«Καλή επιτυχία και να είναι ήρεμοι», ευχήθηκε στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Για το «τείχος ανοσίας» ανέφερε ως παράδειγμα τη Σάμο όπου οι εμβολιασμοί εκτινάχθηκαν στο νησί ενώ για την Κέρκυρα είπε ότι δεν έχει ακολουθήσει.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν ενώ για τις διευκολύνσεις είπε πως «εάν είσαι εμβολιασμένος και δεν φοράς μάσκα ο ιός δεν μπαίνει εύκολα στο κορμί σου».

Υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων όπως τους υγειονομικούς. Επιπλέον, επανέλαβε ότι στην εργατική νομοθεσία υπάρχει διάταξη για απόλυση υπαλλήλου που λόγω μη εμβολιασμού θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει για απόλυση ανθρώπων που δεν εμβολιάστηκαν.

Η διάθεση των self test

Αναφορικά με τα self test είπε πως  εκκρεμεί συνάντηση του υπουργείου με τους φαρμακοποιούς ενώ αναγνώρισε πως τα φαρμακεία έβαλαν μεγάλη πλάτη και ανέφερε πως επιθυμία του είναι τα self test να μείνουν στα φαρμακεία. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικό σχέδιο.

ΕΣΠΑ και προκλήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην δεύτερη θέση απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ αναφορικά με τις προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro, είπε πως οι «γείτονες παραβιάζουν τη συμφωνία και προσβάλουν τον ελληνικό λαό»

.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τις πανελλήνιες: «Εγώ κάθε χρονιά τέτοια μέρα αισθάνομαι ένα χτύπο στην καρδιά μου διότι θυμάμαι την εποχή που έδινα εγώ πανελλήνιες, ξέρω πάρα πολύ καλά το άγχος του παιδιού που δίνει αυτές τις εξετάσεις και όλης του της οικογένειας είναι πρωτόγνωρο. Θέλω να πω σε όλα τα παιδιά πέραν της αυτονόητης ευχής για καλή επιτυχία να είναι  ήρεμα, είναι ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή τους αλλά θα έχουν και άλλους  σημαντικούς σταθμούς μπροστά τους».

Για τις ελληνικές συμμετοχές στο Ρολαν Γκαρός: «Και η Σάκκαρη αλλά και ο Τσιτσιπάς πέραν των τυπικών που λέμε όλοι που είναι αυτονόητα μπράβο και συγχαρητήρια αυτό που πραγματικά  έχει ενδιαφέρον με αυτά τα δύο παιδιά είναι η εξέλιξή τους. Δηλαδή εμφανίστηκαν σε υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη που είναι πάρα πολύ δύσκολο, εκεί φοβάσαι ότι η ξαφνική δημοσιότητα και το χρήμα και η δόξα και όλα αυτά σε αυτή την ηλικία  θα μπορούσε να τους βλάψει γιατί δεν είναι εύκολη η διαχείριση και οι δύο έχουν δείξει καταπληκτικό χαρακτήρα και προοδεύουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Εμένα στον αθλητή με κάνει με θαυμάζω πάρα πολύ την εξέλιξη δηλαδή ο Τσιτσιπάς δεν παίζει το τένις που έπαιζε πριν από δύο χρόνια. Είναι άλλος παίκτης, πολύ πιο ώριμος, πολύ πιο ψύχραιμος, με πολύ γερά χτυπήματα αυτό για να το πετύχει κάποιος δουλεύει πάρα πολύ. Δεν δουλεύει μόνο στο γυμναστήριο, δουλεύει και εσωτερικά, δεν είναι θέμα μόνο μυών και τεχνικής είναι θέμα μυαλού, χαρακτήρα. Αυτό είναι που πραγματικά σε εντυπωσιάζει σε αυτούς τους ανθρώπους, είναι δύο λαμπρά παραδείγματα για να ακολουθεί η νεολαία και να βλέπει πως η πειθαρχία, ο κόπος, η εργατικότητα, η προσήλωση, ο στόχος μπορεί να αποδώσει».

Για τον ρυθμό των εμβολιασμών: «Για τη Σάμο, λέγαμε όλοι  και εγω  ξεκίνησα πολύ χαμηλά «απαράδεκτο». Βλέπουμε τα  στοιχεία της Σάμου κατακόρυφη  άνοδος του εμβολιασμού στη Σάμο. Μην πηγαίνουμε μόνο να στηλιτεύουμε να λέμε το καλό. Η Σάμος τις τελευταίες 10 μέρες  έχει κάνει κόντρα ρελάνς. Η Κέρκυρα δεν έχει ακολουθήσει, πάει χαμηλά κακώς. Να θυμόμαστε ότι αν δεν ξεπεράσουμε όχι το 70%, πια με την ινδική μετάλλαξη οι γιατροί έχουν πει ότι  θέλουμε το 80% του πληθυσμού εμβολιασμένο, το χειμώνα κινδυνεύουμε. Άρα εμείς που εμβολιαστήκαμε πρέπει να πείσουμε  τους φίλους μας , τους συγγενείς μας που δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν  ότι από τη δική τους απόφαση κρίνεται και η δική μας ζωή». 

Για τα προνόμια στους εμβολιασμένους: «Δεν τίθεται θέμα προνομίων, τίθεται ζήτημα συμπεριφοράς του ιού. Ο εμβολισμένος δεν κολλάει ή τουλάχιστον δεν κολλάει σε ποσοστό μεγάλο άρα είναι προφανές ότι εφόσον είσαι εμβολιασμένος και δεν κολλάς μπορείς να απολαμβάνεις πράγματα που αν κινδυνεύεις να κολλάς δεν θα απολαμβάνεις. Όχι με την  έννοια της τιμωρίας των προνομίων, με τη έννοια ότι έτσι κινείται ο ιός. Μην το βλέπουμε σαν υψωμένο δάκτυλο, να το βλέπουμε σαν βιολογική πραγματικότητα. Ο ιός αν είσαι εμβολιασμένος και δεν  φοράς μάσκα δεν μπαίνει στο κορμί σου εύκολα, αν δεν  είσαι εμβολιασμένος και δεν φοράς μάσκα μπαίνει στο κορμί σου εύκολα άρα εφόσον αποφάσισες να μην εμβολιαστείς πρέπει να προστατεύσεις την υγεία σου».  

Για με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού: «Αν φύγουμε λίγο από το τι λεει το σύνταγμα και οι νόμοι  είμαστε άνθρωποι και πέραν συνταγμάτων και νόμων  σκεφτόμαστε με έναν ηθικό κώδικα αξιών ο ένας προς τον άλλο, κώδικα καλής συμπεριφοράς.  Εάν είχατε ένα ατύχημα ή ένας συγγενείς σας  θα θέλατε να τον κουβαλάει ένας τραυματιοφορέας ανεμβολίαστος;  Εμείς δεν είπαμε ότι θα βάλουμε κανέναν με το ζόρι να του πάμε την ένεση του εμβολίου υπάρχει όμως ένα ζήτημα αν αποφασίσεις εσύ να μην κάνεις το εμβόλιο πως θα ρυθμίσει τη ζωή του ο υπόλοιπος κόσμος. Να σας φέρω ένα άλλο παράδειγμα  έρχεται ένας ξενοδόχος με ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, με δάνεια, υποχρεώσεις μιας επιχειρήσεως ενός ξενοδοχείου μεσαίας κλάσεως και μου λεει «κύριε υπουργέ έχω έναν μάγειρα που αρνείται να εμβολιαστεί διότι φοβάται ότι ο Μπιλ Γκειτ θα του βάλει ένα τσιπάκι στο σώμα του. Έχω προσπαθήσει και εγώ και οι συνάδελφοι του να τον πείσουμε να εμβολιαστεί, δεν θέλει.  Εμεις έχουμε κρατήσεις και ομάδες πελατών κυρίως από τις ΗΠΑ αν γραφτεί ότι έχουμε ένα κρούσμα κορονοϊού στο ξενοδοχείο τελειώσαμε. Καταστρέφομαι». Τι να πω εγώ στον άνθρωπο όχι δεν καταστρέφεσαι;  Δηλαδή έχει δικαίωμα ο μάγειρας να πει φοβάμαι τον Γκειτ αλλά δεν έχει δικαίωμα ο άλλος να πει ότι φοβάμαι ότι θα καταστραφώ;».

Για τον αν έχει δικαίωμα ο εργοδότης να πει  απολύεται αυτός που δεν θέλει να εμβολιαστεί: «Αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο. Η εργατική νομοθεσία και αυτό είναι που είπα, προβλέπει απόλυση για σπουδαίο λόγο αν κάποιος επικαλεστεί στο δικαστήριο ως  σπουδαίο λόγο αυτό θα κριθεί στο δικαστήριο.  Εγώ ήμουνα ξεκάθαρος παρά τη φασαρία που έγινε  και είπα δεν θα κάνουμε εμείς ad hoc νομοθετική ρύθμιση για αυτό. Δεν εισηγούμαι ad hoc νομοθετική ρύθμιση, λέω ότι η νομοθεσία το επιτρέπει για σπουδαίο λόγο, στην εποχή μας είναι λογικό και πιθανό ένα δικαστήριο να κρίνει ως σπουδαίο λόγο αυτό. Μη μου πεις αύριο γιατί μου συνέβη. Σου συνέβη γιατί δεν σεβάστηκες τα δικαιώματα των άλλων». 

Για τη διάθεση των self test: «Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η τελευταία συνάντηση της κυβερνήσεως με τους φαρμακοποιούς. Οι φαρμακοποιοί βάλαν πολύ μεγάλη πλάτη, τα self test μας έσωσαν γιατί αν έχετε μετρήσει τα κρούσματα  κάποιες χιλιάδες ασυμπτωματικών φορέων έμαθαν ότι είναι φορείς λόγω των self test. Αυτές οι χιλιάδες των ανθρώπων που έμαθαν ότι είναι φορείς και έμειναν σε καραντίνα μερικές μέρες σταματώντας τη διάδοση του ιού έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να πέσει ο δείκτης θετικότητας κάτω από το 2% σήμερα. Άρα τα self test λειτούργησαν και μας έσωσαν, σε αυτή τη μάχη οι φαρμακοποιοί ήταν πρωταγωνιστές. Βάλανε πλάτη, μπράβο τους, τους ευχαριστώ πολύ και δεν θέλω να πω ότι ήταν εύκολη δουλειά έχει έναν κόπο, έχει μια διαδικασία, έχει μια φασαρία και δεν ήταν κανένας υποχρεωμένος ο φαρμακοποιός να το κάνει, το έκανε για το καλό όλων μας και μπράβο του. Τώρα  κάποιοι θέλουν να βάλουν σε αυτή τη ζυγαριά πάγια συνδικαλιστικά τους αιτήματα, αιτήματα που έρχονται από το παρελθόν. Θεωρώ ηθικά απαράδεκτα  ο οποιοσδήποτε κλάδος να χρησιμοποιεί την πανδημία και την όποια ισχύ θεωρεί ότι του δίνει η πανδημία για να επιτύχει συνδικαλιστικές νίκες άσχετες με την πανδημία.  Εγώ εύχομαι να μην επιμείνουν, εμένα η επιθυμία μου είναι να μείνουν τα self test στα φαρμακεία. Ο φαρμακοποιός είναι ένα άτομο εμπιστοσύνης  στην κοινωνία άρα μπορεί να συμβάλει σε αυτό καλύτερα από ότι  ενδεχομένως ένας άλλος κλάδος της οικονομίας αν όμως δεν το θέλουνε η κυβέρνηση πρέπει να έχει εναλλακτικό σχέδιο.  Δεν θα σας πω σήμερα το εναλλακτικό σχέδιο γιατί θα είναι σαν να ακυρώνω τη συνάντηση της Τετάρτης, σας είπα ότι η επιθυμία μου είναι να παραμείνουν στα φαρμακεία».

Για την απορρόφηση κονδυλιών από το ΕΣΠΑ: «Η πρώτη επιστολή που έλαβα στο γραφείο μου ως υπουργός Ανάπτυξης από τις Βρυξέλλες  ήταν του τότε επιτρόπου Χαν  που μας προειδοποιούσε ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά κινδύνευε να χάσει ευρωπαϊκούς πόρους. Η Ελλάδα τη μέρα που ανέλαβα εγώ ήταν 22η στο δείκτη απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σήμερα είμαστε στη 2η θέση, ο λόγος που δεν είμαστε στην 1η είναι ότι από τα τρία Ταμεία, το  Ταμείο Συνοχής, το Κοινωνικό Ταμείο και τα Διαρθρωτικά ταμεία  στα δύο ταμεία είμαστε πρώτοι με πολύ μεγάλη διαφορά, στο τρίτο όμως εκεί που είναι τα σκουπίδια, ειμαστε χαμηλά κυρίως γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δυστυχώς δεν άφησε στο συρτάρι ούτε μια έτοιμη μελέτη να δημοπρατήσουμε πάνω  στη διαχείριση των απορριμμάτων. Εκεί είναι πάνω από 1,5 δις το οποίο μένει αναξιοποίητο προς το παρόν. Πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε διαδοχικούς διαγωνισμούς και δεν ανησυχώ θα τα ξοδέψουμε αυτά τα λεφτά, αυτό όμως μας ρίχνει στο μέσο όρο και αντί να είμαστε πρώτοι είμαστε δεύτεροι».

Για τις προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro: «Είναι απολύτως προφανές ότι οι γείτονές μας παραβιάζουν το πνεύμα της συμφωνίας αυτής. Είναι απολύτως προφανές ότι ο τρόπος που το κάνουν είναι εξαιρετικά προκλητικός, η δε ανακοίνωση της κυβερνήσεώς τους είναι εξοργιστική. Δηλαδή τι μας είπε η κυβέρνησή τους ότι δεν μπορούν να επιβάλλουν στην εθνική τους ομάδα πως θα αναγράφουν τη χώρα στη φανέλα. δηλαδή αν γράφανε ένα άλλο όνομα άσχετο θα έλεγε η κυβέρνηση τους δεν μας αφορά ας πάνε με όποια φανέλα θέλουν; ...Δηλαδή τι μας δουλεύουν στα μούτρα μας; Εγώ αυτή τη συμφωνία τη θεώρησα κακή από την πρώτη στιγμή και είπα  ότι είναι έτσι φτιαγμένη και τόσο στο πόδι που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο μέλλον, να ένα από τα μεγάλα προβλήματα τώρα. Τώρα παραβιάζεται η συμφωνία, προσβάλλεται ο ελληνικός λαός και αυτοί  σφυρίζουν κλέφτικα αλλά αν νομίζουν ότι αυτό περνάει έτσι στο ντούκου σας διαβεβαιώνω κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Ήδη το υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε με σκληρό διάβημα για αυτό το θέμα. Εάν έχουν μυαλό και θέλουν να αποδείξουν τη διάθεσή τους για καλές σχέσεις με την Ελλάδα και οι ίδιοι φροντίζουν να ρυθμίζουν  τα του οίκου τους έχει καλώς, εάν όμως νομίζουν ότι η τήρηση  μιας συμφωνίας γίνεται από τη μια πλευρά και όχι από την άλλη σε αυτό σας διαβεβαιώ κάνουν πολύ μεγάλο λάθος».