«Τα self test είναι ένα χρήσιμο εργαλείο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος επισήμανε πως η κούραση των πολιτών είναι αναμφισβήτητή σημειώνοντας η χώρα είναι πριν από τον τερματισμό.

Για τα κορονοπάρτι, ο υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως δεν μπορείς να έχεις αστυνομία σε κάθε πλατεία της Αθήνας.

Τέλος ανέφερε πως τα κορονοπάρτι δεν έχουν σχέση με την Νέα Σμύρνη όπου υπήρξε αστυνομική αυθαιρεσία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στα Παραπολιτικά 90,1:

Για τα self test στα Λύκεια, ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε: «Τα self test είναι ένα εργαλείο χρήσιμο, πρέπει να ξέρουμε τις δυνατότητές του αλλά και τα όρια του. Το γεγονός ότι σου επιτρέπει να εντοπίζεις με σχετικά μεγάλο βαθμό ασφάλειας κάποιον που είναι άρρωστος είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι σαν να αρνείσαι το test PAP και η μαστογραφία».

«Είναι αναμφισβήτητη η κούραση του κόσμου. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο πριν τον τερματισμό. Είναι σαν να τρέχεις μαραθώνιο και έχεις φτάσει στο τελευταίο χιλιόμετρο και λες τώρα τα παρατάω, αυτή ειναι η πραγματικότητα. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος είναι κουρασμένος αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε λίγο πριν τον τερματισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα κορονοπάρτι, ο κ. Συρίγος δήλωσε: «Δεν μπορείς να έχεις Αστυνομία σε κάθε πλατεία της Αθήνας. Επίσης μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά αυτά τα οποία συμμετέχουν στα πάρτι είναι η γενιά εκείνη που κατά τη γνώμη μου έχει χτυπηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά ηλικιακά διότι αυτοί εμφανίζουν το μικρότερο βαθμό προβλημάτων σε σχέση με τον κορονοϊό, άμα δείτε οι θάνατοι σε αυτή την ηλικία είναι ελάχιστοι, και ταυτοχρόνως είναι αυτοί οι οποίοι επειδή κινούνται περισσότερο διαδίδουν περισσότερο τον κορονοϊό επομένως είναι αυτοί οι οποίοι έχουν υποβληθεί στην πιο δύσκολη κατάσταση για κάτι που οι ίδιοι δεν το καταλαβαίνουν απαραιτήτως. Πρέπει και αυτοί να κάνουν υπομονή».

Ερωτηθείς αν τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη λειτούργησαν αρνητικά σε σχέση με τη δράση της Αστυνομίας στις πλατείες, ο κ. Συρίγος απάντησε: «Η Νέα Σμύρνη δεν έχει καμία σχέση με τα κορονοπάρτι. Στη Νέα Σμύρνη υπήρξε αστυνομική αυθαιρεσία, χτυπήσανε ένα νεαρό, έγινε ότι έγινε με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις διαδηλώσεις τις επόμενες μέρες οι οποίες είναι βέβαιο ότι εκτίναξαν τα κρούσματα. Να καταλάβουμε κάτι εκεί που υπήρχε πρόβλημα στην πλατεία Βαρνάβα πήγε η Αστυνομία, το ίδιο θα συμβεί τις επόμενες μέρες και στις υπόλοιπες περιοχές απλώς πρέπει να δρας προληπτικά και όχι κατασταλτικά, δεν μπορείς να πας εκείνη την ώρα να τους διαλύσεις. Έχει τόσες πολλές πλατείες η Αθήνα που σίγουρα θα βρεθεί μια ακόμη πλατεία όπου κάτι θα γίνει, το ζήτημα είναι έχουν αίσθηση ότι αυτό που κάνουν είναι αντικοινωνική συμπεριφορά; Δεν μπορώ να έχω τον προσωπικό μου αστυφύλακα ο οποίος να με κυνηγάει και να μου λεει μην κάνεις αυτό, μην κάνεις εκείνο, φόρα τη μάσκα σου. Πρέπει να έχω και εγώ μια αίσθηση υπευθυνότητας απέναντι στην κοινωνία».

Για τις μετακινήσεις στην επαρχία τις ημέρες του Πάσχα, ο υφυπουργός ανέφερε: «Θα ήθελα πολύ να πάω αλλά άμα δεν επιτρέπεται δεν θα πάω. Το χωριό μου είναι ένα χωριό 35-40 κατοίκων η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι άνω των 75 ετών, όπως είπα σε έναν φίλο μου που είπε ότι θα πάει κρυφά του λεω ''Μην πάρεις στο λαιμό σου όλο το χωριό και πουν εσύ ξεπάστρεψες το χωριό όλο''. Να το πούμε και έτσι».

Αναφορικά με τις καταγγελίες ότι δίνονται παλιάς τεχνολογίας υπολογιστές με τα voucher, επισήμανε: «Όπου έχει εφαρμοστεί το voucher, στην Κύπρο ή σε άλλες χώρες. πήγαινε ο άλλος σε ένα μεγάλο κατάστημα που πούλαγε ηλεκτρονικά έδινε το voucher και έβαζε και εκείνος χρήματα και έπαιρνε ότι ήθελε από βιβλία, cd, ηλεκτρονικά παιχνίδια ή ότι άλλο ήθελε εκτός από το σκοπό που ήταν το voucher. Έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός ο οποίος προέβλεψε συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να έχει ο υπολογιστής, βάσει αυτών των προδιαγραφών κατατέθηκαν προσφορές από ενδιαφερόμενες εταιρείες, όσες εγκρίθηκαν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εταιρειών».

«Είναι συγκεκριμένα τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά των υπολογιστών και βάσει αυτών των συγκεκριμένων τεχνολογικών χαρακτηριστικών έχουν προτείνει οι εταιρείες δικούς τους υπολογιστές. Δεν μπορώ να ξέρω αν είναι παλαιά ή νέα χαρακτηριστικά, όταν θέτεις τις τεχνικές προδιαγραφές βάζεις τις προδιαγραφές που εσύ χρειάζεσαι για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στο σύστημα, δεν βάζεις προδιαγραφές οι οποίες να φωτογραφίζουνε οι εταιρείες τι να ξεσκαρτάρουν. Επίσης αυτό το ότι φέρνουν ξεπερασμένης τεχνολογίας μπορώ να σας πω ότι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές η τεχνολογία αλλάζει κάθε 9-10 μήνες, δεν μπορείς να πεις δηλαδή ότι ο άλλος έφερε ένα σύστημα του 2015», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν τα μηνύματα των ακροατών είναι σωστά ότι με βάση τις προδιαγραφές του διαγωνισμού είναι συγκεκριμένες οι εταιρείες και συγκεκριμένες οι προδιαγραφές, ο κ. Συρίγος απάντησε: «Βεβαίως».

Στην ερώτηση αν δεν μπορούν να ξεφύγουν πέρα από αυτό, απάντησε: «Όχι γιατί γινόταν κατάχρηση, πηγαίνανε και αγοράζανε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι υπολογιστές φεύγουν και έρχονται καινούργιοι διαρκώς όταν λέμε ''παλαιάς γενιάς'' άντε να είναι 5 μηνών πιο πριν δεν μπορεί να είναι 5 χρόνων πιο πριν. 5 μηνών πιο πριν πιθανόν να είναι αλλά μην υπερβάλλουμε».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προσδοκίες του από την πενταμερή για το Κυπριακό, ο κ. Συρίγος επισήμανε: «Είναι πολύ μικρές οι προσδοκίες, έως ανύπαρκτες. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στα δεδομένα επιλύσεως του Κυπριακού. Δεν πρόκειται να βρεθεί λύση σε αυτή τη διάσκεψη εκείνο το οποίο επιδιώκει η Τουρκία ειναι να θέσει του νέους δικούς της κανόνες για το Κυπριακό».