«Η 4ημερη εργασία αποτελεί ρύθμιση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ισχύει σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ρυθμίσεις για την επιθεώρηση εργασίας ενώ για την κάρτα εργασίας είπε ότι θα καταγράφονται υπερωρίες των εργαζομένων καθώς πολλοί εργοδότες δεν δίνουν αμοιβή για την έξτρα εργασία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν χρειάζονται οι δυνάμεις του superman για να περάσει το εργασιακό, ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Χρειάζεται να δουλεύει κανείς με σοβαρότητα, με σύστημα, με ενσυναίσθηση και με κατανόηση των κοινωνικών προβλημάτων».

Αναφορικά με την 4ημερη εργασία, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Είναι μια ρύθμιση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ισχύει και σήμερα. Ισχύει σε όλη την Ευρώπη, όχι για το 4μερο, γενικότερα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας να γίνονται συμβάσεις μεταξύ των συνδικάτων και των εργαζομένων, και στην Ελλάδα από το 1980. Στην Ευρώπη αυτό το πράγμα μπορεί να γίνεται στο 54% των επιχειρήσεων, εδώ γίνεται πιο περιορισμένα».

«Εκείνο το οποίο εμείς προβλέπουμε είναι ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχουν συνδικάτα –σωματεία σε μια επιχείρηση ή σε περιπτώσεις που ο εργαζόμενος μόνος του ο ίδιος θέλει αντί να δουλεύει 5 μέρες να δουλεύει 4 μέρες την εβδομάδα ή θέλει να παίρνει όχι 4 εβδομάδες άδεια το χρόνο αλλά 6 εβδομάδες άδεια το χρόνο, να μπορεί να δουλεύει λίγο παραπάνω κάποιες περιόδους του χρόνου και να μπορεί να το κάνει. Για ποιο λόγο ντε και καλά είναι φιλεργατικό να αναγκάζεις τον εργαζόμενο να δουλεύει ακατέβατα 5 μέρες την εβδομάδα αν τον βολεύει 4 μέρες την εβδομάδα; Για ποιο λόγο είναι αντεργατικό να μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει 4 μέρες την εβδομάδα και όχι 5 αν το θέλει και το συμφωνεί με τον εργοδότη του;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προβλέπουμε στο νομοσχέδιο ότι σε περίπτωση που για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος αυτό δεν το θέλει (την 4ημερη εργασία) και ο εργοδότης επιχειρήσει να τον απολύσει η απόλυση είναι αυτομάτως άκυρη και αυτό ισχύει και στην περίπτωση των υπερωριών. Ισχυρίστηκε κανείς ότι 8ωρο καταργήθηκε με τις υπερωρίες που ισχύουν τόσα χρόνια; Όχι, υπάρχουν λοιπόν δύο συλλογιστικές, με το 8ωρο ως βάση κάνεις υπερωρίες, βάζεις παραπάνω λεφτά στην τσέπη σου, με το 8ωρο ως βάση κάνεις αυτή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και σε αντάλλαγμα παίρνεις παραπάνω χρόνο για σένα και τα παιδιά σου, για να έχεις έναν άλλο οικογενειακό προγραμματισμό. Ή διαλέγεις το ένα ή διαλέγεις το άλλο. Λέτε «αυτό ποιος το ελέγχει;» αυτό πράγματι είναι το θεμελιώδες ερώτημα και εδώ είναι που πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε. Έστω ότι δεν έρχεται το νομοσχέδιο αυτό, σήμερα υπάρχει έλεγχος; », δήλωσε επιπρόσθετα.

«Άρα πρέπει να κάνουμε κάτι για τον έλεγχο, ακούστε τι κάνουμε που ο έλεγχος θα αφορά και το κανονικό 8ωρο και τις υπερωρίες και την τήρησή τους και την πληρωμή τους και τι διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Πρώτα από όλα υπάρχει η εγγύηση των συνδικάτων όπου υπάρχουν και όπου λειτουργούν. Δεύτερον, θα φέρουμε ρυθμίσεις για το ΣΕΠΕ οι οποίες θα είναι πιο αυστηρές και θα οδηγούν σε στοχευμένους ελέγχους εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη παραβατικότητα. Τρίτον φέρνουμε μια ρύθμιση που είναι επανάσταση στο χώρο της εργασίας που είναι η ψηφιακή κάρτα απασχόλησης, ένα παλιό αίτημα της ΓΣΕΕ. Η ψηφιακή κάρτα απασχόλησης είναι ένα εργαλείο ψηφιακό που θα μπορείς από το κινητό σου ή από το tablet σου την ώρα που πας στη δουλειά σου να σημειώνεις ότι «τώρα ήρθα», όταν φύγεις «τώρα έφυγα» και να σημειώνεις και τις υπερωρίες που έκανες έτσι ώστε ο «κακός εργοδότης» να μην σε κλέβει και να μην νοθεύει και τον ανταγωνισμό σε σχέση με άλλους εργοδότες. Είναι ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και εξασφάλισης των εργαζομένων», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Επομένως θα φέρουμε παραπάνω ρυθμίσεις για το ΣΕΠΕ και θα φέρουμε αυτό το εργαλείο που είναι πρωτοποριακό και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα που είναι αίτημα της ΓΣΕΕ. Είναι δεδομένο ότι κάνουμε βήματα μπροστά, θα πει κάποιος ότι ''θέλω και άλλα βήματα'', να μου τα πείτε, να μου τα πουν τα συνδικάτα, να μου τα πουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά τόσο καιρό που εμείς λέμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας κανείς δεν έχει πει ότι την αρνείται αλλά και κανένας δεν έχει πει τι παραπάνω θέλει. Εδώ είμαστε να ακούσουμε, είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε», συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Το νομοσχέδιο αυτό φέρνει την ψηφιακή κάρτα εργασίας με όλες τις εγγυήσεις για την τήρηση του ωραρίου του εργαζομένου. Φέρνει ρύθμιση για πρώτη φορά για 14 μέρες άδεια για τους πατεράδες. Φέρνει ρύθμιση με την οποία απαγορεύεται η απόλυση των πατεράδων σε περίπτωση που γεννιέται ένα παιδί στην οικογένεια για 6 μήνες. Το νομοσχέδιο αυτό φέρνει ρύθμιση με την οποία για πρώτη φορά εισάγεται πληρωμένη γονική άδεια και για τους δύο γονείς, 2 μήνες πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ έτσι ώστε να παίρνει και ο πατέρας και η μάνα και να σταματήσει το αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών. Το νομοσχέδιο αυτό το έκτρωμα φέρνει επίσης ρυθμίσεις για την προστασία όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών από τη βία και την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

«Το νομοσχέδιο αυτό το έκτρωμα φέρνει ρυθμίσεις για την τηλεργασία με τις οποίες διασφαλίζεται το δικαίωμα της αποσύνδεσης των εργαζομένων όταν δουλεύουν σπίτι τους πέραν του ωραρίου έτσι ώστε το κακό αφεντικό να μην τους ενοχλεί με μηνύματα ή με email. Αυτό το νομοσχέδιο έχει διατάξεις για τα παιδιά που δουλεύουν στα delivery και στα courier για τον συνδικαλισμό τους και για την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας», πρόσθεσε.

«Αυτό το νομοσχέδιο το έκτρωμα φέρνει ρυθμίσεις με τις οποίες εξισώνεται η αποζημίωση των εργατοτεχνιτών εάν τυχόν απολυθούν, με τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων και ουσιαστικά εξισώνεται προς τα πάνω, ένα παλιό αίτημα του ΚΚΕ που δεν είχε γίνει δεκτό επί δεκαετίες. Πραγματικά διερωτώμαι πως θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι άλλοι κάνουν κριτική όταν θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο τον απλό εργαζόμενο και εξηγήσουμε αυτά που σας είπα για τις γονικές άδειες, για την τηλεργασία, για τα delivery τι θα πούνε;, κατέληξε.