Την ανάγκη να τηρηθεί η προβλεπόμενη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών, σχετικά με την δωρεάν διάθεση των  self test έως και την 19η Ιουνίου, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε Φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή.

Ειδικότερα, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι η συμφωνία ήταν μέχρι 19/6 με τους φαρμακοποιούς και πρέπει να τηρηθεί.

 Παράλληλα, η κ. Πελώνη χαρακτήρισε πετυχημένη πολιτική τη δωρεάν διάθεση των self test  που θα συνεχιστεί ενώ είπε πως εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι για την διάθεση τους.

 Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό

 Αναφερόμενη στις μετακινήσεις και στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό η κ. Πελώνη σημείωσε πως στόχο έχει να διευκολύνει τις μετακινήσεις.

Επισήμανε πως έχει ανοίξει η συζήτηση για την πιθανότητα να μην κάνουν self test οι εμβολιασμένοι ενώ είπε πως προέχει ο εμβολιασμός όλων.

 Η κ. Πελώνη υπενθύμισε πως αύριο θα ανοίξει η πλατφόρμα των εμβολιασμών με όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 25 – 29 και εντός του Ιουνίου οι εμβολιασμοί για τους 18 – 25.

 Σε ερώτηση εάν το Σεπτέμβριο θα γίνουν συναυλίες μόνο με εμβολιασμένους απάντησε πως γίνονται συζητήσεις.

 Ανέφερε πως σήμερα θα υπάρξει εισήγηση για το ωράριο κυκλοφορίας και την μουσική στην εστίαση.

 Εργασιακό νομοσχέδιο και… ανασχηματισμό

 Για το εργασιακό νομοσχέδιο είπε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι διαστρεβλώνει ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο ανασχηματισμό απάντησε πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Αναφερόμενη τέλος στην εγκληματικότητα είπε πως η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Αριστοτελίας Πελώνη στα Παραπολιτικά 90,1

Η κυβερνητική εκπρόσωπος , κα Αριστοτελία Πελώνη, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό η κ. Πελώνη τόνισε: «Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό στόχο έχει να διευκολύνει τις μετακινήσεις έτσι ώστε οι εμβολιασμένοι να έχουν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θυμίζω ότι το πιστοποιητικό αυτό δεν είναι μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως περιλαμβάνει και πιστοποιητικό νόσησης από covid και PCR test».

Ερωτηθείσα αν από την 1η Ιουλίου οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να κάνουν self test απάντησε: «Αυτά είναι ζητήματα που εξετάζονται και συζητούνται, η συζήτηση έχει ανοίξει σε όλο τον κόσμο, έχει ανοίξει στην Ευρώπη. Επιστημονικά καταρχάς έχει ανοίξει καθώς αξιολογούνται και μελετώνται όλα τα δεδομένα. Τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή επί  των διευκολύνσεων που θα μπορούσαν να έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι, όλα εξετάζονται. Προέχει όλοι να εμβολιαστούμε, προέχει το κίνητρο και όχι ο καταναγκασμός. Το σωστό και το λογικό είναι αυτό να πηγάζει από τους ίδιους τους πολίτες και από την κοινωνία, να αντιληφθούν ότι είναι η μόνη ασπίδα μαζί με την τήρηση των μέτρων προστασίας απέναντι στον κορονοϊό και ότι σύντομα θα είναι η ζωή πιο εύκολη για κάποιον που έχει κάνει το εμβόλιο».

ΔΗΜ: Έρχονται νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα στο καλοκαίρι;

Α.ΠΕΛΩΝΗ: «Θα γίνει αυτή η συζήτηση όπως είπε και ο Πρωθυπουργός αναμένουμε τη συζήτηση της επιτροπής βιοηθικής για αυτά τα ζητήματα.  Αυτή τη στιγμή δεν έχουν ανοίξει όλες οι ομάδες του ενήλικου πληθυσμού, αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τη διαδικασία  του εμβολιασμού για τα ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα 25-29. Εντός του Ιουνίου θα είναι και οι 18 με 25 μέσα αν δεν αλλάξει κάτι, ξέρετε ότι εξαρτόμαστε από τις ροές εμβολίων και έτσι οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί προσαρμόζονται αναλόγως. Η συζήτηση αυτή μπορεί να ανοίξει πραγματικά όταν όλοι θα έχουν πρόσβαση σε εύλογο χρονικό διάστημα σε ένα εμβόλιο».

 Ερωτηθείσα αν θα γίνουν συναυλίες το Σεπτέμβριο μόνο με εμβολιασμένους ξεκαθάρισε: «Η συζήτηση αυτή δεν είναι σημερινή, θα γίνουν αυτές οι συζητήσεις και βεβαίως σε συνεργασία με τους επιστήμονες που αξιολογούν συνεχώς τα δεδομένα.

 Διάθεση self test

Ερωτηθείσα από πού θα διαθέτονται τα self test από 1η Ιουλίου η κ. Πελώνη απάντησε πως: «Η πολιτική αυτή είναι μια πολιτική που ξεκίνησε στις 12 Απριλίου με στόχο την ασφαλή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Είναι μια επιτυχημένη πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test, ήμασταν οι πρώτοι στην Ευρώπη που το κάναμε, είχαμε πει ότι θα γινόταν και το Μάιο επειδή απεδείχθη πολύ αποτελεσματική θα συνεχιστεί.  Έχουμε καλύψει τις ομάδες δικαιούχων για τον Ιούνιο. Θα συνεχιστεί η πολιτική αυτή και μετά τον Ιούνιο, εξετάζονται και εναλλακτικοί τρόποι διάθεσης δεν υπάρχουν μόνο τα φαρμακεία».

ΔΗΜ: Super market;

Α.ΠΕΛΩΝΗ: «Εξετάζεται,  δεν είμαστε στο πρακτικό αυτή τη στιγμή. Σε ότι αφορά τους φαρμακοποιούς  εγώ θα έλεγα ότι όλη αυτή η υπόθεση είναι και μια ευκαιρία, γνωρίζετε κάθε φορά που μπαίνετε σε ένα φαρμακείο κάτι αγοράζετε ακόμη και όταν πάτε να πάρετε το self test  ωστόσο δεν μπορεί να μην υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι  και αυτοί εξετάζονται για το τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε και να πούμε  από πού θα γίνει, αν υπάρξει εναλλακτικός τρόπος ή και εναλλακτικός τρόπος, για τη δωρεάν διανομή self test».

ΔΗΜ: Άρα  θα ξανακάνετε μια συζήτηση με τους φαρμακοποιούς ή το φαρμακείο έχει τελειώσει ως τόπος προμήθειας ;

Α.ΠΕΛΩΝΗ: «Εξετάζονται και εναλλακτικοί τρόποι, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να το δουν σαν ευκαιρία και επειδή ακούω πολλά δεν νομίζω ότι  είναι η ώρα πάνω στην πανδημία και σε τέτοια ζητήματα να θέλουν να λύσουν κάποιοι τα συνδικαλιστικά τους ζητήματα».

Ερωτηθείσα ποιοι δεν θα χρειάζεται να κάνουν self test από τον Ιούλιο απάντησε: «Θα το δούμε αυτό, θα εισηγηθούν και οι επιστήμονες. Προτεραιότητα ωστόσο  εφόσον μπαίνουμε σε φάση που θα μπουν φουλ οι μηχανές  του τουρισμού θα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι  στον τουρισμό, στην εστίαση.  Θα το δούμε αυτό.

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών και αναμένουμε τις εισηγήσεις και ενδεχομένως και ανακοινώσεις για το ωράριο κυκλοφορίας και τη μουσική. Ελπίζω πως θα καταλήξουν σε μια εισήγηση σήμερα».

  Εργασιακό νομοσχέδιο

Ερωτηθείσα αν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να κάνει πίσω σε κάποιες ρυθμίσεις που αφορούν το εργασιακό νομοσχέδιο απάντησε: «Να κάνει πίσω σε τι;»

ΔΗΜ: Σε κάποιες από τις ρυθμίσεις, λένε ότι θα πληρώνονται με ρεπό

Α.ΠΕΛΩΝΗ: «Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα τσιτάτα του ΣΥΡΙΖΑ όπως και ο μύθος  ότι καταργείται το 8ωρο ο  οποίος προφανώς δεν ισχύει. Το 8ωρο θωρακίζεται και το 40ωρο εργασίας την εβδομάδα και το πενθήμερο, προφανώς οι εργαζόμενοι, αυτό είναι ένα ψέμα, δεν θα πληρώνονται με ρεπό. Ο ΣΥΡΙΖΑ  ή δεν έχει καταλάβει τι προβλέπει το νομοσχέδιο ή απλώς διαστρεβλώνει ως είθισται δύο διαφορετικούς τρόπους που προβλέπονται, ο ένας είναι οι υπερωρίες και η αύξηση μάλιστα των υπερωριών στο μέσο όρο της ΕΕ οι οποίες  προφανώς θα πληρώνονται και στόχος του νομοσχεδίου είναι να χτυπήσει και  την αδήλωτη εργασία και αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες. Και η διευθέτηση εργασίας που είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να εργάζεται κανείς εφόσον το θελήσει για να συμφιλιώσει την προσωπική μες την  επαγγελματική του ζωή  και να πάρει άδεια κάποιες άλλες μέρες έναντι των ωρών που δούλεψε. Είναι άλλο το ένα  και άλλο το άλλο».

 Ανασχηματισμός

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ξεκαθάρισε: «Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, έχουμε δουλειά μπροστά μας. Σας θυμίζω ότι ανασχηματισμός έγινε μόλις 6 μήνες πριν».