«Αν θεωρούσα ότι είναι το πρέπον θα είχα πάει και εγώ θα είχε πάει και ο κ. Τσίπρας για να εμβολιαστεί, από εκεί και μετά εγώ εύχομαι τα Σπούτνικ να πάρουν έγκριση γιατί αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερα όπλα στα χέρια μας για να υψώσουμε τείχος απέναντι στην πανδημία».

Αυτό δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, αναφορικά με την κίνηση του κ. Καμμένου να εμβολιαστεί στη Σερβία, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

Αναφορικά με την τροπολογία για το ακαταδίωκτο, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε: «Η όλη ιστορία έχει να κάνει περισσότερο από πολιτικές προεκτάσεις και ποινικές ευθύνες, έχει να κάνει αυτή τη στιγμή με μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον κόσμο και στην ίδια την κυβέρνηση».

«Όταν ζητάς από τον κόσμο να σε εμπιστευτεί και ψάχνεις να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε σένα και τον κόσμο και ταυτόχρονα περνάς μια τέτοια τροπολογία όπου γαργαλάς τ’ αντανακλαστικά του κόσμου που θα αναρωτηθεί εντάξει να μην υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε αποφάσεις που έχουνε ληφθεί, εξάλλου τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων δεν λαμβάνουν αποφάσεις, συμβουλευτικό χαρακτήρα έχουν, προτείνουνε μέτρα αλλά σε αυτούς τους ανθρώπους που είτε είναι καχύποπτοι είτε δεν πιστεύουν είτε έχει σπάσει αυτή η σχέση με την κυβέρνηση δεν τους βοηθάς να σε ξαναεμπιστευτούν όταν στην ουσία με αυτή την τροπολογία δεν επιτρέπεις στα μέλη της επιτροπής αυτης να καταθέσουν σε τυχόν μελλοντικές έρευνες που θα γίνουν για το τι έχει πάει στραβά ή πως έχουν ληφθεί οι αποφάσεις στο προηγούμενο διάστημα της διαχείρισης της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την άποψη του κ. Εξαδάκτυλου να συμπεριληφθούν και οι γιατροί στο ακαταδίωκτο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Οι γιατροί που ασχολούνται με τον covid και που είναι στην πρώτη γραμμή είναι αυτοί που δεν συμπεριλήφθηκαν στην τροπολογία. Οι γιατροί να συμπεριληφθούν, εάν υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο στο οποίο μπορούν να συμπεριληφθούν και υπάρχει προηγούμενο νομικό βεβαίως και να συμπεριληφθούν. Εκεί που δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο και που δεν υπάρχει καμία λογική είναι για ποιο λόγο δεν επιτρέπεται να καταθέσουν σε τυχόν έρευνες που θα γίνουν στο μέλλον. Εδώ δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει γα ποιο λόγο συμβαίνει αυτό».

«Είναι δεδομένο ότι αυτή την τροπολογία δεν την κατέβασε η κυβέρνηση με πρώτο πλάνο στο μυαλό της τους γιατρούς της πρώτης γραμμής. Αν δεν λήφθηκαν μέτρα για τους γιατρούς της πρώτης γραμμής είναι γιατί ποτέ δεν ήταν αυτή η τροπολογία για τους γιατρούς της πρώτης γραμμής υπήρχε μια συγκεκριμένη ατζέντα από πίσω», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εξεταστική και προανακριτική επιτροπή μετά τη λήξη της πανδημίας, απάντησε: «Νομίζω ότι αυτό θα το ζητήσει ο ίδιος ο κόσμος, δεν χρειάζεται μόνο ΣΥΡΙΖΑ για να το κάνει αυτό, θα έρθει μετά από μια λαϊκή απαίτηση. Προχθές ήρθε ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη για να ανακοινώσει το άνοιγμα 18 νέων ΜΕΘ που ήρθαν από δωρεά από το Ίδρυμα Ελλάδα ‘20-’21 έχει απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στις καταγγελίες των υγειονομικών ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να στελεχώσει αυτές τις ΜΕΘ;».

«Η ουσία είναι ότι όταν έχουμε περάσει το φράγμα των 10.000 νεκρών από την πανδημία το να λέμε με γενικούς αριθμούς ότι είμαστε καλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο όταν υπάρχει ένα ντεμαράζ πάρα πολύ κακό από τον Νοέμβριο και έπειτα είναι παιχνίδι επικοινωνίας και όταν ιδίως υπάρχει μια διερρηγμένη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο λαό και την κυβέρνηση είναι πολύ άσχημο να επικαλούμαστε συγγενείς και γνωστούς και φίλους ότι εμπιστεύονται την όλη κατάσταση με τους εμβολιασμούς και ταυτόχρονα σαν κυβέρνηση να προχωράμε σε τροπολογίες που αμνηστεύουν κυβερνητικά στελέχη αποφάσεις που έχουν πάρει στη διάρκεια της πανδημίας αλλά πολύ χειρότερο είναι ότι δεν επιτρέπουμε με αυτή την τροπολογία οποιοδήποτε θα θέλει στο μέλλον να ερευνήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τις αποφάσεις που πάρθηκαν από κυβερνητικά στελέχη, όχι από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων το ξαναλέω κάνει μόνο προτάσεις η επιτροπή λοιμωξιολόγων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Όταν λοιπόν απαγορεύεις τα μέλη της επιτροπής να καταθέσουν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας το μόνο που δεν κάνεις είναι να βοηθάς ξανά στο χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον κόσμο και την κυβέρνηση», υποστήριξε ο ίδιος.