Με το βλέμμα στραμμένο στην συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και τα όσα θα διαμειφθούν μεταξύ τους δημόσια συνεχίζονται οι προετοιμασίες τόσο από την πλευρά της Αθήνας, όσο και από την πλευρά της Άγκυρας, για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην χώρα μας.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου κρύβει δύο δεδομένα που κερδίσουν το ενδιαφέρον, πέρα από το γεγονός οι δύο χώρες επιχειρούν εκ νέου να αμβλύνουν τα θέματα των διαφορών τους, από διαφορετική ωστόσο οπτική γωνία η κάθε μία. Το πρώτο είναι η στάση του Τσαβούσογλου απέναντι στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, μετά και το φραστικό επεισόδιο μεταξύ τους κατά την τελευταία επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία.


Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την επίσκεψή του θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη Ερντογάν που δεν αποκλείεται να γίνει στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

 Επίσκεψη Τσαβούσογλου

 Ο κ. Τσαβούσογλου θα βρίσκεται στην χώρα μας από την Κυριακή όπου αναμένεται, με συνοδεία μεγάλης δημοσιογραφικής ομάδας, να επισκεφθεί την χώρα μας. Αρχικά την Κυριακή θα φτάσει στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στην Κομοτηνή. Πληροφορίες ανέφεραν μέχρι στιγμής ότι θα πραγματοποιούσε επίσκεψη και στην Ξάνθη, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται ακόμη από το πρόγραμμά του να επιβεβαιώνεται.


 Ενδιαφέρον για την συνάντηση με Δένδια

Οι προετοιμασίες στην Άγκυρα είναι μεγάλες κι όλα δείχνουν ότι ο Τσαβούσογλου αυτή τη φορά θα έρθει… διαβασμένος, αλλά και προετοιμασμένος για κάθε αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα τα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ταξίδι του Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, αλλά κυρίως για την συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.

Το βράδυ της Κυριακής, θα γίνει η πολυαναμενόμενη  συνάντηση των δύο ανδρών, καθώς ο Νίκος Δένδιας θα παραθέσει ιδιωτικό δείπνο στον ομόλογό του στην Αθήνα.

Εκεί ενδεχομένως να έχουν την ευκαιρία να σπάσουν τον πάγο και να συζητήσουν περαιτέρω για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

 Τα μηνύματα του Ερντογάν μέσω Τσαβούσογλου

Το πρωί της Δευτέρας, Δένδιας και Τσαβούσογλου θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσαβούσογλου θα μεταφέρει πολλά μηνύματα του Ερντογάν στον Πρωθυπουργό, τόσο για την στάση του στα Ελληνοτουρκικά, όσο και για μια ενδεχόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο τον Ιούνιο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις των διπλωματικών επιτελείων των δύο κρατών, ενώ θα γίνουν δηλώσεις στα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα, χωρίς ακόμη να αναφέρεται εάν υπάρχει παρουσία δημοσιογράφων που θα μπορούν να απευθύνουν ερωτήσεις.

 

 Προάγγελος συνάντησης σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα

Προάγγελο συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σύσκεψη του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, χαρακτηρίζει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah τη διήμερη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

 Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, που φέρει τίτλο «Επίσκεψη ανταπόδοσης στην Αθήνα -Προετοιμασία συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη, 7 θέματα στο τραπέζι», στις συναντήσεις του Τσαβούσογλου με τους Έλληνες κυβερνώντες, θα συζητηθούν οι σχέσεις των δυο χωρών, τα ζητήματα σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, τα «προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «Τούρκοι» της Δυτικής Θράκης» και το θέμα της επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

 Τα επτά θέματα της συνάντησης

 Τα 7 θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση στην Αθήνα, σύμφωνα με τη Sabah, είναι τα εξής: 

  1. Σύγκρουση απόψεων για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο 
  1. Υφαλοκρηπίδα 
  1. Διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για Κυπριακό 
  1. Παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις 
  1. Άσχημη μεταχείριση μεταναστών και επαναπρωθήσεις 
  1. Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης 
  1. Η πρόταση της Τουρκίας για τη Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου 

Το δημοσίευμα καταλήγει, αναφέροντας πως η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα γίνεται «μετά την ένταση που δημιούργησε ο Νίκος Δένδιας, με τις δημόσιες δηλώσεις του, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα».