Στη γραμμή Πολάκη, που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διεκδίκησε το δικό του μερίδιο στον πολιτικό μηδενισμό που εκπέμπουν οι δηλώσεις του περί «εκκαθάρισης του δημοσίου», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει και πάλι στην εξουσία.

Η αποκάλυψη του parapolitika.gr  προκάλεσε όχι μόνο σφοδρές αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και τρικυμία στην Κουμουνδούρου. Πέρα από την αναμενόμενη αντίδραση στο κυβερνητικό στρατόπεδο,  το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι βρέθηκε μπροστά σε μεγάλη έκπληξη, με το ΚΙΝΑΛ να δηλώνει μέσω ανακοίνωσής του "σοκαρισμένο" από τις δηλώσεις Τζανακόπουλου

 Πηγές της ΝΔ ανέφεραν χαρακτηριστικά στα «parapolitika.gr» για την σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «Ουδείς το διέψευσε. Άρα περιμένουμε με ενδιαφέρον το απόγευμα ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του για τα εργασιακά να εξειδικεύσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για εκκαθαρίσεις στο δημόσιο».
Με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου σχολίασε τις εξελίξεις για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο χωρίς να μπαίνει στην ουσία, κάνοντας για ακόμη μια φορά επίθεση και κριτική για την αποκάλυψη κι όχι για την ουσία.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, η δεύτερη φορά αριστερά θα πρέπει να είναι αμείλικτη απέναντι σε όσους τα προηγούμενα χρόνια από το χώρο της δημόσιας διοίκησης υπονόμευσαν τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήνει δε να εννοηθεί πως αυτό δεν συνέβη την προηγούμενη πενταετία επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν υπό πίεση και έπρεπε να ανταποκριθεί στα κελεύσματα των δανειστών.

 Λάθη, αστοχίες και αφέλεια

Ο κ. Τζανακόπουλος είναι ένας από τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα συνδιαμόρφωσαν τόσο την κομματική γραμμή, όσο και την εξουσία που θα ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, ο κ. Τζανακόπουλος διαμορφώνει υπό το πρίσμα της προοπτικής των «εκκαθαρίσεων» το επόμενο ρεσάλτο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Με τις «εκκαθαρίσεις» Τζανακόπουλου μπαίνει και η ταφόπλακα στο ήδη προ πολλού κατεδαφισμένο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, υποστέλλοντας την σημαία της διαφάνειας και το λάβαρο κατά της διαφθοράς και οτιδήποτε θεωρούσε και πρόβαλε «ως ηθικό πλεονέκτημα».

Στο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ακόμη έντονος προβληματισμός και μια ένοχη αφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα να επιδεικνύει για ακόμη μια φορά ατολμία να απολογηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες του ιδιαίτερα την στιγμή που το κόμμα του ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα.

 ΝΔ: Εποχές ολοκληρωτικών καθεστώτων

 «Πυρά» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε με επίσημη ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας  πως η αναφορά Τζανακόπουλου «παραπέμπει στις πιο σκοτεινές εποχές ολοκληρωτικών καθεστώτων, ενώ δείχνουν όμως το πώς σκέφτονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτει τι συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες».

Αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση: Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζανακόπουλος απειλεί με εκκαθαρίσεις στο δημόσιο στην περίπτωση που το κόμμα του βρισκόταν ξανά στην κυβέρνηση. «Υπάρχουν αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης που θα πρέπει να εκκαθαριστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε κλειστή κομματική εκδήλωση. Οι δηλώσεις του κ.Τζανακόπουλου,  στη γραμμή Τσίπρα-Πολάκη περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας, παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές εποχές ολοκληρωτικών καθεστώτων. Δείχνουν όμως το πώς σκέφτονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτει τι συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Όλα αυτά παραπέμπουν σε σταλινικές και διχαστικές αντιλήψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία.

ΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ

Για δηλώσεις που «σοκάρουν» κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ σχετικά με τις αποκαλύψεις περί «εκκαθαρίσεων στο δημόσιο» που ζήτησε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ αναφέρει:  «Σοκάρει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος , απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του, δήλωσε ότι  «οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν».

 Η αναφορά σε «εκκαθαρίσεις» και η έννοιά τους, προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη.

 Αποκαλύπτει μια βαθιά καθεστωτική και αυταρχική νοοτροπία, που θεωρεί το κράτος –λάφυρο.

 Αναφορές σε κομματικές εκκαθαρίσεις, δεν γίνονται ανεκτές σε ένα Κράτος Δικαίου.

 Η δήλωση αυτή, κραυγαλέα προκαλεί, αλλά κυρίως προβληματίζει, για τις πραγματικές αντιλήψεις και προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ,  όσον αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και το δημόσιο, συνολικά.

 Το κακό είναι δυστυχώς, ότι την ίδια ακριβώς αντίληψη για το κράτος-λάφυρο έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ, που απλώς αντικαθιστά επάξια το «ροζ κράτος» με το «γαλάζιο».

 Επιβεβαιώνοντας και πάλι,  ότι είναι …χρώματα απολύτως ταιριαστά!».  




Αντιδράσεις 

Γεωργιάδης: Αν δεν το ακούσεις δεν μπορείς να πιστέψεις ότι το είπε...

 Με ένα απλό και λιτό μήνυμα στο twitter, συνοδευόμενο από το άρθρο-αποκάλυψη των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολίασε καυστικά το εν λόγω δημοσίευμα.

Πελώνη: Τέτοιες διατυπώσεις δείχνουν την καθεστωτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ

Δηκτική ήταν η απάντηση της κυβερνητικού εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, σε ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχετικά με τις δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Περί εκκαθαρίσεων δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις και είναι πλέον εμφανές ότι οι απόψεις του κ. Τζανακόπουλου, είναι οι απόψεις του κ. Πολάκη, που είναι οι απόψεις του κυρίου Τσίπρα και οι απόψεις όλου του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε η κ. Πελώνη σε σχετική ερώτηση.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμενο κράτος όπου οι -κατά ΣΥΡΙΖΑ- αρμοί της εξουσίας λειτουργούν ο καθένας ανεξάρτητα, τέτοιες εκφράσεις και διατυπώσεις δείχνουν την καθεστωτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα έχει απειλήσει ότι τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Και δείχνουν το “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” και αυτή η καθεστωτική αντίληψη περί “αρμών της εξουσίας” είναι η κεντρική πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Κεφαλογιάννης στα Παραπολιτικά 90,1: Η δήλωση του παραπέμπει σε εποχές που έχουμε αφήσει πίσω

 Από τις πρώτες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Τζανακόπουλου ήταν κι αυτή του Υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ο κ. Κεφαλογιάννης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 σημείωσε: Η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου περί εκκαθαρίσεων στο δημόσιο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει εκ νέου την εξουσία, παραπέμπει σε εποχές που έχουμε αφήσει πίσω». Σημείωσε μάλιστα πως  τέτοιες φράσεις είναι καταδικαστέες και πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει καταδίκη  από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς το κόμμα συμφωνεί με την άποψη αυτή.