Απάντηση από το βήμα της Βουλής έδωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Κωνσταντίνος Τασούλας, στις κατηγορίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για κακοποίηση της Δημοκρατίας και σπάσιμο της καραντίνας της Βουλής από την πλευρά της Κ.Ο. του ΣΎΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως κανείς, ούτε ο ίδιος δεν ήταν προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που έφερε παντού το πέρασμα του κοροναϊού, επισημαίνοντας:

«Δεν είναι εύκολη η διαχείριση των κοινοβουλίων σε εποχή πανδημίας. Δεν ήταν κανείς μας προετοιμασμένος, ούτε εγώ.
Στη Βουλή είχαμε 107 κρούσματα με κοροναϊό, βουλευτές, υπάλληλους, εργάτες μπορεί να είναι και ελαφρώς μεγαλύτερος ο αριθμός. Με τα μέτρα που πήρα στη Βουλή κανένα από τα κρούσματα δεν προήλθε μέσα από τη Βουλή αλλά οικογενειακώς ή κοινωνικώς».

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην εμπειρία διαχείρισης της πανδημίας εντός κοινοβουλίου, τονίζοντας «δεν φιλοδοξούσα να χειριστώ θέματα κοροναϊού και rapid test. Ούτε να βλέπω μια μασκοφορεμένη Βουλή. Ούτε να μιλάω αφού απολυμάνουν τον χώρο από τον προηγούμενο ομιλητή. Έχουμε ήδη αύξηση του ποσοστού παρουσίας υπάλληλων».

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και στις επικρίσεις του για προβληματική λειτουργία του κοινοβουλίου σημείωσε:

«Προς τον τέως πρωθυπουργό θέλω να απευθυνθώ.
Όλα αυτά δεν είναι θέματα δημοκρατίας αλλά αυτοπροστασίας. Εκτός από τη διεύρυνση του χρόνου στην εξέταση των νομοσχεδίων, αυτή η αλλαγή θα συνοδευτεί από αύξηση των παρόντων βουλευτών στην αίθουσα. Σε περίπου δύο εβδομάδες θα εξετάσουμε την πρώτη αλλαγή», είπε και ξεκαθάρισε:

«Η άλλη λύση θα ήταν και οι 300 να μιλήσουν, για να τελειώνουμε. Αυτό είναι μια υγειονομική βόμβα.
Σύντομα θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών στην αίθουσα.
Σε μια ή δυο εβδομάδες θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Βουλής.
Θα διαχειριστώ μέχρι τέλος την προστασία της υγείας σας και της ζωής σας, που είναι από τα πρώτα αγαθά της δημοκρατίας».

Τασούλας: Για τη Βουλή εγώ είμαι υπεύθυνος, όχι ο κ. Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε στον Α. Τσίπρα πως την ευθύνη για τις διαδικασίες στη Βουλή την έχει ο ίδιος και όχι ο πρωθυπουργός.

«Ο κ. Τσίπρας απέδωσε ευθύνες στον Μητσοτάκη. Όμως εγώ είμαι υπεύθυνος, όχι ο κ. Μητσοτάκης. Η Βουλή έχει ήδη ανοίξει ανοίγει σιγά - σιγά, ανοίγει με βάση την κατάσταση την υγειονομική. Έτσι θα βαδίσουμε από εδώ και πέρα. Σύντομα η Βουλή θα μπορέσει να λειτουργήσει με μεγαλύτερη παρουσία. Οι βουλευτές σε καμία χώρα δεν μπήκαν σε προτεραιότητα έναντι άλλων πολιτών. Έχουμε φτάσει σε υψηλό επίπεδο εμβολιασμού. Οι βουλευτές εμβολιάστηκαν ως πολίτες. Η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως επιβάλλουν οι υγειονομικοί κανόνες γιατί αυτό επιτάσσει το χρέος μας το δημοκρατικό».