Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα και αύριο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμύνης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ενώ θα προεδρεύσει στην άτυπη σύνοδο των ομολόγων του τα κόμματα των οποίων συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνει ενημέρωση σχετικώς με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι προκλήσεις ασφαλείας, καθώς και θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμύνης (European Defence Agency/EDA).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την αυριανή συνεδρίαση του ΣΕΥ&Α, ο υπουργός θα προεδρεύσει για πρώτη φορά στην άτυπη συνάντηση των ομολόγων του που ανήκουν στο ΕΛΚ, αποδεχόμενος τη σχετική πρόταση που δέχθηκε από τον Πρόεδρό του Ντόναλντ Τουσκ, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΘΑ. Επισημαίνεται ότι οι συναντήσεις αυτές προηγούνται του ΣΕΥ&Α της ΕΕ κι εκεί συζητούνται κυρίως θέματα αρμοδιότητός τους, που περιλαμβάνονται στην Ημερήσια Διάταξη του Συμβουλίου Υπουργών.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ο Πολωνός Πρόεδρος του ΕΛΚ, Τουσκ στην επιστολή του, που απέστειλε προς τους συμμετέχοντες, δήλωσε ότι «…είναι πεπεισμένος, λαμβάνοντας υπόψη την ενεργό συμμετοχή και συνεισφορά του Υπουργού κ. Παναγιωτόπουλου στις Συναντήσεις Υπουργών Άμυνας του EPP, ότι θα ασκήσει επιτυχώς τα καθήκοντα του Προέδρου».

Σημειώνεται ότι οι χώρες που συμμετέχουν στις συναντήσεις των ΥΠΑΜ του ΕΛΚ είναι: Λιθουανία, Κροατία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία, Σλοβενία και Σλοβακία.