«Τα συναινετικά διαζύγια θα εκδίδονται το επόμενο διάστημα με ένα κλικ, παρουσία των δικηγόρων που θα μεταφέρουν τα αιτήματα των συζύγων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοράη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε πως στα τελικά κείμενα θα δίνεται ένα περιθώριο 10 ημερών και στη συνέχεια θα ενημερώνεται ο συμβολαιογράφος.

Για το κτηματολόγιο, ο υφυπουργός ανέφερε πως επιταχύνονται οι διαδικασίες και προχωρούν νέα κτηματολογικά γραφεία σε όλη τη χώρα.

Για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει και δεν έχουν κάνει εμβόλιο, είπε ότι θα λάβουν μήνυμα ακύρωσης του εμβολιασμού τους. Ακόμη τόνισε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση και στη συνέχεια νόσησαν. Παράλληλα ο κ. Γεωργαντάς συνέστησε υπομονή για δύο τρεις ημέρες μέχρι να λάβουν το μήνυμα ακύρωσης.

Αναφορικά με την εκτύπωση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού στο οποίο δεν εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο, σημείωσε πως έχει δοθεί οδηγία να εκδίδεται από τα ΚΕΠ.

Τέλος, εκτίμησε ότι αρχές Ιουλίου θα υπάρχει μια διαφορετική εικόνα στη χώρα με τους εμβολιασμούς.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεωργαντά στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τα ψηφιακά συναινετικά διαζύγια, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισήμανε: «Απλά διευκολύνουμε τις εντάσεις που δημιουργούνται μερικές φορές από την παρουσία του ζευγαριού σε ένα κοινό χώρο, όλα θα γίνονται από τον υπολογιστή εννοείται με την νομική συμπαράσταση που ο καθένας δικαιούται. Γίνεται συνεννόηση ανάμεσα στους δικηγόρους οι οποίοι μεταφέρουν τις επιθυμίες των εντολέων τους με emails σε συγκεκριμενη εφαρμογή εκεί γίνεται και η συζήτηση των όρων. Ούτε οι δικηγόροι χρειάζεται να συναντηθούν και στα τελικά κείμενα τα οποία δημιουργούνται αφού υπάρχει η έγκριση των δικηγόρων υπάρχει και η τελική συναίνεση των ενδιαφερομένων και μόλις δώσουν την έγκρισή τους, είναι ένα δεκαήμερο που υπάρχει πάντα μήπως αλλάξουν κάποια γνώμη και στη συνέχεια ενημερώνεται ο συμβολαιογράφος».

Ερωτηθείς πότε θα ενεργοποιηθεί το ψηφιακό διαζύγιο, ο κ. Γεωργαντάς απάντησε: «Δεν είμαστε μακριά είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων. Ασφαλίζουμε τη διαδικασία απόλυτα και με την νομική συμπαράσταση που απαιτείται και με τη συμβολαιογραφική πράξη η οποία απαιτείται. Το σημαντικό είναι ότι μόλις γίνεται η λήξη του γάμου ενημερώνονται και τα σχετικά μητρώα».

Αναφορικά με το κτηματολόγιο, σημείωσε: «Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε το κτηματολόγιο να ολοκληρωθεί στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία το 33% περίπου των κτηματολογικών γραφείων της χώρας δηλαδή η μετάβαση από το υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία δεν έχει γίνει στη χώρα παρά μόνο στο 1/3 αυτών αλλά έχουμε έναν σχεδιασμό με τον οποίο πολύ γρήγορα προχωρούμε στις λειτουργίες νέων κτηματολογικών γραφείων σε όλη τη χώρα και πιστεύουμε ότι μέσα στο επόμενο έτος θα έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία. Είναι αναγκαία όχι μόνο για τις μεταβιβάσεις απλά των ακινήτων αλλά αναγκαίες για να υπάρχει ένα καθαρό πλαίσιο το οποίο βοηθάει και τις επενδυτικές δραστηριότητες».

«Σε άλλες χώρες τα ζητήματα αυτά τα έχουν λύσει από τα τέλη του 19ου αιώνα εμείς ακόμα προσπαθούμε να κλείσουμε αυτές τις εκκρεμότητες. Έχουμε θέσει σε λειτουργία μια εφαρμογή η οποία διευκολύνει όλους τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους να μπορούν να κάνουν τους ελέγχους των ακινήτων τα οποία τους ενδιαφέρουν για να μην πηγαίνουν να κάνουν με φυσική παρουσία έλεγχο μέσα στα υποθηκοφυλακεία και στα κτηματολογικά γραφεία και γενικότερα προσπαθούμε να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάει πολύ γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς όσων είχαν νοσήσει, ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε: «Για όσους δεν είχαν κλείσει καθόλου ραντεβού, δεν είχαν προλάβει ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο, σε αυτούς πάει ο εμβολιασμός τους στο εξάμηνο από τη μέρα της νόσησης. Από 1η Ιουνίου ισχύει για αυτούς, ακυρώνονται τα ραντεβού το πρώτο και το δεύτερο το οποίο είχανε και τους έρχεται πλέον καινούργιο μήνυμα ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο εξάμηνο από την ημέρα της νόσησης. Στην περίπτωση στην οποία εκκρεμεί η δεύτερη δόση η οποία αυτό που ειπώθηκε είναι ότι δεν ειναι αναγκαία να γίνει αρκεί και η πρώτη, είναι στη διαδικασία το σύστημα για να ενημερώσει».

«Αυτό μπορεί να γίνει και σήμερα γιατί από χθες τέθηκε σε εφαρμογή με βάση την οδηγία, σε όσους απομένει η δεύτερη δόση να μην την πραγματοποιήσουν από τη στιγμή που το επιθυμούν. Νομίζω ότι θα τους έρθουν τα μηνύματα αλλά είναι μια οδηγία δεν είναι ένα περιοριστικό πλαίσιο δηλαδή για δύο τρεις μέρες μπορεί να μην προλάβουμε κάποιους και νομίζω ότι είναι στη δικιά τους βούληση αν τελικά θα το κάνουν το οποίο σίγουρα δεν βλάπτει, ή δεν θα το κάνουν το οποίο επίσης επιτρέπεται», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την εκτύπωση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού, δήλωσε: «Δώσαμε χθες οδηγίες και πλέον όποιος αδυνατεί από το gov.gr για οποιονδήποτε λόγο να εκδώσει το πιστοποιητικό μπορεί να πάει να το εκδώσει σε ένα ΚΕΠ».

Για το green pass, ο υφυπουργός ανέφερε: «Έχουν εκδοθεί μέχρι χθες το βράδυ 141.800 green pass. Σε αυτά πιστοποιητικά από εμβολιασμό αφορούν 127.000, από νόσηση τα 11.800 και από το PCR που έγινε τις 3.000».

Ερωτηθείς γιατί χρειάζεται και η ψηφιακή δήλωση υγείας και το πράσινο πιστοποιητικό για να ταξιδέψει κάποιος με πλοίο, απάντησε: «Το πράσινο πιστοποιητικό είναι σε μια δυναμική διαδικασία η έκδοσή του αλλά ξέρετε ότι σε επίπεδο ΕΕ θα είναι σε μια καθολική λειτουργία από 1η Ιουλίου, ενδιάμεσα γίνονται οι τροποποιήσεις, γίνονται οι ρυθμίσεις που απαιτούνται, θα γίνουν διατάξεις οι οποίες θα εξαφανίζουν όλα αυτά τα προβλήματα και θα είναι καθαρό το πλαίσιο. Είναι μια δυναμική διαδικασία που σε λίγες μέρες θα ξεκαθαρίσει πως ακριβώς θα γίνεται η χρήση. Η βασική χρήση του πράσινου πιστοποιητικού είναι για τους συνοριακούς ελέγχους, είναι για το πώς περνάω και μετακινούμε από τη μια χώρα στην άλλη. Ειδικά όμως για τα νησιά υπάρχει αυτή τη στιγμή περιορισμός της βεβαίωσης εμβολιασμού, πολύ σύντομα όλα αυτά θα γίνουν ένα πράγμα οπότε λίγο υπομονή. Είναι μια δυναμική διαδικασία που θέλει λίγο καιρό για να τακτοποιηθεί».

Ερωτηθείς μέχρι πότε θα απαιτείται self test στους πλήρως εμβολιασμένους για να ταξιδέψουν με πλοίο, απάντησε: «Νομίζω ότι από τη στιγμή που έχουμε μεγάλο αριθμό πλήρως εμβολιασθέντων είναι ένα θέμα που εντός αυτού του μηνός θα αντιμετωπιστεί. Εντός του μηνός θα υπάρξουν οι σχετικές ρυθμίσεις σε σχέση με τη χρησιμότητα του self test σε αυτούς γιατί οι επιστήμονες έχουν πει ότι δεν προσφέρει κάτι περισσότερο το self test».

Ερωτηθείς πότε θα χτιστεί το τείχος ανοσίας, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε: «Είμαστε περίπου στις 100 χιλιαδες εμβολιασμούς την ημέρα και μάλιστα πιστεύω ότι θα αυξηθεί το νούμερο το επόμενο διάστημα ακριβώς επειδή θα βοηθήσουν και οι ιδιωτικές δομές υγείας οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας που είναι περίπου 300 δομές. Και βεβαίως θα ανακοινωθεί σε σύντομο διάστημα και ο τρόπος με τον οποίο θα εμβολιαστούν αυτοί που βρίσκονται κατάκοιτοι στα σπίτια τους. Με βάση αυτό τον πολύ μεγάλο αριθμό, αυτό σημαίνει πάνω από 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα, καταλαβαίνετε ότι εγώ πιστεύω ότι αρχές Ιουλίου θα έχει μια άλλη εικόνα η χώρα σε σχέση με το σύνολο των εμβολιασθέντων. Αυτή τη στιγμή έχει εμβολιαστεί με τη μια δόση το 36% του πληθυσμού και το 21% περίπου με τις δύο δόσεις».