Η επαρκής ρευστότητα στην αγορά, ο περιορισμός των «λουκέτων» και η άμεση προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων απασχολούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο του πρωθυπουργού, καθώς η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα θα επανέλθει σε πλήρη σχεδόν λειτουργία μέχρι τα μέσα Μαΐου, με αρκετούς κανόνες και περιορισμούς βέβαια να παραμένουν σε ισχύ.

Μητσοτάκης: 330 εκατ. ευρώ στην εστίαση

Το πρώτο μέτρο που έχει ανακοινωθεί προς την κατεύθυνση αυτή, να κρατηθούν δηλαδή ζωντανές οι επιχειρήσεις που τόσους μήνες ήταν σε «μηχανική υποστήριξη» από το κράτος, είναι η δράση, με προϋπολογισμό 330 εκατομμύρια ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης. Τα χρήματα θα διευκολύνουν την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους. Ανάλογες κινήσεις σχεδιάζονται πρώτα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά στη συνέχεια και για άλλες, όπως για παράδειγμα τα γυμναστήρια.

Φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις

Χθες, σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προσδιορίστηκαν πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που θα προσφέρουν τις απαραίτητες ανάσες ρευστότητας τους δύσκολους πρώτους μήνες της επανεκκίνησης της οικονομίας. «Πρώτο μέλημά μας μετά την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης είναι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτό τον σκοπό ανακοινώνουμε σήμερα πέντε μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν την βάση, το θεμέλιο, για την αποφασιστική επάνοδο. Και θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες σημείωσαν ζημίες μέσα στην πανδημία να μπορέσουν να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη αυτή.

«Να δημιουργηθούν καλές δουλειές»

Μιλώντας το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην περίοδο της πανδημίας και στην περίοδο την επόμενη ημέρα αυτής. «Αυτό το οποίο μας ενδιέφερε στη διάρκεια της πανδημίας είναι να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό, να προστατεύσουμε την εργασία, πρωτίστως να μην γίνουν απολύσεις, σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει», τόνισε και συμπλήρωσε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να χτίσουμε τις βάσεις για μία ανάκαμψη από την οποία θα ωφεληθούν όλοι. Και η ανάκαμψη δεν πρέπει απλά δημιουργήσει πολλές δουλειές. Πρέπει να δημιουργήσει καλές δουλειές και στο επίκεντρο της δικής μου λογικής είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Στόχος «καμία απόλυση»

Ο πρωθυπουργός έδωσε μάλιστα ένα πρακτικό παράδειγμα, που αποτυπώνει το σκεπτικό το οποίο οδήγησε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, καθώς και σε άλλα ανάλογου χαρακτήρα που θα ακολουθήσουν: «Ένα εστιατόριο, το οποίο στην ουσία παρέλυσε η δραστηριότητά του. Τι έπρεπε ένα κάνουμε; Να σιγουρευτούμε ότι θα του καλύψουμε τα βασικά έξοδα, το έχουμε κάνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αυτό. Το στηρίξαμε με Επιστρεπτέα Προκαταβολή, κάναμε επιδοτήσεις πάγιων δαπανών, καλύψαμε το εργατικό κόστος. Εάν το εστιατόριο αυτό ξαναμπεί σε ρυθμό, γυρίσουν οι πελάτες του, έχει τζίρο και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, θα επανέλθει ουσιαστικά εκεί που βρισκόταν πριν χωρίς να χρειαστεί -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να κάνει καμία απόλυση. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα».