Στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνθηκαν τα parapolitika.gr, λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, που είχε κριθεί ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον περασμένο Οκτώβριο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσή της.

Το ερώτημα που απευθύναμε είναι αν ο καταδικασθείς θα κρατήσει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συνεπώς το μισθό του και τα υπόλοιπα προνόμια.

«Είναι θέματα των αρμόδιων εθνικών αρχών να αποφανθούν, με βάση τους νόμους τους, αν η ιδιότητα του ευρωβουλευτή πρέπει να αποσυρθεί μετά την άρση της ασυλίας του», ήταν η απάντηση που λάβαμε από την Υπηρεσία Εκπροσώπου Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον επίσημο ιστότοπο του ευρωκοινοβουλίου επισημαίνεται ότι «η εντολή των ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη αρχή. Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν ένας ευρωβουλευτής, όπως εν προκειμένω ο Λαγός, κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους-μέλους, δηλαδή της Ελλάδας, να ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά».