Σε τακτά χρονικά διαστήματα η Φώφη Γεννηματά πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Σε μια από αυτές, πριν από περίπου τρεις μήνες, είχε τεθεί και το ζήτημα της ονομασίας του κόμματος. Ο προερχόμενος από την Ανανεωτική Αριστερά Θόδωρος Μαργαρίτης είχε ζητήσει δεσμεύσεις από τη Φώφη Γεννηματά ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής στον τίτλο ΠΑΣΟΚ. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του έμπειρου Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος είχε εκτιμήσει πως, όταν ανοίξει επισήμως το θέμα της εσωκομματικής διαδικασίας για την ηγεσία του κόμματος, οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων θα μιλούν στο όνομα του ΠΑΣΟΚ. Προς μεγάλη ικανοποίηση όλων των εκτός ΠΑΣΟΚ (Καμίνης, Μεϊμάρογλου, Μαργαρίτης, Μπουλμπασάκος, Δαρσινός, Παπαχελά, Καρκατσούλης κ.ά.) που μετέχουν στο σχήμα, η Φώφη Γεννηματά είχε δεσμευτεί (και) σε εκείνη τη σύσκεψη πως δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση και ότι πιστεύει πολύ στην προοπτική του Κινήματος Αλλαγής.

Οσο περνάει, όμως, ο καιρός επιβεβαιώνεται πόσο δίκιο είχε στην εκτίμησή του ο κ. Σκανδαλίδης, καθώς το θέμα όχι απλώς έχει επανέλθει στη δημόσια συζήτηση, αλλά δεσπόζει μετά την επίσημη τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος υποστήριξε πως «Το φθινόπωρο θα έχουμε αλλαγές στο ΚΙΝ.ΑΛ. Οι αλλαγές αυτές θα έχουν τέτοιο χαρακτήρα, ώστε να γίνουμε κόμμα εξουσίας. Το ΚΙΝ.ΑΛ. θα ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ και αυτή θα είναι η δική μου πρόταση».

Το θέμα της ονομασίας έχει και νομικές προεκτάσεις, δεδομένου ότι σχετίζεται και με τις μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις του πάλαι ποτέ πανίσχυρου κόμματος προς τις τράπεζες
Ο Α. Λοβέρδος θέτει ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία και το θέμα της επωνυμίας του κόμματος. Και το πράττει γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δυσκολεύει τους αντιπάλους του, δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΚΙΝ. ΑΛ. είναι άνω των 55 ετών και οι περισσότεροι από αυτούς νοσταλγούν τα περασμένα μεγαλεία του ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Παρότι, λοιπόν, η κυρία Γεννηματά έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής στον ιδρυτικό τίτλο, είναι προφανές πως, όσο θα πλησιάζουμε προς τις εσωκομματικές εκλογές, τόσο θα αυξάνεται η πίεση από ένα σημαντικό τμήμα της οργανωμένης βάσης. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ξεκάθαρη θέση υπέρ της επιστροφής στην επωνυμία ΠΑΣΟΚ πήρε και ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος στις δημόσιες παρεμβάσεις του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Η άποψη Καστανίδη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία γιατί θεωρείται από πολλούς ο άνθρωπος που σε κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι πιο κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, έως τώρα, δεν έχει κάνει την παραμικρή νύξη για το ζήτημα. Θέση επί του ζητήματος είχε πάρει κατά το παρελθόν και ο Νίκος Παπανδρέου.

Ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ δήλωνε σε ανύποπτο χρόνο πως «το ΠΑΣΟΚ είναι η καρδιά και η ραχοκοκκαλιά του Κινήματος Αλλαγής και εγώ φυσικά είμαι ΠΑΣΟΚ, όπως λένε, από την ίδρυσή του. Το Κίνημα, όμως, χωράει και άλλες προοδευτικές τάσεις, κόμματα και κινήσεις που ιδρύθηκαν στη δύσκολη εποχή της κρίσης».

Διαφοροποίηση από Ανδρουλάκη

Στην ίδια λογική με τον Χάρη Καστανίδη κινείται και ο έτερος πιθανός διεκδικητής της ηγεσίας, ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος δεν έχει γίνει καν μέλος του Κινήματος Αλλαγής και στις περισσότερες παρεμβάσεις του τονίζει την ανάγκη επιστροφής στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ. Οπως είναι φυσικό, βαρύνουσα σημασία θα έχει και η άποψη του ισχυρότερου εσωκομματικού αντιπάλου της Φώφης, του Nίκου Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κρατώντας την πλέον κομματική στάση, προκειμένου να μη δημιουργούνται εσωκομματικά ζητήματα, ασχολείται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τα καθήκοντα της Ευρωβουλής και αποφεύγει τις παρεμβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να θεωρεί το θέμα της ονομασίας ως ζήτημα που μπορεί να διχάσει, αντιθέτως υποστηρίζει ότι σε όλα τα επίπεδα ο χώρος θα πρέπει να κάνει πλατιά ανοίγματα, τόσο στα στελέχη που για ποικίλους λόγους αποχώρησαν όσο και στους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το κόμμα. Ανεξάρτητα, πάντως, από τις διαθέσεις των παραγόντων του κόμματος, το θέμα της ονομασίας έχει και νομικές προεκτάσεις, δεδομένου ότι σχετίζεται και με τις μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις που έχει προς τις τράπεζες το ΠΑΣΟΚ. Οπότε, κάποιοι ισχυρίζονται ότι η συζήτηση αυτή δεν θα εξελιχθεί μόνο με πολιτικούς όρους, αλλά και με νομικούς ή και οικονομικούς.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά