Στο χέρι του ίδιου του Γιάννη Λαγού είναι εάν ο καταδικασμένος για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής ευρωβουλευτής του κόμματος θα εκδοθεί στην χώρα μας προκειμένου να να εκτίσει την ποινή που έχει επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ή όχι.

Υπενθυμίζεται πως ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου και ουσιαστικά ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του τελευταίου, βρίσκεται από χθες στα χέρια των βελγικών αρχών μετά την άρση της ασυλίας του από το ευρωκοινοβούλιο.

Να σημειωθεί πως η βελγική αστυνομία γνωρίζοντας ότι θα αρθεί η ασυλία του ήταν σε διαρκή ετοιμότητα έτσι ώστε να μην επιχειρήσει ο Λαγός να διαφύγει σε άλλη χώρα. Πλέον, μετά τη σύλληψή του στις Βρυξέλλες, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση ώστε να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές για να εκτίσει την ποινή του ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ωστόσο, η έκδοσή του θα εξαρτηθεί από το αν ο ίδιος θα προβάλλει αντιρρήσεις στο ένταλμα σύλληψής του σύμφωνα με την βελγική νομοθεσία, καθώς συνελήφθη στις Βρυξέλλες. Το ένταλμα εκδόθηκε με τις διαδικασίες που προβλέπει η ευρωπαική νομοθεσία, ενώ οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν και τη λεγόμενη «ερυθρά αγγελία» προκειμένου να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο Ιωάννης Λαγός αν βρισκόταν σε χώρα εκτός της Ένωσης, σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα.

Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με προσωπική εποπτεία του Εισαγγελέως Βασίλη Πλιώτα πέτυχε την άρση της ασυλίας του Ιωάννη Λαγού, αν και δεν είχε καθαρογραφεί ακόμα η καταδικαστική σε βάρος του απόφαση.

Ο Λαγός έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών και οκτώ μήνες φυλάκιση για τη δράση του στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Η ποινή του ορίστηκε να είναι χωρίς αναστολή, δηλαδή να εκτιθεί έως ότου γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Επτά μήνες μέχρι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών να ξεμπλέξει από την… ελληνική γραφειοκρατία και να μεταφράσει τις 2.000 σελίδες δικογραφίας που είχαν έρθει στα ελληνικά, μαζί με το αίτημα της άρσης της ασυλίας του Λαγού από το Ευρωκοινοβούλιο.

Όλο αυτό τον καιρό, το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου περνούσε ζωή και κότα στις Βρυξέλλες, καθώς αφότου κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πρόλαβε να διαφύγει από την Ελλάδα πριν ανακοινωθεί η απόφαση και οι ποινές.

Ο καταδικασμένος νεοναζί είχε στήσει ολόκληρο σόου όταν το δικαστήριο αποφάσιζε για την ποινή που θα του επέβαλε για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ενώ και όλο αυτό το διάστημα έχει απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές μέχρι και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην κρίσιμη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε, όμως, στο Ευρωκοινοβούλιο, το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό κατά του Γιάννη Λαγου, καθώς 655 ευρωβουλευτές ψηφίζουν υπέρ και τον στέλνουν στη φυλακή, ενώ μόλις 29 ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας του.

Ο Λαγός φορά και πάλι χειροπέδες καταδικασμένος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τις δυο απόπειρες δολοφονίας κατά των αιγύπτιων αλιέων και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σε 13χρόνια και 8 μήνες κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή. Αλλά και για την αιματηρή επίθεση των ταγμάτων εφόδου στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» σε 9 μήνες με αναστολή.

Παρακαλούσε με επιστολή τους συναδέλφους του για να μην πάει φυλακή


Ο πάντα προκλητικός Λαγός μέχρι και στο παραπέντε παρακαλούσε τους ευρωβουλευτές με επιστολή που τους έστειλε να μην τον στείλουν στη φυλακή… γιατί είναι αθώος όπως έλεγε.

«Αγαπητέ συνάδελφε, παρακαλώ, λάβε υπόψη ότι ψηφίζοντας υπέρ της άρσης της ασυλίας μου, με στέλνεις κατευθείαν στη φυλακή για εγκλήματα που δεν έχω διαπράξει ποτέ και συμβάλλεις σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική δίωξη» έγραφε στην επιστολή του ο Γιάννης Λαγός.

«Είναι πολύ ωραίο να υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν αυτό συμβαίνει στη Μιανμάρ ή το Καζακστάν όμως τι γίνεται όταν αυτό συμβαίνει εντός ευρωπαϊκών συνόρων;».

Η στιγμή της σύλληψής του

Λίγες ώρες μετά την άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Χρυσής Αυγής, ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός, βρέθηκε στα χέρια των βελγικών αρχών.

Μετά την άρση ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Γιάννη Λαγού, οι ελληνικές Αρχές είχαν αιτηθεί μέσω της Interpol “ερυθρά αγγελία” σε βάρος του ευρωβουλευτή, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.

Οι βελγικές αρχές, γνωρίζοντας ότι θα αρθεί η ασυλία του από το Ευρωκοινοβούλιο, ήταν σε διαρκή ετοιμότητα έτσι ώστε να μην επιχειρήσει να διαφύγει σε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης , ο Γιάννης Λαγός κατέβηκε από το σπίτι του, καθώς είχε μισθώσει αυτοκίνητο για να τον μεταφέρει κάπου. Τότε, τον πλησίασε ένας αξιωματικός της βελγικής αστυνομίας με δύο συναδέλφους του και αφού ταυτοποίησε ότι ήταν αυτός, του ζήτησε να τους ακολουθήσει. Εκείνος δεν αντιστάθηκε.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι χρειάστηκε να βγει από το σπίτι η σύντροφος του Λαγού για να κάνει τη διερμηνέα.

Λίγα μετά τη σύλληψή του, ο Λαγός δεν έχασε χρόνο να κάνει ανάρτηση στο Twitter και όπως φαίνεται δεν αντιμετώπισε πολύ… ψύχραιμα την κατάσταση στην οποία βρέθηκε.

Τα νομικά τερτίπια για να «μπλοκάρει» το ένταλμα σύλληψης

Συνεπής ως προς τον χαρακτήρα του, ο Γιάννης Λαγός θα επικαλεστεί νομικά τερτίπια και προσφεύγει στην βελγική Δικαιοσύνη κατά του εντάλματος σύλληψης.

Yποστηρίζει πως το αρμόδιο όργανο της ΕΕ – που αποφάσισε για την υπόθεσή του πριν αυτή εισαχθεί στην Ευρωβουλή – συνεδρίασε χωρίς την παρουσία του και προτού καθαρογραφούν τα πρακτικά της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Επιπλέον, μέσα σε 48 ώρες ο Βέλγος δικαστής θα πρέπει να αποφασίσει αν θα μείνει κρατούμενος ο Λαγός μέχρι να εκδικαστεί επί της ουσίας η προσφυγή του κατά του εντάλματος. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να αφεθεί ελεύθερος μέχρι να γίνει το δικαστήριο για το αίτημα προσφυγής του σε έναν με δύο μήνες από σήμερα.

Πάντως, ίσως πάει πιο γρήγορα η υπόθεση αυτή, ίσως δηλαδή η όλη υπόθεση τελειώσει πριν περάσει το δίμηνο.

Σε συναγερμό οι ελληνικές αρχές

Στις 13:30 το μεσημέρι η ελληνική Δικαιοσύνη έλαβε σήμα από το Βέλγιο ότι η αστυνομία έχει συλλάβει τον ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό έξω από το σπίτι του στις Βρυξέλλες.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται ήδη σε συναγερμό προκειμένου ο αμετανόητος νεοναζί να οδηγηθεί στο γρηγορότερο δυνατό στις ελληνικές φυλακές.

Ειδική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. θα μεταβεί στο Βέλγιο, όταν αποφασιστεί η έκδοσή του στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, αφού εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής θα οδηγηθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Το σχέδιο φύλαξής του θα είναι ανάλογο με των υπόλοιπων καταδικασθέντων μελών της ναζιστικής οργάνωσης.

Ήθελε να διαφύγει στη Νορβηγία

Δύο 24ωρα πριν την άρση της ασυλίας του καταδικασμένου ευρωβουλευτή το κλίμα στις Βρυξέλλες είχε ήδη αρχίσει να βαραίνει με τα σενάρια της διαφυγής του να φουντώνουν.

Ο Λαγός εμφανίστηκε στο κέντρο covid του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και υποβλήθηκε σε τεστ, όπως κάνουν όσοι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δήλωσε εγγράφως στην αρμόδια υπηρεσία ότι θα αναχωρήσει τη Μεγάλη Τετάρτη για Νορβηγία, όπου εικαζόταν ότι μπορεί να έχει ήδη εξασφαλίσει σύνδεσμο προκειμένου να κρυφτεί.

«Για να μαθαίνουν οι ανόητοι ευρωβουλευτές και δημοσιογράφοι. Ούτε Νορβηγία θα πάω, ούτε στην Ελλάδα θα γυρίσω τις επόμενες μέρες. Να με ρωτάτε πρώτα βρε χαζοί. Σας γλεντάω, χωρίς καν να προσπαθώ» υποστήριξε ο ίδιος μέσω Twitter λίγα λεπτά μετά τη σύλληψή του.

Τι απαντά το Ευρωκοινοβούλιο στα parapolitika.gr: Θέμα της Ελλάδας η έδρα του Λαγού

Στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνθηκαν τα parapolitika.gr, λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, που είχε κριθεί ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον περασμένο Οκτώβριο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσή της.

Το ερώτημα που απευθύναμε είναι αν ο καταδικασθείς θα κρατήσει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συνεπώς το μισθό του και τα υπόλοιπα προνόμια.

«Είναι θέματα των αρμόδιων εθνικών αρχών να αποφανθούν, με βάση τους νόμους τους, αν η ιδιότητα του ευρωβουλευτή πρέπει να αποσυρθεί μετά την άρση της ασυλίας του», ήταν η απάντηση που λάβαμε από την Υπηρεσία Εκπροσώπου Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον επίσημο ιστότοπο του ευρωκοινοβουλίου επισημαίνεται ότι «η εντολή των ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη αρχή. Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν ένας ευρωβουλευτής, όπως εν προκειμένω ο Λαγός, κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους-μέλους, δηλαδή της Ελλάδας, να ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά».

Θα εισπράττει μισθό ευρωβουλευτή στη φυλακή!

Ο Λαγός που έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και του έχει επιβληθεί η μεγαλύτερη ποινή από όλους τους χρυσαυγίτες δεν θα χάσει τελείως τα προνόμιά του ακόμα κι αν οδηγηθεί στη φυλακή.

Μέχρι να καταδικαστεί αμετάκλητα θα λαμβάνει το μισθό του κάθε μήνα, που σημαίνει 6.800 ευρώ και πιθανόν και άλλα 4.300 ευρώ ως αποζημίωση για τη διατήρηση του γραφείου του. Συνολικά δηλαδή υπάρχει περίπτωση να λαμβάνει 11.000 ευρώ κάθε μήνα, όσο αδιανόητο κι αν ακούγεται για κάποιον που είναι διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης και με αυτά τα χρήματα μπορεί να συνεχίζει να χρηματοδοτεί εγκληματικές ενέργειες.