Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στα γηροκομεία τάσσεται η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, που τονίζει ότι όλοι οι φιλοξενούμενοι στις δομές αυτές έχουν εμβολιαστεί. Η κυρία Μιχαηλίδου αποκαλύπτει πως θα αλλάξει η προσχολική αγωγή και τονίζει ότι, μετά την έναρξη του νέου συστήματος υιοθεσιών - αναδοχών, μέσα σε οκτώ μήνες σχεδόν 700 παιδιά βγήκαν από τα ιδρύματα και βρήκαν τη δική τους οικογένεια.

Εχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων όσοι διαμένουν σε γηροκομεία; Είστε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε αυτά;

Προτεραιότητά μας ήταν από την αρχή, να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους, προκειμένου να αποφύγουμε τις θλιβερές εικόνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Γι’ αυτό και οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ήταν οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν. Οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε ιδρύματα είναι εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες όλοι τους εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, αλλά και στους συμπολίτες μας με αναπηρία. Καταφέραμε και τους εμβολιάσαμε όλους μέσα στις δομές που είτε διαμένουν είτε καθημερινά επισκέπτονται, ώστε να διευκολύνουμε την, ούτως ή άλλως, δύσκολη καθημερινότητά τους. Ως προς τον εμβολιασμό των εργαζομένων, ναι. Πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι στις δομές ηλικιωμένων παρέχουν κάθε μέρα ένα μεγάλο κοινωνικό έργο προστασίας των πλέον ευάλωτων. Οπότε, για να είναι συνεπείς με αυτό, πρέπει να είναι και εμβολιασμένοι.

Εχετε εξαγγείλει την αναμόρφωση της προσχολικής αγωγής. Τι θα αλλάξει και από πότε;

Ποτέ έως σήμερα δεν είχαν οριστεί οριζόντιες προδιαγραφές προγραμμάτων δραστηριοτήτων για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Βρισκόμαστε εδώ και δεκαετίες στο παράδοξο η Πολιτεία να ορίζει προδιαγραφές κτιριολογικές ή στελέχωσης των σταθμών, χωρίς όμως να διασφαλίζει τι κάνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συζητώντας με επιστήμονες και ειδικούς προσχολικής αγωγής και μελετώντας τις διεθνείς πρακτικές, συνειδητοποίησα πόσο σημαντική είναι η προσχολική ηλικία στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Εχοντας πάντα την παιδική προστασία ως πρώτη προτεραιότητά μας, σχεδιάζουμε μια ολιστική προσέγγιση προσχολικής αγωγής. Συστήσαμε μια Ομάδα Εργασίας από αναπτυξιολόγους και ειδικούς προσχολικής αγωγής για να δημιουργήσουμε το κατάλληλο επιμορφωτικό και εκπαιδευτικό υλικό. Αυτό περιλαμβάνει διαδραστικά παιχνίδια και βιβλία που θα βοηθήσουν όλα τα παιδιά, από τη μία ως την άλλη άκρη της χώρας, να λάβουν την καλύτερη γι’ αυτά προσχολική αγωγή. Καθολικά και ισότιμα. Δίνουμε για πρώτη φορά τα κατάλληλα γνωσιακά και αισθητηριακά ερεθίσματα ώστε όλα τα παιδιά να αναπτύξουν το μέγιστο των δεξιοτήτων τους, ανεξαρτήτως οικογενειακού εισοδήματος, σταθμού ή περιοχής. Εκτός, όμως, από το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει, για πρώτη φορά στην ελληνική προσχολική εκπαίδευση, την πρώιμη ανίχνευση. Παρέχουμε στους εκπαιδευτικούς τα κατάλληλα εργαλεία ώστε οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές να διαγιγνώσκονται έγκαιρα και, κατά συνέπεια, να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Πιστεύουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2022 το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά σε 200 βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας μας.

Δημιουργήσατε ένα νέο πλαίσιο για τις υιοθεσίες παιδιών. Τι αποτέλεσμα είχε;

Αυξήθηκαν τα παιδιά που βρίσκουν θετούς γονείς; Πριν από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και ξεκινήσαμε τη λειτουργία του νέου Εθνικού Συστήματος για τις υιοθεσίες και τις αναδοχές, οι συμπολίτες μας περίμεναν έως και 5 χρόνια για να αναλάβουν τη φροντίδα ενός παιδιού. Από τον Ιούλιο του 2020, η σύνδεση παιδιού και υποψηφίου γίνεται ηλεκτρονικά, μέσα από την πλατφόρμα anynet.gr, με τρόπο γρήγορο, ψηφιακό και διαφανή. Μέσα σε λίγους μήνες πετύχαμε όσα δεν είχαν γίνει δεκαετίες:

  • Καταγράψαμε για πρώτη φορά τα παιδιά που φιλοξενούνται στις 82 δομές της χώρας, έχοντας μια πλήρη και καθαρή εικόνα για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
  • Δημιουργήσαμε μια μεγάλη δεξαμενή «ειδικών», ώστε να προχωρά ταχύτατα η κοινωνική έρευνα για την καταλληλόλητα των υποψήφιων γονέων.
  • Δημιουργήσαμε μια διαδικασία η οποία λειτουργεί βήμα-βήμα και προετοιμάζει με εκπαιδευτικά μαθήματα τους υποψήφιους γονείς. Την ξεκινήσαμε μέσα στην πανδημία και συνεχίζουμε με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, πιστοί στο πρόγραμμά μας.
  • Καταφέραμε να ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται σε λιγότερο από έναν χρόνο για την υιοθεσία και σε λιγότερο από 8 μήνες για την αναδοχή. Εξασφαλίσαμε ότι η σύνδεση υποψήφιου γονέα και παιδιού γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με ασφάλεια και -το πιο σημαντικό- με διαφάνεια. Μετά την έναρξη του νέου συστήματος υιοθεσιών - αναδοχών, πέρυσι τον Ιούλιο -μέσα σε 8 μήνες-, σχεδόν 700 παιδιά βγήκαν από τα ιδρύματα και βρήκαν τη δική τους οικογένεια!
Γιατί αποφασίσατε να δώσετε επίδομα αναδοχής και ποιοι θα μπορούν να το λάβουν;

Από την Τετάρτη που μας πέρασε κάθε μήνα το κράτος μας θα ενισχύει τους ανάδοχους γονείς με 325-1.200 ευρώ. Ξεκινάμε με 325 ευρώ σε παιδιά τυπικής ανάπτυξης και ενισχύουμε περισσότερο όταν τα παιδιά έχουν κάποια αναπηρία. Αυτή η ενίσχυση είναι ένα απαραίτητο βοήθημα που ως κράτος πρώτιστα οφείλουμε στα ίδια τα παιδιά. Είναι μια συνεισφορά στα έξοδα της ανατροφής τους και όχι κίνητρο αναδοχής. Το πρώτο και μεγαλύτερο κίνητρο για κάθε συμπολίτη μας που θέλει να γίνει γονιός είναι η αγάπη. Και η αναδοχή είναι πράξη φροντίδας και ανιδιοτελούς αγάπης. Στόχος μας είναι να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα και να βρούμε «Μία Οικογένεια για Κάθε Παιδί». Ο στόχος μας αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αναδοχή. Γιατί η αναδοχή διαφέρει από την υιοθεσία. Για να καταλάβουμε σε τι διαφέρει, πρέπει να σας δώσω την εικόνα των παιδιών, ακριβώς όπως έχει. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα παιδιά ζουν σε ιδρύματα, όχι γιατί εγκαταλείφθηκαν από τους βιολογικούς τους γονείς. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε ιδρύματα γιατί χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την οικογένειά τους, λόγω κακοποιητικών και άλλων παραβατικών συμπεριφορών της. Η αναδοχή απευθύνεται ακριβώς σε αυτά τα παιδιά. Στα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, αλλά έχουν οικογένεια και πολλές φορές έχουν και επαφή μαζί της. Για αυτά τα παιδιά η αναδοχή εξασφαλίζει φροντίδα και στήριξη. Στο Μητρώο μας για υιοθεσίες και αναδοχές από τις 984 αιτήσεις μόλις οι 18 είναι για αναδοχή. Και αυτή η εικόνα πρέπει να αντιστραφεί. Γι’ αυτό ενημερώνουμε για τον νέο θεσμό της αναδοχής, διευρύνουμε τα ηλικιακά όρια και παραμένουμε δίπλα στην ανάδοχη οικογένεια, τόσο μέσω ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από κοινωνικούς λειτουργούς όσο και με το επίδομα. Το οποίο, μάλιστα, είναι και το δεύτερο επίδομα που θεσπίσαμε μέσα σε ενάμιση χρόνο, μετά το επίδομα γέννησης, παρά τους ψευδείς ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για περικοπές επιδομάτων επί της διακυβέρνησής μας.