Η κυβέρνηση επέλεξε να μην επιτρέψει τις μετακινήσεις το Πάσχα ώστε να μην υπάρξει διασπορά του κοροναϊού στην περιφέρεια, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.

 Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως οι τουρίστες στην Ελλάδα έρχονται με αρκετούς περιορισμούς όπως αρνητικό μοριακό τεστ.

Αναφορικά με την τροπολογία για το ακαταδίωκτο, είπε πως πέρασε σε άτομα που έχουν γνωμοδοτική  αρμοδιότητα. Τόνισε ότι αυτός που γνωμοδοτεί δεν θα έχει κάποιον κίνδυνο νομικά.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση έκρινε πως ήταν ο χρόνος να έρθει νομοθετική κάλυψη που υπάρχει και για άλλες επιτροπές.

 Τόνισε πως την Τετάρτη του Πάσχα θα καταθέσει ο Χρήστος Καλογρίτσας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τυχόν ποινικά αδικήματα του πρώην υπουργού Νίκου Παππά στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

 Εκτίμησε ότι θα χρειαστούν αρκετές συνεδριάσεις για την κατάθεση του Καλογρίτσα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στα Παραπολιτικά 90,1

 Αναφορικά με την απαγόρευση των μετακινήσεων  το Πάσχα ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Καταλαβαίνω ότι είμαστε δεύτερο Πάσχα και η πίεση είναι αυξανόμενη στον κόσμο  γιατί πέρυσι τέτοια εποχή που συζητούσαμε θεωρούσαμε όλοι οτι ένα χρόνο μετά, σε παγκόσμιο επίπεδο  η πανδημία και να μην ήταν παρελθόν δεν θα μας επηρέαζε έτσι. Στη στάθμιση η οποία υπάρχει και βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων που βάσει των ειδικών  φαίνεται  ότι ως τα μέσα Μαΐου θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση της κατάστασης σε αυτή τη ζυγαριά η κυβέρνηση επέλεξε να προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο να πειθαρχήσει και αυτό το Πάσχα χωρίς να φύγει από την Αθήνα, να μην γίνει δηλαδή ο κόσμος που φεύγει από την Αθήνα αιτία διασποράς της πανδημίας σε άλλες περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση προκειμένου σε 15-20 μέρες από τώρα να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που να μπορούμε να ανοίξουμε με πολύ λιγότερα περιοριστικά μέτρα. 

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Προφανώς πάντα θα υπάρχει ένα επιχείρημα του κόσμου που έχει εμβολιαστεί, του κόσμου που θα κάνει τέστ εκτιμώ ότι αυτό που επικράτησε αυτή τη στιγμή είναι ότι ο έλεγχος μιας τέτοιας κατάστασης ειδικά ποιος θα έχει ποιος δεν θα έχει κάνει τεστ θα ήταν αρκετά ποιο δύσκολο και για αυτό τον λόγο για να μην υπάρξει το ρίσκο διασποράς δηλαδή κυρίως είναι η προστασία των συμπολιτών μας που βρίσκονται στην επαρχία.

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Οι τουρίστες που έρχονται τώρα έρχονται με έναν τρόπο αρκετά ως πάρα πολύ ελεγχόμενο γιατί κατά βάση  έρχονται με τα μοριακά τεστ και έρχονται και από τις αεροπορικές πτήσεις  άρα υπάρχει πολύ μεγαλύτερος έλεγχος, και πάλι οι ίδιοι υποβάλλονται στους ίδιους περιορισμούς  που υπάρχουν αν μπουν στην ελληνική επικράτεια ως προς την μεταφορά από τη μια περιφερειακή ενότητα σε μια άλλη. ...Έστω ότι επιτρεπόταν η σύσταση πάλι δεν θα ήταν στον κόσμο να μην μετακινηθεί; Βλεπετε λεει ο πρωθυπουργός η δυνατότητα και τα μέτρα που πήρανε για ένα μεγαλύτερο τραπέζι το Πάσχα γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι ακόμα και αν λέγαμε να μείνει μόνο η οικογένεια θα ήταν σχεδόν αδύνατον, πάλι όμως επαφίεσαι και στην ευαισθησία που θα έχει ο κάθε συμπολίτης μας ώστε αυτό το τραπέζι να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους από άποψη προστασίας, να μην είναι παραπάνω κόσμος από αυτούς που επιτρέπεται, ακόμα και αυτός που θα μαζευτεί να έχει κάνει ένα τεστ, καταλαβαίνετε ότι όλα στηρίζονται τελικά στην απόφαση του πολίτη».  

Αναφορικά με την τροπολογία για το ακαταδίωκτο ξεκαθάρισε: «Ενώ μέχρι τώρα αυτα τα μέτρα  έμπαιναν κυρίως σε άτομα που είχαν αποφασιστικό ρόλο δηλαδή υπήρχαν σε θέματα που είχαν να κάνουν με ελεγκτικούς μηχανισμούς κατά βάση από κακόβουλες μηνύσεις  που γινόντουσαν σε κάποιον που θα έκανε έναν έλεγχο οπότε όλα τα ελεγκτικά όργανα είχαν ένα ακαταδίωκτο ως προς τις πράξεις που θα ήταν στα πλαίσια των καθηκόντων τους αυτή τη στιγμή πέρασε όπως έχει περάσει και στο Συνήγορο του πολίτη, και σε άτομα που έχουν γνωμοδοτική αρμοδιότητα. Αυτό που επικράτησε στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δυστυχώς επειδή υπάρχει ο κίνδυνος  από κακόβουλες και αστήρικτες μηνύσεις, γίνονται τέτοιες μηνύσεις, ακούμε κατά καιρούς ότι έχουνε γίνει μια  σειρά από μηνύσεις και όχι μόνο στα συγκριμένα άτομα  εδώ γίνονται μηνύσεις στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς ότι πρέπει να έρθουνε με self test  και να φοράνε μάσκα. Επειδή υπάρχει ένα τέτοιο κύμα, θα δικαιωθούν αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχει αμφιβολία  αλλά φανταστείτε να πρέπει βρεθούν σε 40-50 προκαταρκτικές έρευνες και να πεις σε αυτό τον άνθρωπο που μπήκε σε  όλη αυτή τη διαδικασία ότι δεν έχει μια προστασία. Φανταστείτε αν αυτό γινόταν στην αρχή της πανδημίας η εικόνα και  το μήνυμα που θα δινόταν θα ήταν μια ανασφάλεια του πολίτη ότι αυτά τα οποία προτείνουν οι ειδικοί στην πραγματικότητα δεν είναι ασφαλή και για αυτό το λόγο έχουν προστασία. Έρχεται ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του φαινομένου, όχι από την άποψη της πανδημίας, από την άποψη της γνώσης του φαινομένου, και  έκρινε η κυβέρνηση ότι τώρα ήταν ο χρόνος να έρθει και αυτή η νομοθετική κάλυψη που υπάρχει και σε άλλες επιτροπές υπάρχει και σε άλλα όργανα εκτελεστικά, υπάρχει και στους ίδιους τους βουλευτές. Δεν είναι γενικώς ακαταδίωκτο, θεωρητικά μιλάμε, αν φανεί ότι υπάρχουν άλλα αδικήματα τα οποία δεν σχετίζονται με τα καθήκοντα ή με την ψήφο και τη γνώμη, αλίμονο αν διώκουμε κάποιον για το τι ψηφίζει και τι γνώμη λεει, προφανώς υπάρχουν οι ποινικές κυρώσεις».

Αναφορικά με την προανακριτική στην υπόθεση Παππά και την κατάθεση του κ. Καλογρίτσα ανέφερε: «Ο κ. Καλογρίτσας θα έρθει την Τετάρτη του Πάσχα. Ο κ. Καλογρίτσας είχε δύο ιατρικές βεβαιώσεις που ουσιαστικά δεν θα μπορούσε να έρθει τη Μεγάλη Εβδομάδα, βέβαια η πραγματικότητα είναι ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα ήταν και η βούληση της επιτροπής να μην συνεδριάσει οπότε επιλέξαμε να έχουμε  δύο συνεδριάσεις την Τετάρτη και την Παρασκευή. Εκτιμώ ότι ο κ. Καλογρίτσας θα χρειαστεί και άλλες συνεδριάσεις δηλαδή υπολογίζω τρεις με τέσσερις συνεδριάσεις και καταλαβαίνετε  ότι ενώ είναι σοβαρές και οι μαρτυρίες των ανθρώπων  που εξετάστηκαν έως τώρα ειναι πάρα πολύ κρίσιμη η μαρτυρία του κ. Καλογρίτσα και τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα εισφέρει σε την όλη διαδικασία διότι είναι ο βασικός άνθρωπος που έχει καταγγείλει κάποια πράγματα τα οποία τα στηρίζει σε κάποια μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , τα στηρίζει σε άλλες μαρτυρικές καταθέσεις άλλα σίγουρα η βαρύτητα της κατάθεσής του θα είναι μεγαλύτερη από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα παραμείνει η αντιπολίτευση  στην υπόθεση αυτή απάντησε: «Ελπίζω ότι δεν θα έχουμε κάτι και θα παραμείνει στην προκαταρκτική επιτροπή, φαντάζομαι ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνουν και φαντάζομαι ότι και ο ίδιος ο κ. Παππάς ως ελεγχόμενος θα θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί για κανέναν πολιτικό δεν είναι ευχάριστο να υπάρχει μια υπόνοια ότι έχει διαπράξει κάποια αδικήματα και αυτά να μην διερευνούνται άρα δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποια έκπληξη. Καταλαβαίνω ότι πολλές φορές μπορεί να εμφανίζονται με έναν εκνευρισμό όταν ακούγονται κάποια πράγματα  αλλά αυτό δεν νομίζω ότι θα είναι λόγος για να μην παραμείνουν στη διαδικασία».