Για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα και της Πολεμικής Αεροπορίας ειδικότερα, ως πολλαπλασιαστή ισχύος αυτών, έκανε λόγο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σήμερα στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων του νέου προγράμματος παροχής φιλοξενίας της Πολεμικής Αεροπορίας, με την επωνυμία “Hellenic Wings Inns”, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της 120 Πτέρυγος Εκπαιδεύσεως Αέρος (120 ΠΕΑ), στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος.



Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώροι φιλοξενίας προσωπικού “Hellenic Wings Inns” στην 120 ΠΕΑ της Καλαμάτας, αφορούν 15 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, με δυνατότητα φιλοξενίας τεσσάρων ατόμων και παραμονής έως επτά διανυκτερεύσεων, ανακαινίσθηκαν και αποδίδονται προς χρήση από το στρατιωτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας για ολιγοήμερες διακοπές με τις οικογένειές τους. Οι ένοικοι θα έχουν τη δυνατότητα χρήσεως ευκολιών της Μονάδος, όπως για παράδειγμα της Λέσχης, του εστιατορίου, των θέσεων σταθμεύσεως, κλπ.

Κατά τον χαιρετισμό του στη διάρκεια της τελετής ο υπουργός, αφού αναφέρθηκε στο ότι οι Ειδικές Δυνάμεις δεν είναι μόνο τα διάφορα οπλικά συστήματα, αλλά και – κυρίως – το προσωπικό τους, που πρέπει να τυγχάνουν της αμέριστης συμπαραστάσεως και υποστηρίξεως από πλευράς της Πολιτείας, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«…το πρόγραμμα αποτελεί εξαιρετικό έμπρακτο δείγμα γραφής για τη διαρκή μέριμνα που επιδεικνύει η Πολεμική Αεροπορία για το προσωπικό της, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχύος και το πολυτιμότερο αποτύπωμα της συνολικής αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόγραμμα “Hellenic Wings Inns” θα βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα ζωής των στελεχών και θα παράσχει σημαντικά οφέλη τόσο στους ίδιους, όσο και τις οικογένειές τους,

Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται η επέκταση του προγράμματος και σ’ άλλες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας εφ’ όσον διαθέτουν αξιοποιήσιμες εγκαταστάσεις».



Στο σημείο αυτό, όπως τόνισε και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γ.Μπλιούμης στην επόμενη Μονάδα που θα εφαρμοστεί αντίστοιχο πρόγραμμα, που είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη, είναι η 350 Πτέρυγα Κατευθυνομένων Βλημάτων (350 ΠΚ/Β) στη Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζοντας ο ΥΕΘΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο στρατηγικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η 120 ΠΕΑ, «αφού εδώ είναι η καρδιά της Πτητικής Εκπαίδευσης», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς, μετά τη σύναψη Διακρατικής Συμφωνίας με το Ισραήλ. «Οι στρατηγικής σημασίας συμφωνίες που υπογράψαμε με το Ισραήλ διασφαλίζουν στο απόλυτο το μέλλον της ΠΑ, αναβαθμίζοντας με

εντυπωσιακό τρόπο τις συνολικές δυνατότητες της 120 ΠΕΑ» σημείωσε για να προσθέσει: «Εδώ θα ξεκινήσει σύντομα ένα πάρα πολύ ουσιαστικό έργο. Θα υπάρξει συνολική εκπαίδευση στις επίγειες υποδομές, θα προστεθούν υπερσύγχρονα συστήματα για την επίγεια εκπαίδευση των Ικάρων, αλλά επίσης θα έλεγα πως θα γίνει μια δραματική και γρήγορη αναβάθμιση των πτητικών μέσων. Θα συντηρηθούν και θα αποδοθούν τα ελικοφόρα εκπαιδευτικά σε ικανό αριθμό, ώστε να καλύπτονται στο ακέραιο όχι μόνο οι ανάγκες της ΠΑ, αλλά ενδεχομένως να προσελκυσθούν εκπαιδευόμενοι Ίκαροι από τρίτες χώρες. Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα καινούργια υπερσύγχρονα αεριωθούμενα 5ης γενιάς, κάτι το οποίο απασχολούσε έως πρότινος την ΠΑ ως άλυτο πρόβλημα, διότι αυτά που έχουμε ήδη, φθάνουν στο τέλος του επιχειρησιακού βίου τους κι ύστερα από λίγο καιρό θα βρισκόμασταν προ ενός πρωτοφανούς, θα έλεγα, αδιεξόδου. Τελικά η 120 ΠΕΑ θα μεταβληθεί σε ένα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, ικανό να προσελκύσει τους καλύτερους εκπαιδευόμενους Ικάρους και τρίτων χωρών. Κι αυτό φυσικά -είναι μία διάσταση που δεν μπορώ να παραλείψω- θα αποβεί σε όφελος και της τοπικής κοινωνίας, και της τοπικής οικονομίας».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΑ επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«…Συνιστώσα στις δράσεις αυτές αποτελεί και η δημιουργία των χώρων φιλοξενίας Hellenic Wings Inn της 120 ΠΕΑ στα πρότυπα της USAF και άλλων ευρωπαϊκών αεροποριών. Η απόδοσή τους προς χρήση από το προσωπικό της ΠΑ, για ολιγοήμερες διακοπές με τις οικογένειές τους, επιβεβαιώνει τον εξέχοντα ρόλο της διοικητικής μέριμνας στην εύρυθμη λειτουργία της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αυξημένο δε ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί έως σήμερα για διαμονή στα οικήματα αυτά, μας γεμίζει ικανοποίηση και αποδεικνύει έμπρακτα ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Το συγκεκριμένο οίκημα ήταν η παλαιά Μοίρα Ικάρων ΙΙΙ και ΙV έως το 2004 και για το σκοπό των Wings Inns έγινε ανακαίνιση του κτιρίου για τη νέα χρήση».

Τέλος, μετά το πέρας της τελετής εγκαινίων, ο ΥΕΘΑ επισκέφθηκε την 120 ΠΕΑ, όπου είχε ενημέρωση για εκπαιδευτικά θέματα, καθώς και για την έναρξη των εργασιών του νέου Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων της Καλαμάτας.