«Η συμμετοχή στην απεργία στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ ήταν στο 2 – 3% και στις τηλεπικοινωνίες και στα ΕΛΤΑ στο 15%», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'', με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά υπάρχει πρόβλεψη για ρητή τήρηση του 8ωρου ενώ για τις ατομικές συμβάσεις είπε πως υπάρχει στην πλειονότητα των κρατών – μελών της ΕΕ. Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι πέφτει συνέχεια σε αντιφάσεις

Σχετικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, είπε πως θα τη ζητά ο εργαζόμενος  καθώς θα μπορεί να εργάζεται 4 ημέρες την εβδομάδα.

Είπε πως με την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο η εργασία σημειώνοντας ότι στους παραβάτες εργοδότες θα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα  .

Σημείωσε πως οι  υπερωρίες θα πληρώνονται 40% παραπάνω σε σχέση με το συμβατικό 8ωρο.

Για τα συνδικάτα είπε πως θα υπάρχουν ηλεκτρονικά μητρώα ώστε να υπάρχει διαφάνεια.

Σημείωσε ότι σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα πρέπει να εργάζεται το 33% σε περίπτωση απεργίας, ενώ προβλέπονται αστικές ευθύνες για τους συνδικαλιστές που παρανομούν.

Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, είπε πως με ψηφιακό τρόπο θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Σημείωσε πως από το Καλοκαίρι θα αρχίσει να διαφαίνεται ένα διαφορετικό σκηνικό.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή τη χθεσινή απεργία, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Σέβομαι το δικαίωμα του καθενός να απεργεί και πολύ περισσότερο των συνδικάτων, από εκεί και πέρα συλλέξαμε κάποια στοιχεία από τον ιδιωτικό τομέα και από τις ΔΕΚΟ. Στις τράπεζες η συμμετοχή ήταν 2-3%, στα super market κάτι αντίστοιχο, οι αερομεταφορές λειτούργησαν κανονικά μόνο από ότι καταλαβαίνω κάποια θέματα υπήρχαν με κάποιους κλάδους στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας που περιόρισαν κάποιες πτήσεις στα μικρά νησιά. Από εκεί και πέρα τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής ήταν στις τηλεπικοινωνίες 15%, βασικά στον ΟΤΕ και ένα αντίστοιχο ποσοστό στα ΕΛΤΑ. Ας σκεφτεί κανένας στους αριθμούς που αναφέρομαι για να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Πριν διαβάσουν το νομοσχέδιο και επειδή νομίζω είναι απελπισμένοι σε επίπεδο αντιπολίτευσης καθώς αντίστοιχες εκστρατείες που είχανε κάνει παλιότερα για θέματα διαφόρων υπουργείων δεν πέτυχαν τώρα στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας θεώρησαν ότι είναι η ευκαιρία τους για να επιτεθούν και κάνανε σημαία τους το ζήτημα της διευθέτησης. Στην αρχή είπανε ότι καταργείται το 8ωρο μετά βέβαια εμείς παρότι δεν ήταν αναγκαίο βάλαμε μέσα στο νομοσχέδιο ξανά ρητή κατοχύρωση του 8ώρου. Από ότι είδα στη Βουλή τουλάχιστον σταμάτησαν να το λένε και πέρασαν πια στενά στο θέμα της διευθέτησης και λένε ''η διευθέτηση που θίγει τον εργαζόμενο και είναι προσβολή των δικαιωμάτων του''».

«Τους απαντήσαμε ότι ισχύει 30 χρόνια στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη νωρίτερα υπάρχει οδηγία της ΕΕ , εφαρμοζόταν και επί ΣΥΡΙΖΑ, τους έδειξα συγκεκριμένες επιχειρησιακές συμβάσεις που ισχύει και ίσχυε και επί ΣΥΡΙΖΑ, και μετά είπανε «δεν είναι το θέμα μας οι συμβάσεις το ζήτημα είναι ότι το εφαρμόζεται με συμβάσεις ατομικές». Απαντώ, πρώτα απ’ όλα ατομικές συμβάσεις υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα στην πλειονότητα των κρατών της ΕΕ. Δεύτερον ατομικές συμβάσεις υπάρχουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία που κυβερνούν οι Σοσιαλιστές μαζί με τους Αριστερούς συντρόφους του κ. Τσίπρα. Ας βγουν να το διαψεύσουν. Τρίτον ατομικές συμβάσεις εισήγαγε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του μαζί με τις άλλες χώρες της ΕΕ με την οδηγία 1158 του ’19, λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα, διότι στο άρθρο 9 της συγκεκριμένης οδηγίας προβλέφθηκε ότι εργαζόμενοι με παιδιά ως μια ορισμένη ηλικία η οποία είναι τουλάχιστον 8 έτη και οι φροντιστές δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες συνθήκες εργασίας για λόγους φροντίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Άρα εδώ μιλάμε για ατομικές συμβάσεις προφανώς, το οποίο το πέρασε ο κ. Τσίπρας για τους εργαζόμενους που έχουν παιδιά αλλά τους ενοχλεί να το διευρύνουμε στους εργαζόμενους που δεν έχουν παιδιά. Επομένως οι άνθρωποι πέφτουν συνέχεια σε αντιφάσεις, αυτό που φέρνουμε είναι θεσμός που ισχύει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα δίνουμε το δικαίωμα να γίνεται με αίτημα του εργαζομένου. Άνοιξαν την πόρτα από το ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά σε αυτή τη ρύθμιση, εφαρμόζεται στην Ισπανία και στην Πορτογαλία που είναι η Αριστερά στην κυβέρνηση. Εξυπηρετεί τον εργαζόμενο γιατί μπορεί να δουλεύει μια μητέρα από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη λίγο παραπάνω και τη Παρασκευή μπορεί να κάθεται και να πληρώνεται, πόσο φιλεργατικό είναι να της λέμε της μητέρας αυτής ''όχι επειδή δεν γουστάρει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάθεσαι και την Παρασκευή και θα δουλεύεις''», διευκρίνισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς πως θα προστατευτεί ο εργαζόμενος που είναι αδύναμος έναντι του εργοδότη που είναι πιο ισχυρός, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Αυτό καταρχήν στο βαθμό που ισχύει είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα αλλά με αυτή τη λογική δεν θα έπρεπε καν να συνάπτονται συμβάσεις εργοδοτών -εργαζομένων. Εάν δεχτούμε αυτή τη συλλογιστική καταρχήν μπορεί να παραβιάζεται το 8ωρο άρα να καταργήσουμε και το 8ωρο με αυτή τη λογική. Μπορούν να παραβιάζονται οι υπερωρίες άρα να καταργήσουμε τις υπερωρίες, δεν πάει πουθενά αυτή η λογική».

«Βεβαίως γίνονται παραβιάσεις και μάλιστα γίνονται και εκτεταμένα από την πληροφόρηση που έχουμε και από τους ελέγχους που γίνονται, για αυτό το λόγο φέρνουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας που είναι ένα ηλεκτρονικό εργαλείο και με βάση το οποίο θα ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο το τι γίνεται με τον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Θα είναι υποχρεωτικό σε όλες τις επιχειρήσεις και μάλιστα θα υπάρχει και ποινή 10.500€ γιατί θεωρεί το νομοσχέδιο οτι εάν δεν βάλεις ψηφιακή κάρτα πας ουσιαστικά κάτι να κρύψεις άρα συνδέεσαι με μαύρη και υποδηλωμένη εργασία, για αυτό πήγαμε σε αυτή την ποινή. Αυτό είναι η απάντηση και για τις υπερωρίες και για τη διευθέτηση και για το 8ωρο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό, ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Προφανώς είναι ψέμα, οι υπερωρίες θα πληρώνονται 40% παραπάνω σε σχέση με τη συμβατική ώρα στο 8ωρο και μάλιστα αυξάνονται κιόλας και πάμε από 120 ώρες που είναι στις υπηρεσίες και 96 στη βιομηχανία και στις δύο περιπτώσεις πάμε στις 150 ώρες το χρόνο. Αν θέλει ο εργαζόμενος και ο εργοδότης και εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές δίνεται έτσι η δυνατότητα τον εργαζόμενο να δουλέψει παραπάνω, θα κουραστεί περισσότερο σε αυτή την περίπτωση, θα έχει λιγότερο ελεύθερο χρόνο αλλά θα βάλει παραπάνω λεφτά στην τσέπη του. Είναι μια δυνατότητα. Η διευθέτηση είναι μια άλλη δυνατότητα, στη διευθέτηση δεν αυξάνεται ο χρόνος εργασίας ο συνολικός απλώς ποικίλει από μέρα σε μέρα, απλώνεται διαφορετικά στο χρόνο αλλά μπορεί κάποιος να δουλέψει μόνο 4 μέρες την εβδομάδα λίγο παραπάνω μέχρι 10 ώρες και την Παρασκευή να κάθεται και να κάνει τριήμερο. Υπάρχουν εργαζόμενοι που θέλουν 8ωρο αυστηρό ούτε υπερωρίες ούτε διευθέτηση».

«Υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίο θέλουν να εκμεταλλευτούν κάποιες ανάγκες της επιχείρησης και να δουλέψουν υπερωριακά, να κουραστούν παραπάνω αλλά να βάλουν παραπάνω λεφτά στην τσέπη τους και είναι άλλοι που θέλουν να συμφιλιώσουν την προσωπική τους ζωή με την επαγγελματική και θέλουν να ακολουθήσουν τη διευθέτηση. Δεν είμαστε ανθρωπάκια του Γαϊτη αντίγραφα ο ένας του άλλου να έχουμε τις ίδιες ανάγκες. Δίνουμε τη δυνατότητα όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη να ακολουθήσει κανείς με βάση συμφωνία αυτό που θέλει. Πόσο κακό είναι αυτό;», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για το συνδικαλισμό, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Πάμε να βάλουμε σύγχρονους ευρωπαϊκούς κανόνες στο συνδικαλισμό και νομίζω ότι από εκεί ξεκινάει η αντίδραση των συνδικάτων, αν και δεν το λένε τόσο όσοι διαμαρτύρονται, πηγαίνουν περισσότερο στη διευθέτηση. Τα συνδικάτα υπάρχουν για να υπηρετούν τους εργαζομένους κα όχι οι εργαζόμενοι να υπηρετούν τα συνδικάτα. Βεβαίως αλλάζουμε πράγματα, προβλέπουμε ότι θα υπάρχουν ηλεκτρονικά μητρώα για να υπάρχει διαφάνεια στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να ξεκαθαριστεί να δούμε ποια είναι τα σωματεία σφραγίδες, υπάρχουν μεταξύ τους καταγγελίες, υπήρχαν ξυλοδαρμοί στο τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Προβλέπουμε επίσης να μην υπάρχει χρηματοδότηση των συνδικάτων από τους εργοδότες είτε είναι ΔΕΚΟ είτε είναι ιδιώτες και από τα κόμματα. Λέμε ότι η προστασία των συνδικαλιστών να είναι στο επίπεδο που είναι η προστασία των εγκύων γιατί σήμερα είναι ισχυρότερη των συνδικαλιστών».

«Για παράδειγμα εάν ένας συνδικαλιστής ενέχεται σε θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή έχει εμπλακεί σε βιαιοπραγία εναντίον συναδέλφου του δεν υπάρχει κάποια ποινή από το εργατικό δίκαιο, δεν μπορεί να απολυθεί δηλαδή. Επίσης με την ίδια λογική προχωρούμε στην ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία δηλαδή 33% στην κοινή ωφέλεια θα πρέπει να λειτουργεί σε περίπτωση απεργίας. Αυτό ισχύει στη Γαλλία, την Ισπανία, στο Βέλγιο, στον Καναδά σε πολλές χώρες. Επίσης προβλέπουμε ότι σε περίπτωση παράκαμψης των αποφάσεων της Δικαιοσύνης από Δευτεροβάθμιο όργανο που έρχεται και καλύπτει απεργία που έχει κηρυχτεί παράνομή Πρωτοβαθμίου οργάνου αυτή η δυνατότητα απαγορεύεται. Αυτό το γαϊτανάκι σταματάει και επίσης προβλέπουμε για τις περιπτώσεις όπως της ΠΕΝΕΝ και του κ. Νταλακογιώργου που κάνανε μπλόκο στο λιμάνι σε παράνομη απεργία και δεν αφήνανε να μπει ο κόσμος μέσα προβλέπουμε σε αυτή την περίπτωση ότι μπορεί να υπάρχουν και αστικές ευθύνες για τους συνδικαλιστές οι οποίοι παρανομούν σε αυτές τις περιπτώσεις», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Οι ρυθμίσεις αυτές είναι ρυθμίσεις που ισχύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, προσπαθούμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία. Ναι προφανώς στον συνδικαλισμό είναι πυλώνας της Δημοκρατίας, ναι στο δικαίωμα της απεργίας, είναι το όπλο του εργαζομένου απέναντι στον εργοδότη του αλλά πρέπει να βρεθεί μια σωστή ισορροπία έτσι ώστε να υπηρετείται το δικαίωμα της απεργίας αλλά και το δικαίωμα της εργασίας και το δικαίωμα του κάθε συμπολίτη μας που είναι σε ανάγκη να μην είναι ο ίδιος θύμα της όποιας απεργίας λαμβάνει χώρα», επισήμανε ο υπουργός Εργασίας.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, διευκρίνισε: «'Πάμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα ''μπαζούκας'' στον ΕΦΚΑ. Δηλαδή χρησιμοποιήσαμε το μέτρο της ανακούφισης με την καταβολή των προκαταβολών εθνικών συντάξεων μαζί με τα αναδρομικά. 30 χιλιάδες συνταξιούχοι ικανοποιήθηκαν από αυτό, ήταν μια ανάσα για τους ανθρώπους αυτούς, ακολουθεί τώρα η συμμετοχή στην προσπάθεια των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών. Προχωρούμε στην εκπαίδευσή τους, μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν να βοηθάνε να αντιμετωπιστεί το θέμα με το βουνό των συντάξεων που έχουμε».

«Και τρίτον ετοιμάζουμε ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται στους εμβολιασμούς, σε συνεργασία και με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε και μέσα από τον ΕΦΚΑ με πιο συστηματικό και πιο ψηφιακό τρόπο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα άρα οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι ως προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρώ ότι ήδη από το καλοκαίρι θα αρχίσει να φαίνεται ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό. Ήδη πέσαμε από τις 155 χιλιάδες συντάξεις που ήταν το Γενάρη στις 135 χιλιάδες το Μάρτη, δεν μας ικανοποιεί αυτό και για αυτό πάμε να χρησιμοποιήσουμε τα πιο ισχυρά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ριζικά και αποφασιστικά», κατέληξε.