Ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή διεκδικεί η χώρα μας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πρωταγωνιστήσει στην οικοδόμηση περιφερειακών συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και επιδιώκει με κάθε τρόπο την ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων αυτών. Τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έγινε πέρυσι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε δύο φορές το Ισραήλ μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ πέραν τούτου έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην διεύρυνση των διμερών σχέσεων.

Ταξίδι σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη

Μετά από συνάντηση που είχαν χθες το πρωί οι κ. Μητσοτάκης και Δένδιας, αποφασίστηκε η μετάβαση, σήμερα του Υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη. Ο Νίκος Δένδιας θα έχει συναντήσεις με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ΄, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Μοχάμαντ Ιμπραήμ Σταγιέχ. «Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενεργή στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή», τονίζουν διπλωματικές πηγές. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνουν, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί σειρά επαφών με τους ομολόγους του των κρατών της περιοχής.

Συνάντηση και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζουν επίσης, «θα είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη της κρίσης». Ιδιαίτερα επισημαίνεται η συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, «η οποία υποδηλώνει το εύλογο ενδιαφέρον της χώρας για την προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και της διατήρησης του καθεστώτος τους». Ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στη συνέχεια στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεκάλεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί. Τέλος, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί μεθαύριο Πέμπτη στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Έντονο παρασκήνιο με Τουμπάσι, Πάιατ και Σούκρι

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες οι διαβουλεύσεις πριν το ταξίδι του Νίκου Δένδια ήταν έντονες, με τον υπουργό Εξωτερικών να επικοινωνεί διαδοχικά με τον Παλαιστίνιο Πρέσβη στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι και τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, αλλά και με τον κ. Σούκρι. Μιλώντας χθες στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Ένωση Εξωτερικής Πολιτικής και Ηνωμένων Εθνών της Αυστρίας, ο κ. Δένδιας έστειλε μήνυμα πως η Ελλάδα ακολουθώντας μια εξωτερική πολιτική αρχών και προωθώντας ενεργά τις αρχές και τις αξίες του Χάρτη του ΟΗΕ, είναι η τέλεια υποψήφια για μια μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Επιδιώκουμε αυτόν τον ευγενή σκοπό, για την περίοδο 2025-2026, με αφοσίωση και αποφασιστικότητα, και είναι τιμή μας που είμαστε σε θέση να λέμε ότι έχουμε την υποστήριξη χωρών όπως της Αυστρίας, την οποία θα υποστηρίξουμε για τη δική της υποψηφιότητα στο ίδιο Όργανο του ΟΗΕ για την περίοδο 2027-2028» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη, με θέμα τις «τρέχουσες προκλήσεις για την ελληνική εξωτερική πολιτική», ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως στόχος της Ελλάδας είναι να εδραιώσει μια νοοτροπία διάλογου, φιλίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Μια νοοτροπία που, με τη σειρά της, όπως είπε, θα προωθήσει την τόσο πολύ αναγκαία ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής και των λαών της.