Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη Δεύτερη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με θέμα την Μετανάστευση και το Άσυλο υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και της πορτογαλικής προεδρίας.

Στην συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο Μαργαρίτης Σχοινάς (Αντιπρόεδρος της Κομισιόν), ο Βολφγκανγκ Σοιμπλε (Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής), ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου κ. Σασσόλι κ.α..

Στην παρέμβασή του ο Βουλευτής επισήμανε πως η πανδημία έχει επηρεάσει συνολικά τις διαδικασίες επανεισδοχής, απέλασης και αποχώρησης απορριφθέντων αιτούντων διεθνής προστασίας με αποτέλεσμα να γίνουν μόλις είκοσι χιλιάδες επιστροφές σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Ελλάδα πιο συγκεκριμένα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα διότι η γειτονική μας Τουρκία δεν εφαρμόζει καμία διμερή συμφωνία είτε δική μας είτε με την Ευρωπαϊκή ένωση. Οι τουρκικές αρχές αρνούνται να συνεργαστούν ενώ ήδη από το Μάιο του 2020 έχει αρχίσει να δέχεται επιστροφές τούρκων υπηκόων βάσει της ευρωπαϊκής συμφωνίας. Προσχηματικά λοιπόν επικαλείται την πανδημία για να μην επανεκκινήσει τις επιστροφές βάσει της κοινής δήλωσης. Ακόμα και το Μαρόκο που είχαν εντοπιστεί δυσλειτουργίες στο πρόσφατο παρελθόν φαίνεται να έχει συμμορφωθεί στο ζήτημα των επιστροφών.

Συνεπώς η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να καταστήσει σαφές ότι οι ενισχύσεις στα θέματα διαχείρισης συνόρων θα πρέπει να συνδέονται άμεσα με την εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία.

Ο κος Καραγκούνης πρόσθεσε ότι η Τουρκία ζητά και λαμβάνει βοήθεια από την Ευρωπαική Ένωση για τους Σύριους πρόσφυγες ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί στη Συρία και η ίδια προκαλεί τις μεταναστευτικές ροές. Από τη μία δηλαδή το παίζει θύμα ζητώντας ευεωπαικά κονδύλια για τη Συρία και από την άλλη η ίδια εμπλέκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις δημιουργώντας το πρόβλημα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται κάτι τέτοιο.

Ο Βουλευτής ζήτησε τη δημιουργία μιας κεντρικής ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαχείρισης και επιστροφών ώστε αυτές να μην γίνονται χωριστά από κάθε χώρα.

Ζήτησε παράλληλα την ενίσχυση των εθνικών υποδομών ειδικά στην ανταλλαγή πληροφοριών και στην καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών.

Σε σχέση με την χώρα μας, επεσήμανε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας (στα προαναχωρισιακά κέντρα, αστυνομικά κρατητήρια και άλλους χώρους) αλλά δυστυχώς υπάρχει απροθυμία στον εμβολιασμό αφού μόνο το 20% επιθυμεί τον εμβολιασμό του.

Με αφορμή τις παρατηρήσεις του Κώστα Καραγκούνη τοποθετήθηκαν οι κ. Βιτορίνο (Γενικός Διευθυντής ΔΟΜ) και ο κ. Γκρίμς (πρόεδρος της Επιτροπής εσωτερικών του Σλοβενικού Κοινοβουλίου). Ο πρώτος συμφώνησε με τον κ. Καραγκούνη και τόνισε πως η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία οφείλει να επανεξεταστεί και να διορθωθεί. Τόνισε επίσης πως καίρια είναι και η αύξηση των ελέγχων των εισόδων τόσο από τη γειτονική χώρα όσο και από τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο δεύτερος σε πιο αυστηρή γραμμή, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να είναι πιο προσεκτική σε σχέση με την Τουρκία ενώ κατήγγειλε πως ο στόχος του Ερντογάν είναι αυτό που ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν, δηλαδή να μοιράσει τουρκικά διαβατήρια και να γεμίσει την Ευρώπη με Μουτζαχεντίν!