε. Σημείωσε, επίσης, ότι θέση του ΚΙΝΑΛ είναι η ανάγκη για καλύτερη ιχνηλάτηση, περισσότερα τεστ και αποτελεσματικό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας.

«Δυστυχώς η πραγματικότητα, πέρα από την όποια προπαγάνδα επιχειρεί η κυβέρνηση, είναι ότι έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας» δήλωσε στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά

«Οι πολίτες παρακολουθούν και καταλαβαίνουν την υπεύθυνη στάση του ΚΙΝΑΛ όλο αυτόν τον χρόνο, που προσπαθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να συμβάλλουμε σε μια εθνική προσπάθεια γιατί ο κοινός εχθρός όλων μας είναι ο κορονοϊός» συμπλήρωσε.

«Σήμερα ανοίγουν οι δραστηριότητες όχι γιατί έχουμε λιγότερα κρούσματα ούτε γιατί το κάνουμε με ασφάλεια, αλλά γιατί εξαντλήθηκε η αντοχή της οικονομίας και η υπομονή της ελληνικής κοινωνίας. Ανοίγουν τα σχολεία, προφανώς πρέπει να ανοίξουν, αλλά τα self test είναι μια μερική ασφάλεια. Δεν μπορούμε να έχουμε όλο το βάρος της ευθύνης στην οικογένεια και τους γονείς και στα self test για τα οποία υπάρχουν και ερωτηματικά. Είναι καλό εργαλείο, αλλά θα έπρεπε με ευθύνη της Πολιτείας να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ για να μπορούμε να διασταυρώνουμε τα πραγματικά επιδημιολογικά στοιχεία και να μην χάσουμε για άλλη μια φορά τον έλεγχο. Γιατί ακόμα υπάρχει συνωστισμός. Τα σχολεία ανοίγουν με 25 μαθητές ανά τάξη», περιέγραψε.

Να υπάρξει κούρεμα των οφειλών

"Χρειάζεται σοβαρή στήριξη για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρώτο και κύριο είναι ότι πρέπει να υπάρξει κούρεμα των οφειλών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο. Έχουμε προτείνει 120 δόσεις και 30% κούρεμα για τους συνεπείς επιχειρηματίες που θα ανταποκριθούν. Το δεύτερο που χρειάζεται είναι να υπάρξει ένα πάγωμα των δόσεων προς τις τράπεζες τουλάχιστον για 4 έως 6 μήνες. Και τρίτον είναι η ρευστότητα, επιστρεπτέα με 70% καθαρή ενίσχυση και βεβαίως επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών για να μην έχουμε ανεργία και λουκέτα. Και αναστολή των πλειστηριασμών και του πτωχευτικού κώδικα που οδηγεί σε τεράστιο αδιέξοδο" υπογράμμισε.

Ανησυχώ για την Τουρκία

"Προσωπικά ανησυχώ γιατί η Τουρκία πιέζει πάρα πολύ για την επικύρωση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου από το κοινοβούλιο της Λιβύης και εφιστώ την προσοχή στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του, γιατί αυτό δεν πρέπει με τίποτα να γίνει. Ανησυχώ, γιατί είναι φανερό και έχει δείξει η κυβέρνηση την επιλογή της στην ανοχή και στον κατευνασμό, όχι σύγκρουση με οποιοδήποτε κόστος, διερευνητικές με βαριά καρδιά και πολιτική σε συνόδους κορυφής. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι ξεκίνησε η συζήτηση για τη θετική ατζέντα για την Τουρκία, χωρίς να αναλάβει η Τουρκία καμία απολύτως συγκεκριμένη δέσμευση. Το πρώτο που θα έπρεπε να έχουμε διεκδικήσει πριν προχωρήσει η συζήτηση για τη θετική ατζέντα, να προσχωρήσει η Τουρκία στη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. Ώστε οι όποιες διερευνητικές και συζητήσεις να έχουν έναν στόχο, μια προοπτική, μια κοινή βάση διαλόγου και επίσης θα έπρεπε να δεσμευτεί ότι θα απέχει από κάθε παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά δυστυχώς δεν θα είδαμε και με κάνουν να ανησυχώ για το επόμενο διάστημα" είπε η κ. Γεννηματά.

Νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων

"Παίζονται μικροκομματικά παιχνίδια στην πλάτη των αποδήμων" σχολίασε. "Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας περιορισμός στην ψήφο των αποδήμων. Εδώ είναι φανερό ότι υπάρχουν φοβικά σύνδρομα για τους αποδήμους και θα πρέπει να μπει μια τελεία σε αυτή την υπόθεση" συμπλήρωσε.