«Ανεστάλη, δεν ματαιώθηκε η διαδικασία όλου του προγράμματος που αφορά τον οριζόντιο εμβολιασμό στα νησιά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Αγγελική Καρδιόλακα, ο βουλευτής της ΝΔ –καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόδουλος Στεφανίδης, αναφορικά με τη ματαίωση των εμβολιασμών στη Σάμο.

«Υπήρξε μια ολιγωρία των κατοίκων να δηλώσουν, 110 δήλωσαν, ο προγραμματισμός του υπουργείου ήταν για 4.300», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ενδεχομένως όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί στους κατοίκους μια ήπια κατάθλιψη, μια δυσπιστία αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιεμβολιαστικό κίνημα που ωθεί τους κατοίκους να μην πάνε να εμβολιαστούν. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί αυτό και θα δηλώσουν και θα ξανανοίξει η πλατφόρμα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι βασικό οι κάτοικοι να εμβολιαστούν, να ξεπεράσουμε το 50% , να υπάρξει το τείχος ανοσίας που ενδεχομένως προβληματίζει τους tour operators από τη Σκανδιναβία κυρίως. Για την ώρα δεν υπάρχουν ακυρώσεις αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση φοβάμαι ότι θα έχουμε πρόβλημα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την πανδημία του κοροναϊού, ο κ. Στεφανίδης σημείωσε: «Μπήκαμε ευτυχώς σε ύφεση, η υψηλή θερμοκρασία οι ανοιχτοί χώροι, από την άλλη πλευρά ο εμβολιασμός που προχωράει νομίζω ότι πάμε καλά και θα πάμε ακόμα καλύτερα, αυτό είναι πολύ βασικό για τη χώρα μας πρωτίστως για την υγεία των Ελλήνων αλλά και για τον τουρισμό που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας».

Αναφορικά με τα περιστατικά περικαρδίτιδας μετά από τον εμβολιασμό κατά του covid, δήλωσε: «Πράγματι παρουσιάστηκαν ορισμένα περιστατικά μυοκαρδίτιδας –περικαρδίτιδας αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί η σχέση τους με το εμβόλιο της Pfizer. Από την άλλη είναι εμβόλια που έχουν εμβολιάσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο πληθυσμού στον πλανήτη, είναι τόσο μικρά τα ποσοστά σοβαρών επιπλοκών που δεν πρέπει να αποτελούνε σε καμία περίπτωση κόλλημα στον κάθε πολίτη να εμβολιαστεί. Τα ποσοστά από τα κοινά φάρμακα που κυκλοφορούν, ακόμα και από την ασπιρίνη, το να πάθει κανείς κάτι σοβαρό είναι περισσότερος ο κίνδυνος από ότι με τα εμβόλια».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχεί ο κόσμος. Βέβαια θα μου πείτε αν κάποιος πάθε μια σοβαρή επιπλοκή για αυτόν η στατιστική δεν έχει καμία αξία αλλά ευτυχώς τα ποσοστά αυτά είναι πέρα πολύ χαμηλά. Και όσον αφορά το ερώτημα σας δεν έχει τεκμηριωθεί ότι το εμβόλιο της Pfizer προκαλεί έστω και σε μικρά ποσοστά μυοπερικαρδίτιδα. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε και κάτι άλλο ότι εδώ υπεισέρχεται μια ανταγωνιστική διαδικασία, ‘’πόλεμος’’ μεταξύ των εταιρειών, είναι τεράστια α κέρδη και δεν πρέπει κανείς να τα λαμβάνει υπόψη εκτός αν τεκμηριωθούν με επιστημονικές εργασίες οι οποίες δημοσιεύονται σε έγκυρα περιοδικά», υπογράμμισε ο ίδιος.