Σχεδιο_χωρις_τιτλο_35_
Πολιτική

Βουλή - Προανακριτική: Κατάθεση Τόμπρα: Η CCC με τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ εισήχθη στο καθεστώς των ναυτιλιακών για να γλυτώνει φόρους

«Μιλούσαν με τόσους πολλούς στην κυβέρνηση που το White House ήταν χαρέμι».

Για τα deals και τις επικοινωνίες Καλογρίτσα- Xουρι μετά το ναυάγιο της άδειας για το ΣΥΡΙΖΑ Channel κατέθεσε ο Κυριάκος Τόμπρας στη δεύτερη ημέρα μαρτυρίας του, κατα την οποία μίλησε ώρα για τα μετά τηλεοπτικών αδειών τεκτενόμενα . 

 

Σύμφωνα με πηγές από την προανακριτική επιτροπή, ο μάρτυρας αναφέρεται σε τεχνικά ζητήματα της συμφωνίας Καλογρίτσα -Χούρι μετά το ναυάγιο με τις τηλεοπτικές άδειες, για τη συνάντηση στο σπίτι του Σάμερ Χούρι στις 6/5/2018, αλλά και σε εικονικές συμβάσεις μεταξύ τους.

 

Επίσης φέρεται να κατέθεσε πως η λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρία CCC που αρχικά θωρείτο ΝΔ friendly έγινε στην πορεία ΣΥΡΙΖΑ friendly.

Στη συνάντηση στην οικία του Σάμερ Χούρι στην Πολιτεία, στις 6/5/2018, ο Χρήστος Καλογρίτσας είπε στον Χούρι ότι δεν είναι αξιόπιστος στις τράπεζες και δεν έχει ρευστότητα τώρα και συμφώνησαν για ανεκτέλεστα έργα 300 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Κόντρα CCC με Καλογρίτσα

 

Αναφερόμενος στη κόντρα CCC Καλογρίτσα, ο Κ. Τόμπρας τόνισε πως η εταιρεία, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ζητούσε από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλαγές στο νόμο ώστε να γίνουν να τις ναυτιλιακές και να τύχει ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης. Τότε οι Χουρι έγιναν ΣΥΡΙΖΑ friendly κι άλλαξαν στάση. Να μη φορολογούνται καθώς με νόμο Σαμαρα φορολογήθηκαν. «Τους το υποσχέθηκαν. Όμως τελικά δεν το έκαναν. Για την ακρίβεια δεν το έκαναν τότε αλλά την 1/4/2019 με βουλευτές να σχολιάζουν πως αυτό έγινε λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Όμως, σύμφωνα με τον μάρτυρα, η CCC είπε, «με βάλατε να δώσω 3 εκατ ευρώ στον Καλογρίτσα, μου υποσχεθήκατε τροπολογία και δεν την κάνατε...».

 

«Να μην κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια»

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε ακόμη και στη σύμβαση Καλογρίτσα – Χούρι, την οποία εμφάνισαν προχρονολογημένη για «να μην κάνει νιάου- νιάου στα κεραμίδια».

Πηγές της επιτροπής αναφέρουν πως ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ, ο Κυριάκος Τόμπρας ανέφερε πως «η CCC δεν είχε καμία επαφή με την κυβέρνηση πριν έλθει σε μένα. Γιατί αλλιώς εμένα τι με ήθελε; Σίγουρα δεν είχε γίνει κουβέντα για κανάλι μέχρι να έρθουν σε μένα».

Φέρεται επίσης, να έχει καταθέσει το χειρόγραφο χαρτί της συμφωνίας Χούρι - Καλογρίτσα με το οποίο ο Καλογρίτσας αναγνωρίζει την οφειλή των 3 εκατ. ευρώ. «Ο μόνος που πήρε λεφτά είναι ο Καλογρίτσας», είπε σύμφωνα με πληροφορίες κι ότι ο ίδιος συμφώνησε αμοιβή 300.000 ευρώ με τον Χρήστο Καλογρίτσα.

 

Σύμφωνα με τις πηγές της επιτροπής αναφέρουν πως σε ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ, ο Κυριάκος Τόμπρας ανέφερε πως «η CCC δεν είχε καμία επαφή με την κυβέρνηση πριν έλθει σε μένα. Γιατί αλλιώς εμένα τι με ήθελε; Σίγουρα δεν είχε γίνει κουβέντα για κανάλι μέχρι να έρθουν σε μένα».

 

Ανέφερε  επίσης, να έχει καταθέσει το χειρόγραφο χαρτί της συμφωνίας Χούρι - Καλογρίτσα με το οποίο ο Καλογρίτσας αναγνωρίζει την οφειλή των 3 εκατ. ευρώ. «Ο μόνος που πήρε λεφτά είναι ο Καλογρίτσας», είπε σύμφωνα με πληροφορίες κι ότι ο ίδιος συμφώνησε αμοιβή 300.000 ευρώ με τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Σύμφωνα με μέλη της προανακριτικής ο Βασίλης Κεγκέρογλου ρώτησε τον Κ. Τόμπρα για τη σύμβαση που υπεγράφη.

 

Β. Κεγκέρογλου: Αφού η σύμβαση ήταν νόμιμη γιατί έγινε η εικονική σύμβαση και δεν είπαν απευθείας την αλήθεια;

 

Κ. Τόμπρας: Είναι σαν τη σύζυγο με την ερωμένη. Την ερωμένη μπορεί να την έχεις αλλά δεν τη συστήνεις στη σύζυγο.

«Μιλούσαν με τόσους πολλούς στην κυβέρνηση που το White House ήταν χαρέμι».

Σε συνέχεια της κατάθεσής του ο Κυριάκος Τόμπρας αναφέρθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζοντας του ως «χαρέμι».

Ο μάρτυρας δήλωσε στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής ότι «ο Καλογρίτσας δεν χρειαζόταν πάρει ευλογία από την κυβέρνηση, διότι ο Καλογρίτσας ήταν η ίδια η ευλογία της κυβέρνησης. Καλογρίτσας και κυβέρνηση ήταν ένα».

«Το White House δεν ρώτησα τι είναι γιατί θεώρησα αυτονόητο ότι είναι το Μαξίμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Μαρκόπουλος με ρώτησε στην τηλεόραση με ποιους μιλούσαν και είπα με πολλούς στην κυβέρνηση. Άρα το White House τι να ήταν; Μιλούσαν με τόσους πολλούς στην κυβέρνηση που το White House ήταν χαρέμι», δήλωσε επιπρόσθετα.