Νέο «ανένδοτο» κατά της κυβέρνησης κήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς το επόμενο διάστημα μέλη και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθούν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το νέο νομοθέτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας μάλιστα στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του, χαρακτήρισε «μητέρα των μαχών» την αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση για τα Εργασιακά, ενώ τα περισσότερα στελέχη της ηγετικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να φτάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε κλειστή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η αρμόδια τομεάρχις, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αποφασίστηκε ο τρόπος με τον οποίον θα κινηθούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα, ενώ την περασμένη Τετάρτη στο Πολιτικό Συμβούλιο επιβεβαιώθηκε η καμπάνια η οποία θα γίνει γύρω από αυτό το θέμα από την Κουμουνδούρου.

«Το σύνολο των δυνάμεών μας το επόμενο διάστημα θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός μεγάλου εργατικού και κοινωνικού κινήματος για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πρόσθεσε: «Η πρόταση που παρουσιάσαμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας ανέδειξε ότι μπορεί να υπάρχει ένα στρατηγικό πλαίσιο συμμαχίας ανάμεσα στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας και της στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ακριβώς σε αυτό αναφέρεται και η πρότασή μας για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στους πληττόμενους κλάδους».

Δύο βάρκες


Την αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας έτσι να πατήσει σε «δύο βάρκες». Στην ανάγκη να παραμείνουν ζωντανές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στο δικαίωμα για εργασία που έχουν οι πολίτες, δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα πολλές μικρές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να μειώσουν το προσωπικό τους, αφήνοντας πολλούς εργαζομένους άνεργους. Οπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι με το σχετικό νομοσχέδιο καταργείται το 8ωρο, όσα προβλέπονται για την καταχρηστικότητα των απολύσεων και την επιπλέον πληρωμή των υπερωριών.

Στη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ποντάρει ο Τσίπρας για κοινό μέτωπο με το ΚΙΝ.ΑΛ. στο Εργασιακό

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πραγματικότητα φοβάται ότι μέσα από την ανάδειξη των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων ίσως έρθει σε αντίθεση με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, έχοντας για μια ακόμη φορά απώλειες στη μεσαία τάξη. Η ανάδειξη των Εργασιακών από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως μείζον θέμα της πολιτικής ζωής, πέρα από τους καθαρά ιδεολογικούς λόγους, έχει και μια σειρά από επιμέρους αιτίες.

Κατ’ αρχήν, στο θέμα αυτό ομονοούν όλες οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν διαφωνίες ούτε για τον τρόπο αντίδρασης ούτε για το αφήγημα ούτε για το ποιοι θα πρωτοστατήσουν σε αυτή την ιστορία. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ως αρμόδια τομεάρχις, η Εφη Αχτσιόγλου ως πρώην υπουργός Εργασίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος ως υφυπουργός και αρμόδιος στα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και ο Ανδρέας Νεφελούδης ως πρώην στέλεχος του υπουργείου Εργασίας θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης, συνεπικουρούμενοι, φυσικά, από όλη την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι υπόλοιποι


Το δεύτερο θέμα στο οποίο επενδύει η Κουμουνδούρου είναι ότι και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται να διαφωνούν με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που φέρνει προς ψήφιση ο υπουργός Εργασίας.

Ετσι θεωρούν ότι μοιραία θα δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο κατά του υπουργού Εργασίας, το οποίο θα φέρει κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά και με το ΜέΡΑ25. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η αρμόδια τομεάρχις του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ θεωρείται μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την Κουμουνδούρου, καθώς η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανοίγει τη «βεντάλια» του κοινού στο οποίο απευθύνεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό το θέμα. Σε συνέντευξή της, μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, η πρώην υπουργός είχε αναφέρει πως «το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας καταργεί τον εμβληματικό νόμο του ’82, της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου αποκρυσταλλώθηκε μια μεγάλη κατάκτηση δεκαετιών».

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο, χαρακτήρισε το ν/σ «μητέρα των μαχών»

Στην ανάλυσή τους οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναγνωρίζουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολα με το ΚΚΕ, το οποίο διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στην αντιπαράθεση αυτή.

Με δεδομένο, δηλαδή, ότι το ΚΚΕ έχει επενδύσει παραδοσιακά στα Εργασιακά (υπάρχουν, μάλιστα, φορές που κατηγορεί και τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές που υπάρχουν στο εν λόγω νομοσχέδιο), ο Περισσός δεν εμφανίζεται ανοικτός να βρεθεί στα ίδια πεζοδρόμια με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το τι ακριβώς θα συμβεί θα φανεί στις 6 Μαΐου, οπότε έχει οριστεί ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 24 Απριλίου