Τα τρία μεγάλα στοιχήματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, καθώς, όπως είπε, «είμαστε στο τέλος της περιπέτειας» του κορονοϊού, περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Το πρώτο στοίχημα είναι να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της πανδημίας και η μείωση των καθημερινών κρουσμάτων. «Πιστεύω ότι όλοι θα δείξουμε την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο επόμενο δεκαήμερο.

«Το αντιστάθμισμα για να μείνουμε στην Αθήνα -στα μεγάλα αστικά κέντρα- το Πάσχα», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «θα είναι μια σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Ξεκινώντας με το άνοιγμα της εστίασης, το οποίο μπορεί να λάβει χώρα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάτι εξαιρετικά απρόοπτο», όπως υπογράμμισε. Το απρόοπτο βέβαια δεν θα είναι κάτι άλλο από την ευρεία χαλάρωση και την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.

Το δεύτερο στοίχημα είναι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, αρχής γενομένης από την εστίαση, να μην οδηγήσει σε γενικευμένη μη τήρηση των κανόνων που θα ισχύουν, αλλά να γίνει οργανωμένα, ώστε να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα. «Όπως ανοίξαμε ελεγχόμενα και οργανωμένα το λιανεμπόριο -προσαρμόστηκαν και οι έμποροι και οι καταναλωτές και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για αυτό- το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με την εστίαση. Και αυτό σίγουρα είναι ένα στοίχημα, το οποίο απαιτεί υπευθυνότητα από όλους», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το τρίτο στοίχημα είναι να πειστούν όλοι οι πολίτες, ιδίως οι πιο ηλικιωμένοι που είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό, να εμβολιαστούν. Αφού εκθείασε την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης Ελευθερία, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως «ένα μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων έχουν κάνει εμβόλιο, υπάρχει και ένα ποσοστό όμως, το οποίο εκτιμάται γύρω στο 30%, που δεν έχουν ακόμα προσέλθει για να εμβολιαστούν, παρότι η πλατφόρμα είναι ανοιχτή. Παρότι δηλαδή έχουν τη δυνατότητα, και την είχαν εδώ και κάποιους μήνες, να εμβολιαστούν».

Στη συνέχεια επανέλαβε την έκκληση που έχει απευθύνει και πάλι προς όλους τους πολίτες, να πάνε να εμβολιαστούν. «Και αν δεν θέλουν να το ακούσουν από εμένα να το ακούσουν από τους γιατρούς των Εντατικών, οι οποίοι σήμερα πια μας λένε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που σήμερα μπαίνει στις Εντατικές και διασωληνώνεται είναι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι ένα δράμα αυτό το οποίο συμβαίνει. Θα το ξαναπώ, είναι  μία τραγωδία. Να μπορείς να αποφύγεις μια αρρώστια η οποία μπορεί και να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις για διάφορους λόγους, όταν ξέρουμε πια με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά».