Από την περασμένη εβδομάδα επιτηρούσαν οι βελγικές αρχές το διαμέρισμα του καταδικασμένου ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού στις Βρυξέλλες και σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι τον συνέλαβαν μετά την κοινοποίηση της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του σε συνάρτηση με την καταδικαστική απόφαση του τριμελούς Εφετείου της Αθήνας. Οι Βέλγοι αστυνομικοί, κατά την είσοδο τους στην οικία του Λαγού, συνέλεξαν πρόσθετα στοιχεία που τους υποδείχθηκαν, όπως τους υπολογιστές του, και κατόπιν θα τα διαβιβάσουν στις ελληνικές υπηρεσίες. Ο συλληφθείς θα μεταφερθεί σε ελληνικές φυλακές για να εκτίσει την ποινή, ενώ στη διάρκεια της φυλάκισης τους θα διατηρήσει την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, αλλά και τα προνόμια που απορρέουν από αυτό.

Η πορεία του από 15ετιας έχει συνδεθεί με εκείνη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, του οποίου υπήρξε για μεγάλο διάστημα οδηγός έως την εκλογή του στη Βουλή το 2012. Ο 49χρονος είχε συλληφθεί, προφυλακιστεί και καταδικαστεί στο παρελθόν, στο πλαίσιο της δράσης του για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ενώ παλαιότερα από τη δεκαετία του 1990 το όνομά του είχε εμπλακεί σε αξιόποινες ενέργειες, σχετιζόμενες με εκβιασμούς, προστασία νυχτερινών κέντρων, σωματεμπορία κτλ χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η εξέλιξη αυτών των υποθέσεων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πέραμα όπου από το 2011 είχε αναλάβει την περιφερειακή οργάνωση του κόμματος και πολλές φορές στην ευρύτερη περιοχή είχε απασχολήσει την αστυνομία με τις ενέργειές του σε βάρος μεταναστών και αντιεξουσιαστών.

Η δολοφονία Φύσσα και η καταδικαστική απόφαση

Το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ο Λαγός είχε ανταλλάξει πλήθος κλήσεων με τον Γιώργο Πατέλη, πυρηνάρχη της Τ.Ο. Νίκαιας της Χρυσής Αυγής τόσο πριν τη δολοφονία, όσο και κατά τη διάρκεια της οργάνωσης της επίθεσης του τάγματος εφόδου και μετά τη δολοφονία. Σύμφωνα με την απολογία του Γιώργου Πατέλη, πυρηνάρχη της οργάνωσης της ΧΑ στη Νίκαια, ο δολοφόνος του Φύσσα, Ρουπακιάς συνομίλησε μαζί του δεκαπέντε με είκοσι λεπτά μετά τη σύλληψή του και ο Πατέλης ενημέρωσε αμέσως τον περιφερειάρχη του, το Λαγό. Ο Λαγός επικοινώνησε με το Μιχαλολιάκο περίπου 40 λεπτά μετά δολοφονία.

Στις 14 Οκτωβρίου 2020, αποφασίσθηκαν οι ποινές για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, και ο Γιάννης Λαγός, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση καθώς και 18 μήνες για διακεκριμένη οπλοκατοχή και 1.600 ευρώ χρηματική ποινή.