«Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει τα μέτρα για το άνοιγμα του τουρισμού από τις 15 Μαίου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε πως οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα γίνονται δεκτοί από την Ελλάδα.

Παράλληλα ανέφερε πως τα ξενοδοχεία συγκεντρώνουν το προσωπικό τους και κάνουν τις απαραίτητες εργασίες ενώ τόνισε πως οι κρατήσεις κινούνται χαμηλά.

Ακόμη εκτίμησε ότι θα αυξηθούν οι κρατήσεις από τα μέσα Ιουνίου ενώ η τουριστική περίοδος θα διαρκέσει περισσότερο έως το τέλος Οκτώβριου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τον εμβολιασμό της,
η υφυπουργός Τουρισμού επισήμανε: «Περιμένουμε όλοι με αγωνία, και εγώ περιμένω το πρώτο ραντεβού την Τρίτη με AstraZeneca είναι ένα ραντεβού ζωής που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Είναι ραντεβού ζωής, δεν πρέπει να το χάσουμε και θα είμαστε όλοι εκεί».

Αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού, η κ. Ζαχαράκη σημείωσε: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα έγκαιρα έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της για το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου το έχει επικοινωνήσει παντού, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε τις συνθήκες ποιες ειναι αυτές; Ότι αν έχεις εμβολιαστεί, αν έχει PCR, αν έχεις αναρρώσει από τον ιό θα υπάρχει δυνατότητα εισόδου στη χώρα και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καραντίνα, σε αυτό βρισκόμαστε και έτσι κινούμαστε στην Ελλάδα. Και νομίζω ότι έχει γίνει σαφές σε όλη την ΕΕ, μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ότι η εναρμόνιση των κανόνες ειναι πολύ σημαντική γιατί βοηθάει να προχωρήσουμε ξανά σε μια μερική αν μη τι άλλο «κανονικοποιήση» της μετακίνησης».

Για τον τουρισμό από τρίτες χώρες, η υφυπουργός ανέφερε: «Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόσουν εθνική νομοθεσία σε αυτό. Οι ταξιδιώτες από την Ρωσία θα γίνονται δεκτοί στην Ελλάδα και ήδη γίνονται άρα με τις τρίτες χώρες υπάρχει η δυνατότητα ανά κράτος μέλος να δηλώσει τη δυνατότητα εισόδου».

Ερωτηθείσα αν θα καταργηθούν τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 11 το βράδυ μετά τις 15 Μαΐου, η κ. Ζαχαράκη απάντησε: «Αυτά ξέρετε τα ανακοινώνουμε κεντρικά ως κυβέρνηση, δεν μπορώ να ανακοινώσω τίποτα αυτό όμως που συμβαίνει μέχρι τώρα είναι ότι και στους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται σε πολύ μικρούς αριθμούς, οι Ισραηλινοί για παράδειγμα μπορούν να έρθουν ή από διάφορες άλλες χώρες, αυτοί ακολουθούν τους κανόνες που ισχύουν στη χώρα».

Αναφορικά με τα ξενοδοχεία, διευκρίνισε: «Τα ξενοδοχεία ήδη έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν το απαραίτητο προσωπικό, να γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες. Όλο αυτό τον καιρό γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, ήδη τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε μια δημιουργική περίοδο θα βλέπουμε όμως το συνολικό άνοιγμα αυτό να ρέει μέσα στο καλοκαίρι ανάλογα με τις κρατήσεις. Μέχρι τώρα κινούνται χαμηλά στο θέμα των κρατήσεων».

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν οι μαζικές κρατήσεις, ανέφερε: «Από τα μέσα Ιουνίου και μετά και θα κρατήσουν φέτος περισσότερο. Θα ξεκινήσουν να έρχονται με κρατήσεις τις οποίες δεν κάνουν πολύ καιρό πριν, θα δείτε δηλαδή κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και θα κρατήσει παραπάνω. Διαβάζουμε πάρα πολλά άρθρα και βλέπουμε και δηλώσεις μεγάλων tour operators ότι υπάρχει ενδιαφέρον και θα υπάρχει ενδιαφέρον ακόμη και τέλος Οκτωβρίου».

«Αυτό που βλέπουμε φέτος είναι ένα πολύ ισχυρό και ζωηρό ενδιαφέρον και από χώρες οι οποίες πέρυσι μπορεί να μην ήταν τόσο έντονα στο χάρτη όπως είναι η Αμερική. Το γεγονός ότι θα έχουμε τόσες απευθείας πτήσεις από την Αμερική στην Ελλάδα δείχνει το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών να βρίσκονται εδώ. Αυτές ξεκινάνε από Ιούνιο και μετά, αυτά ήταν και τα μηνύματα που έλαβε ο υπουργός μας που ήταν στην Αμερική εντονότατο ενδιαφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία, η κ. Ζαχαράκη δήλωσε: «Έχουν ήδη επικοινωνηθεί εδώ και δύο εβδομάδες τα πρωτόκολλα στα καταλύματα τα οποία είναι αρκετά αναλυτικά. Και φέτος τα καταλύματα θα έχουν το πιστοποιητικό health first, για το πρωινό για παράδειγμα μπορείς να σερβίρεσαι αλλά να φοράμε γάντια. Αυτό που έκρινε η επιτροπή ειναι ότι μπορούμε και οι ίδιοι να περνάμε από τον μπουφέ του πρωινού αλλά φορώντας γάντια τα οποία δίνονται κατά την είσοδο στην ουρά. Και self service και όσοι κανόνες ισχύουν για το εσωτερικό των χώρων, ότι ισχύει για το σύνολο των δραστηριοτήτων μας στους εσωτερικούς χώρους θα είναι και για το εσωτερικό των ξενοδοχείων. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε την περσινή εμπειρία, είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας».

Για τον εμβολιασμό στους ανθρώπους του τουρισμού, επισήμανε: «Στο θέμα του εμβολιασμού η υποχρεωτικότητα δεν έχει τεθεί αλλά προχωράμε ούτως ή άλλως με μεγάλη επιτάχυνση του ρυθμού του εμβολιασμού και εδώ θα κάνει τη μεγάλη διαφορά ο εμβολιασμός και στην Ελλάδα και αλλού σε μικρότερες ηλικίες οπότε καλύπτουμε πλέον οριζόντια τον πληθυσμό».

Αναφορικά με το ότι η Ελλάδα δεν θα μπει σε πρώτη φάση στην πράσινη κατηγορία της ταξιδιωτικής οδηγίας, η υφυπουργός Τουρισμού υπογράμμισε: «Θα δείτε ότι αυτοί οι κατάλογοι των χωρών είναι δυναμικοί κατάλογοι, θα επικαιροποιούνται ανάλογα με το πώς πηγαίνει η χώρα ως προς το κομμάτι του εμβολιασμού. Θεωρώ ότι θα είναι κάτι το οποίο ο θα δούμε να αλλάζει μέσα στο καλοκαίρι γιατί θα δουν και οι ίδιες οι χώρες με την αλλαγή των δεδομένων θα πρέπει να αλλάζουν και τις χώρες στις λίστες».