Το εναρκτήριο λάκτισμα μιας μακράς προεκλογικής περιόδου σηματοδοτεί η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η Φώφη Γεννηματά άνοιξε τα χαρτιά της, προσδιορίζοντας συνολικά τις διαδρομές του οδικού χάρτη για την εκλογή ηγεσίας.

Κατά την εισήγησή της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε, ότι όπως έχει αποφασιστεί κατά το πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο, τον Σεπτέμβριο θα προγραμματιστεί η Κεντρική Επιτροπή, όπου θα εξειδικεύσει όσα αφορούν τις διαδικασίες, για την εκλογή προέδρου. Παρότι δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για τις εκλογές, τόνισε ότι θα ακολουθηθεί ότι ορίζει το καταστατικό του κόμματος.

Να σημειωθεί ότι το καταστατικό προβλέπει ότι η θητεία του εκάστοτε προέδρου είναι τετραετής. Ως εκ τούτου, η θητεία της Φώφης Γεννηματά λήγει τυπικά τον Νοέμβριο του 2021, αφού εκείνη ανέλαβε την ηγεσία του  κόμματος τον Νοέμβριο του 2017. Την ίδια ώρα όμως, το επίμαχο άρθρο του καταστατικού αναφέρει ότι η εκλογή προέδρου γίνεται το αργότερο έναν μήνα πριν από το συνέδριο, το οποίο διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και το τελευταίο είχε γίνει τον Μάρτιο του 2018. Ως εκ τούτου, η εσωκομματική αναμέτρηση μπορεί να προγραμματιστεί έως και για τον Φεβρουάριο του 2022, ένα μήνα πριν το τακτικό συνέδριο του κόμματος.

Πρόκειται για ένα ‘περιθώριο’ που δίνεται στην Φώφη Γεννηματά, να αξιοποιήσει δύο προβλέψεις του καταστατικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη είναι εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής να διεξαχθούν τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, αφού το καταστατικό δίνει αυτή τη δυνατότητα, με την συζήτηση να ανοίγει, όπως εισηγήθηκε η Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οργανωμένα το φθινόπωρο.

Μία βασική παράμετρος που αφορά το χρονοδιάγραμμα εκλογής ηγεσίας είναι το σενάριο των πρόωρων εκλογών, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν καθόλου το ενδεχόμενο το Μαξίμου να στήσει κάλπες το φθινόπωρο, επιχειρώντας να να κάνει πολιτικό restart.

Το μεγάλο πάντως «αγκάθι» που μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, το ζήτημα του μητρώου, μετά τη δήλωση Κεγκέρογλου, ο οποίος άφησε να φανεί ότι τάσσεται υπέρ του κλειστού μητρώου ψηφοφόρων, παρομοιάζοντας με τις εθνικές εκλογές στις οποίες δεν μπορούν να ψηφίσουν όσοι δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους. Επισήμανε δε παραστατικά, «δεν θα είναι χύμα, δεν θα μπορεί να έρθει να ψηφίσει ο Αδωνις ή ο Κύρτσος».

Ο δε γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, σε πρόσφατη συνέντευξη του, υπογράμμισε πως θα μπορούν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να πάρουν μέρος, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο αν οι διαδικασία θα είναι ανοιχτή ή αν θα υπάρξει κάποιο χρονοδιάγραμμα που θα προσδιορίζει το μέχρι πότε θα έχει δικαίωμα να γραφτεί στα μητρώα του, προκειμένου να έχει δικαίωμα ψήφου.

Η κυρίαρχη αντίληψη που επικρατεί πάντως εντός ΚΙΝΑΛ, είναι ότι η εκλογή νέας ηγεσίας θα πρέπει να είναι μια ανοιχτή, συμμετοχική διαδικασία, από όλους όσους δέχονται να υποστηρίξουν τις θέσεις της Κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Απόστολος Πάνας, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τάχθηκαν υπέρ των ανοιχτών διαδικασιών, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο του 2004, 2007, 2012, 2015 και 2017 με τα ανοιχτά μητρώα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ευρωβουλευτές του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή .

«Να ψηφίσουν όλοι όσοι θελήσουν να έρθουν, να γραφτούν μέλη ή φίλοι μέχρι και την στιγμή που θα κλείνουν οι κάλπες. Δεν πρόκειται απλά για θέμα Δημοκρατίας. Είναι και θέμα της δυναμικής που πρέπει να αποκτήσουμε. Άλλο το μήνυμα στην κοινωνία αν ψηφίσουν 30.000-40.000 και άλλο αν ψηφίσουν 150.000-200.000», είπε χαρακτηριστικά η Νάντια Γιαννακοπούλου. 

«Ευτυχώς που το ξεκαθάρισε η πρόεδρος γιατί ο Βασίλης Κεγκέρογλου μας είχε μπερδέψει», είπε από την πλευρά της η Χαρά Κεφαλιδου

«Προσωπικά είμαι υπέρ του οργανωμένου κόμματος που έχει καταγεγραμμένα τα μέλη και τους φίλους του. Στην παρούσα στιγμή όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να γίνει. Άρα θα πρέπει να υπάρξει μια ανοιχτή διαδικασία, όπως στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες», είπε ο Απόστολος Πάνας. 

Στη δευτερολογιά της, η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι θα τηρηθεί το καταστατικό εκλογής αρχηγού μέχρι κεραίας

Πάντως, τόσο το ζήτημα της ημερομηνίας των εσωκομματικών εκλογών, όσο και του εκλογικού σώματος που θα κληθεί να ψηφίσει, θα αποφασιστούν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που θα διεξαχθεί στις αρχές Φθινοπώρου. 

Το μήνυμα Γεννηματά σε Λοβέρδο


Μιλώντας στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά έστειλε αυστηρό μήνυμα στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Αναφερόμενη στο θέμα εκλογής προέδρου του κόμματος, και με το βλέμα στραμμένο στον Ανδρέα Λοβέρδο, τον οποίο ωστόσο δεν κατονόμασε, ζήτησε να «μην ξοδεύουμε την πολιτική ενέργεια μας σε πασαρέλα προαναγγελιών υποψηφιοτήτων», προσθέτοντας ότι ο προσωπικές φιλοδοξίες είναι θεμιτές αρκεί να μην βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη θετική προοπτική της παράταξης.

«Δεν προσφέρει υπηρεσίες»

Ειδικότερα ανάφερε: «Μέχρι τότε δεν πρέπει να ξοδέψουμε κρίσιμο και χρήσιμο χρόνο και πολιτική ενέργεια σε προσωπικούς διαγκωνισμούς και πασαρέλα προαναγγελίας υποψηφιοτήτων.

Είναι θεμιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες αλλά όποιος θέτει σε δεύτερη μοίρα την προοπτική της παράταξης και συναρτά τις εξελίξεις μονάχα με τον εαυτό του, δεν προσφέρει υπηρεσίες.

Κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι κερδίζουν χώρο με το κλίμα εσωστρέφειας που τροφοδοτούν. Εκτίθενται στα μάτια και των στελεχών και της βάσης γιατί τέτοιες επιλογές αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων.

Και ας έχουμε όλοι καθαρό, δεν είμαστε αφελείς, ότι κανείς από τους πολιτικούς μας αντιπάλους δεν έχει καμιά πρόθεση πολιτικής συνεννόησης και συνεργασίας έστω για τα μεγάλα θέματα της χώρας.

Μέλημα τους είναι μόνο η διαρκής αναζήτηση κερκόπορτας για να αλώσουν την παράταξη μας. Δεν θα τους το προσφέρουμε».

Η κ. Γεννηματά, σημείωσε δε, ότι όπως έχει αποφασιστεί κατά το πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο, τον Σεπτέμβριο θα προγραμματιστεί η Κεντρική Επιτροπή, όπου θα εξειδικεύσει όσα αφορούν τις διαδικασίες, για την εκλογή προέδρου. Παρότι δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για τις εκλογές, τόνισε ότι θα ακολουθηθεί ότι ορίζει το καταστατικό του κόμματος.

Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχήματα

Παράλληλα επαναβεβαίωσε την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ.

«Θα προχωρήσουμε με βάση την δική μας αυτόνομη στρατηγική με στόχο την Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας…

Όχι όμως ως θλιβερό δεκανίκι, σε κατ’ όνομα «συγκυβερνήσεις» που υλοποιούν πολιτικές μακριά από τις αρχές και την ιδεολογία μας με αντάλλαγμα λίγες καρέκλες εξουσίας.

Θέλω να είναι απόλυτα σαφές. Συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχήματα δεν πρόκειται να γίνουμε.

Συλλογικά, με ομόφωνες αποφάσεις το έχουμε ξεκαθαρίσει και το επιβεβαιώσαμε και με την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση μας στο Π.Σ.

Η προοπτική αυτή έχει κλείσει και σε ότι με αφορά εγγυώμαι ότι δεν θα ξανανοίξει», ξεκαθάρισε η κ. Γεννηματά.

Η ίδια εκτίμησε ότι διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό που δημιουργεί ζωτικό χώρο για το ΚΙΝΑΛ.

« Οι προσδοκίες που επένδυσαν οι πολίτες στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ διαψεύδονται καθημερινά. Όλο και πιο πολύ η Ν.Δ. ακολουθεί κατά πόδας τις καθεστωτικές πολιτικές του Σύριζα. Ένας νέος, γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ ξεπροβάλει.

Η ελπίδα, ότι την ιλαροτραγωδία που βίωσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ θα διαδεχόταν «κάτι διαφορετικό και καλύτερο» μετασχηματίζεται σε απαισιοδοξία, άγχος, ανασφάλεια ακόμα και σε οργή», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ, φαίνεται να έχει καθιερωθεί ως μια ισχυρή κεντροαριστερή δύναμη, που την προτιμούν οι πολίτες και την αναγνωρίζουν.

Για το θερμό επεισόδιο» Δένδια -Τσαβούσογλου

Η κ. Γεννηματά, εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και αναφέρθηκε στο «θερμό επεισόδιο» Δένδια – Τσαβούσογλου λέγοντας:

«Πέρα από το αυτονόητο, την διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον Υπουργό Εξωτερικών κατά την συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου, προκύπτουν ερωτηματικά. Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση; Ποιος ήταν ο στόχος; Τι συζητήθηκε στις κατ ίδιαν συναντήσεις; Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση», είπε.

Παράλληλα χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη «ότι ξεκίνησε η συζήτηση με την ΕΕ για θετική ατζέντα για την Τουρκία χωρίς η Τουρκία να έχει αναλάβει καμία απολύτως δέσμευση».