«Στοίχημα της κυβέρνησης έως το τέλος Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον  με την πρώτη δόση οι άνω των 50 ετών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson είπε ότι αναμένεται η τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ώστε να ξεκινήσει η χορήγηση του στην Ελλάδα.

Επίσης, τόνισε ότι σήμερα αναμένεται η καθαρή εικόνα για τα self test στα οποία υποβλήθηκαν χθες μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικοί.

Ανέφερε πως αρχές Μαίου θα διατίθενται τα self test και στον γενικό πληθυσμό.

Τόνισε πως η ηλιακή ομάδα 40 – 50 ετών θα ανοίξει στα μέσα Μάιου και οι εμβολιασμοί  θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο.

Για το Astrazenaka είπε πως έχουν γίνει 380 χιλιάδες εμβολιασμοί.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεωργαντά στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε: «Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επακριβώς επί αυτού του ζητήματος. Αυτό που θέλουμε αυτή τη στιγμή εμείς είναι να ολοκληρώσουμε αυτό το πρώτο στοίχημα όσο το δυνατόν συντομότερα. Το πρώτο στοίχημα είναι να μπορέσουμε μέχρι τέλος Μαΐου να έχουνε κάνει τουλάχιστον από μια δόση όλες οι ηλικίες άνω των 50 ετών και ταυτόχρονα οι ευπαθείς ομάδες, και αυτές του αυξημένου κινδύνου και του πολύ υψηλού, που η πλατφόρμα για αυτούς άνοιξε σήμερα».

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε: «Εμείς ακολουθούμε τις κατευθύνσεις που δίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου και νομίζουμε ότι πολύ σωστά πράττουμε ως προς αυτό. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι που να δημιουργεί ζήτημα στη διάθεσή του δηλαδή αυτό που έγινε στην Αμερική αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ για να δούμε τις θεσμοθετημένες αρχές πως θα τοποθετηθούν».

Ερωτηθείς αν υπήρχαν κλεισμένα ραντεβού με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, απάντησε: «Ήρθανε μόλις προχθές στη χώρα μας, δεν είχαν κλειστεί ραντεβού, ήταν από τη άλλη εβδομάδα να χρησιμοποιηθούν. Περιμένουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να τοποθετηθεί επίσημα επί του ζητήματος που ανέκυψε και ανάλογα θα κινηθούμε και εμείς».

«Μέχρι πριν από δέκα μέρες από τους εμβολιασμούς που είχαν γίνει στη χώρα το 67% ήταν με το εμβόλιο της Pfizer, το 25% με της AstraZeneca και το 8% με της Moderna. Το ισοζύγιο αυτό θα διαμορφωθεί, επειδή έρχονται επιπλέον δόσεις για τη Pfizer δηλαδή αυτά που ήταν προβλεπόμενα να έρθουν στο 4ο τρίμηνο του έτους έρχονται στο 2ο τρίμηνο δηλαδή 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες δόσεις, και με δεδομένο ότι είχαν προαναγγελθεί και είναι συμφωνημένα και τα περιμένουμε 1 εκ. 500 χιλιάδες το Μάιο και 1 εκ. 700 χιλιάδες τον Ιούνιο από Pfizer αυτή η αναλογία του 67% θα ανέβει προς τα πάνω. Από AstraZeneca περιμένουμε 450 χιλιάδες κάθε έναν από τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, από τη Moderna έχουμε επιβεβαιωμένες μόνο 100 χιλιάδες», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τα χθεσινά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δήλωσε: «Σήμερα θα έχουμε την καθαρή εικόνα, δεν έχω ενημέρωση αυτή τη στιγμή. Μένουμε στα 575 επιβεβαιωμένα της προηγούμενης φοράς και στα 144 τα οποία διερευνούνταν για διαφόρους λόγους γιατί μερικά ήταν ασθενή τα δείγματα, αλλά υποθέτω ότι σε τόσες χιλιάδες δείγματα και σήμερα θα έχουμε πάλι κάποια θετικά που θα πάνε προς επιβεβαίωση».

«Θεωρώ ότι ο γενικός πληθυσμός θα μπορεί να προμηθευτεί τα self test αρχές Μαΐου. Είναι δυο εβδομάδες ακόμα, τη μια εβδομάδα ήδη έχει προαναγγελθεί το ποιες επαγγελματικές ομάδες εντάσσονται, υποθέτω ότι θα αναγγελθούν και κάποιες άλλες, η προτεραιοποίηση γίνεται σε σχέση με την επαφή με τους πολίτες», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΗΜ: Δώστε μας ένα παράδειγμα ποιες ομάδες ακολουθούν που θα είναι υποχρεωτική η χρήση του self test

«Όπως ξέρετε τα ΚΕΠ έχουν προτεραιοποιηθεί, φαντάζομαι και όλα τα άλλα τα γκισέ του δημοσίου θα πρέπει με τον ίδιο τρόπο στη συνέχεια να προτεραιοποιηθούν και γενικότερα όποιος έρχεται σε επαφή με τους πολίτες αλλά νομίζω ότι σε πολύ μικρό χρόνο η διάθεση θα είναι καθολική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την ηλικιακή ομάδα 40-50 ανέφερε ότι θα ανοίξει Μάιο αλλά οι εμβολιασμοί θα γίνουν από Ιούνιο.

«Είμαστε στους 55 χιλιάδες εμβολιασμούς περίπου την ημέρα, είμαστε στον προγραμματισμό έτσι όπως τον είχαμε ανακοινώσει, έχουμε τη δυνατότητα να πάμε ακόμη και λίγο καλύτερα γιατί τα εμβολιαστικά μέτρα δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τις εμβολιαστικές γραμμές τις οποίες έχουν και πραγματικά πιστεύουμε ότι και ο Απρίλιος και ο Μάιος θα είναι μήνες τους οποίους θα πάμε πάρα πολύ καλά», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca, ανέφερε: «Γενικότερα στην ΕΕ θεωρώ ότι είμαστε από τις χώρες που πήγαμε καλύτερα από πολλές άλλες με την έννοια ότι βοήθησε και το γεγονός ότι εδώ είχαμε μόνο μια περίπτωση με ανεπιθύμητες παρενέργειες σε 380 χιλιάδες εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Βοήθησε το γεγονός ότι εμείς από την αρχή συνταχτήκαμε με ένα ξεκάθαρο τρόπο με αυτά που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου είπε. Ξεκινάμε με την διαπίστωση ότι όλα τα εμβόλια τα οποία έχουν εγκριθεί είναι πραγματικά αποτελεσματικά και πολύ χρήσιμα για να γίνουν, μια μικρή ανησυχία που υπήρχε στον κόσμο που ήταν εύλογη εγώ θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα δεν θα υπάρχει πια και θα ομαλοποιηθεί και με την AstraZeneca ο ρυθμός των εμβολιασμών».