Μετά τις Βρυξέλλες, το Κάιρο. Η πρωτεύουσα της Αιγύπτου είναι ο επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συνεχίζει την ενεργό διπλωματία στην Ανατολική Μεσόγειο και «επενδύει» στις περιφερειακές συμμαχίες της χώρας μας στην περιοχή. Μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ακολουθεί λοιπόν αυτή με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σε μία περίοδο έντασης και στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις.

Την προσεχή Δευτέρα, 21 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί αυθημερόν την Αίγυπτο και συγκεκριμένα το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, σε μία περίοδο διαρκούς αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών. Τον περασμένο Μάρτιο εξάλλου, πριν επισκεφθεί τη Λιβύη, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τον οποίο συζήτησαν τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Οι δυο ηγέτες συνέπεσαν στην θετική αποτίμηση των εξελίξεων στη γειτονική Λιβύη και στην ανάγκη να στηριχθεί η νέα κυβέρνηση προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο. Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι ένα από τα πρώτα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, το φθινόπωρο του 2019, ήταν επίσης στο Κάιρο, για την Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου - Ελλάδας – Κύπρου.

Πρόσφατα δε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Σημειώνεται ότι παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, αυτή ήταν η τέταρτη φορά που οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών βρίσκονταν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, συζητώντας τις διμερείς σχέσεις και τα περιφερειακά ζητήματα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της τότε έντονης ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και στις προσπάθειές τους για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σ. Σούκρι επανέλαβε τις απαιτήσεις της Αιγύπτου προς την Τουρκία να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sada Al-Balad, δήλωσε ότι η Αίγυπτος αξιολογεί επί του παρόντος την πολιτική που ασκεί η Άγκυρα, δεδομένου ότι το Κάιρο πρότεινε ήδη ορισμένα θέματα που η Τουρκία θα έπρεπε να λάβει υπόψη για την άρση όλων των εμποδίων που δυσχεραίνουν την οικοδόμηση αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αίγυπτος εργάζεται για να διερευνήσει αν η Άγκυρα είναι έτοιμη να έχει σχέσεις με το Κάιρο σε σωστή βάση και σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ. Επίσης, τόνισε ότι «είναι αναγκαίο η Άγκυρα να απέχει από οτιδήποτε αποσταθεροποιεί την ασφάλεια της Αιγύπτου», χαρακτηρίζοντας αυτό ως «ένα ιερό ζήτημα».

Ο Σάμεχ Σούκρι επιβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος εργάζεται πάντα για να οικοδομεί σωστά στενές σχέσεις με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους της, ενώ επεσήμανε ότι ενημερώνει συνεχώς την Ελλάδα και την Κύπρο «για όλες τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».