Ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας το έθεσε εμφατικά: «Για τον επόμενο ενάμιση μήνα και ως το τέλος Ιουνίου που αναμένουμε τότε ουσιαστικά να ξεκινήσουν με πιο μαζικό τρόπο οι τουριστικές ροές, έχουμε χρέος όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να βελτιώνουμε κάθε εβδομάδα το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας μας. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει συνολικά ως κοινωνία να κερδίσουμε».

Ελπίδες για 10 δις ευρώ από τον τουρισμό

Ο τουρισμός είναι το μεγάλο όπλο που μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη τη φετινή χρονιά, μετά από μια πολύμηνη ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων. Η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος να φτάσουν ακόμα και τα 10 δις ευρώ, δίνοντας έτσι μια τεράστια ανάσα στην οικονομία και φυσικά σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Εμβολιασμός και διμερείς συμφωνίες

Την περσινή χρονιά τα τουριστικά έσοδα ήταν τελικά 4,2 δις ευρώ και ο στόχος για τον υπερδιπλασιασμό τους φέτος βασίζεται κατά πρώτον στην πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού (επιχείρηση «Ελευθερία») και κατά δεύτερον στην επικείμενη συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το «πράσινο πιστοποιητικό», αλλά και στις διμερείς συμφωνίες που συνάπτει η χώρα μας για την έλευση ξένων τουριστών.

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε επιταχύνει σε σημαντικό βαθμό το πρόγραμμα εμβολιασμών, βλέπουμε μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τον τουρισμό από αυτό το Σαββατοκύριακο. Όπως γνωρίζετε, ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός», δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Παρουσιάζοντας την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων των νησιών ως το τέλος Ιουνίου, ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του εγχειρήματος αυτού για τον τουρισμό: «Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας».

Ο Θεοχάρης θα παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο για το άνοιγμα του Τουρισμού

Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού από αυτό το Σαββατοκύριακο. Χθες, από το Λονδίνο, μιλώντας σε βρετανικά ΜΜΕ, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «έχουμε ένα πολύ ολοκληρωμένο, ώριμο και επαγγελματικό σχέδιο για να προστατεύσουμε πλήρως την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών μας και, βεβαίως, οποιουδήποτε επισκέπτη έρχεται στην Ελλάδα. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας μας έως τώρα, ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαστε η πρώτη χώρα που εφάρμοσε πέρυσι την Ψηφιακή Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη (PLF) και εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης στους ελέγχους του εισερχόμενου τουρισμού στις πύλες εισόδου. Γι' αυτά τα πρωτοποριακά και αποτελεσματικά μέτρα τα οποία λάβαμε το 2020, απονεμήθηκε στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Βραβείο Αριστείας (Global Award of Excellence). Φέτος χρησιμοποιούμε ακόμα περισσότερα εργαλεία ελέγχου και προστασίας», ανέφερε.