Στόχος του εργασιακού νομοσχεδίου είναι να φέρουμε ρυθμίσεις που ισχύουν στις άλλες χώρες, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε Φερ με την Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

 Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης είπε πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας εγγυάται το 8ωρο και τις υπερωρίες σημειώνοντας ότι θα εφαρμοστεί άμεσα.

 Σημείωσε ότι η απεργία είναι δικαίωμα των εργαζόμενων αλλά δεν θα πρέπει να είναι όμηροι για παράδειγμα οι μαθητές που θέλουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις.

 Τόνισε ότι αρκετές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου όπως η τηλεργασία θα εφαρμοστούν άμεσα.

Επανέλαβε πως το Σώμα Επιθεώρησης γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή.

 

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1

 Ο   υπουργός Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων , κος Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με την κριτική του κ.Τσίπρα ότι είναι ο άνθρωπος για τις βρώμικες δουλειές ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε: «Εγώ στη ζωή μου έχω ταυτιστεί με συγκεκριμένο έργο είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί. Με τη λύση του θέματος της Ολυμπιακής όπου γλιτώσαμε 1 εκατομμύριο την ημέρα, με την εξυγίανση του ΟΣΕ, με τα περιφερειακά αεροδρόμια  τα οποία έχουν αλλάξει πλήρως εικόνα, με την εξυγίανση της ΔΕΗ όλα αυτά αν τα θεωρεί ο κ. Τσίπρας «βρώμικη δουλειά» δεν τα θεωρούν οι ψηφοφόροι οι οποίοι ακούνε αυτή την κριτική εναντίον μου εδώ και χρόνια και με εκλέγουν στις πρώτες θέσεις.

Ακολουθούμε την πολιτική που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις ισορροπημένες ανάμεσα στην ανάπτυξη –ανταγωνιστικότητα από τη μια πλευρά και στην προστασίας των εργαζομένων από την άλλη».

Αναφορικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας τόνισε: «Είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός όπως είναι και οι υπερωρίες και το 8ωρο, για όλα αυτά θα υπάρχει η εγγύηση της ψηφιακής κάρτας που είναι μια μεγάλη τομή που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο και παράλληλα αυτός ο θεσμός υπάρχει ήδη στην Ελλάδα εδώ και τριάντα χρόνια, εφαρμόζεται στο Παπαστράτο  πχ που είχε πάει ο κ.Τσίπρας και είπε μπράβο ουσιαστικά για το εργασιακό καθεστώς. Όπως λειτουργεί εκεί ακόμα καλύτερα θα λειτουργήσει και στις μικρότερες επιχειρήσεις  λόγω της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Η ψηφιακή κάρτα δεν θα εφαρμοστεί πιλοτικά, θα εφαρμοστεί γρήγορα και μαζικά απλώς θα ξεκινήσουμε από τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα πάει σταδιακά σε τρία βήματα τους επόμενους μήνες».

Αναφορικά με το 33% προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες σημείωσε: «Αυτό το οποίο κάνουμε είναι ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, το 1/3 της κοινής ωφέλειας προβλέπουμε να λειτουργεί διότι και θα γίνεται η απεργία αλλά δεν θα είναι όμηροι οι φοιτητές που θέλουν να δώσουν τις εξετάσεις τους πχ όταν θέλουν να πάρουν το μετρό, οι άρρωστοι που θέλουν να πάρουν κάποιο φάρμακο. Η κυβέρνηση θα πιέζεται γιατί θα υπάρχει μια αναστάτωση αλλά δεν θα πιέζεται η κοινωνία».

Ερωτηθείς αν το εργασιακό νομοσχέδιο μπορεί να φέρει κοντά το ΚΙΝΑΛ με το ΣΥΡΙΖΑ ή το ΜέΡΑ25 απάντησε: «Αυτά είναι δικά τους θέματα, δεν ξέρω αν θέλουνε να έρθουνε σε συνεργασία με αναχρονιστικές πλατφόρμες γιατί  όλες αυτές οι θέσεις που υποστηρίζουν είναι απλώς  θέσεις που μυρίζουν ναφθαλίνη, ξεπερασμένες από τα πράγματα. Εμείς εκείνο που πρέπει να κάνουμε μαζί με την προσπάθεια που κάναμε για να πέσουν οι φόροι, να πέσουν οι ασφαλιστικές εισφορές, να απλοποιηθούν οι αδειοδοτήσεις κλπ είναι και μια προσπάθεια στα εργασιακά προσπαθώντας να φέρουμε σύγχρονους  ευρωπαϊκούς θεσμούς, να εκσυγχρονίσουμε το εργατικό δίκαιο, να δώσουμε παραπάνω δυνατότητες στους εργαζομένους από τη μια πλευρά και στην οικονομία από την άλλη και αυτό κάνουμε με το νομοσχέδιο.

Η απάντησή μας κυρίως θα δοθεί στην πράξη, θα δοθεί από την ψηφιακή κάρτα που θα εφαρμοστεί σε μερικούς μήνες, θα δοθεί από τις γονικές άδειες τις οποίες θα τις παίρνουν πατεράδες και μανάδες πληρωμένες από  τον ΟΑΕΔ. Θα κριθεί από την άδεια πατρότητας 14 μέρες που για πρώτη φορά θεσπίζεται, από την τηλεργασία που προβλέπουμε το δικαίωμα αποσύνδεσης. Και θα κριθεί προφανώς και από τη διευθέτηση που δεν είναι αυτό  το οποίο ορισμένοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν για να συκοφαντήσουν 10ωρο άλλα είναι ένα διαφορετικό άπλωμα μέσα στο χρόνο που παρέχεται από το 54% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και με τον τρόπο που το θεσπίζουμε υπάρχει στην Ισπανία και Πορτογαλία που κυβερνούν οι σοσιαλιστές με τους αριστερούς. Τι μου ζητούν αυτοί που τα λένε να γίνω πιο αριστερός  και από τους αριστερούς της Πορτογαλίας και της Ισπανίας»;

Ερωτηθείς πότε θα εφαρμοστούν στην πράξη οι εργασιακές διατάξεις που σήμερα ψηφίζονται διευκρίνισε: «Τα μέτρα για τις γονικές άδειες, για την τηλεργασία, όλα τα μέτρα  τα οποία έχουν νομοθετική υφή θα τα δούμε αμέσως. Η ψηφιακή κάρτα επειδή δεν είναι απλώς νομοθετικού χαρακτήρα αλλά έχει και χαρακτήρα τεχνικό, είναι δημόσιο έργο  θα γίνει σταδιακά αλλά σε μερικούς μήνες». 

Για το Σώμα Επιθεωρητών ανέφερε: «Το Σώμα Επιθεωρητών που υπάγεται σε μένα, φεύγει από εμένα και γίνεται ανεξάρτητη αρχή.  Και αυτό που λένε είναι ότι θα έπρεπε να το κρατήσω εγώ, εγώ που είμαι ο πήξας ο δείξας, με τους οδοστρωτήρες κλπ κατ’ εξαίρεση για αυτό το θέμα ειδικά έχω την εμπιστοσύνη της αντιπολίτευσης. Σαν τα μικρά παιδιά μαύρο λεω εγώ άσπρο λένε αυτοί, άσπρο λεω εγώ μαύρο λένε αυτοί».



Χατζηδάκης: Το νομοσχέδιο είναι υπέρ των εργαζομένων 

Διευκρινίσεις κλήθηκε να δώσει και νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, τόσο για τα καυτά ζητήματα του εργασιακού, όσο και για το εάν θα γίνουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. 

«Είναι λογικό να μην ικανοποιεί τους πάντες» αναφέρει για το εργασιακό νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ σημειώνει ότι είναι υπέρ των εργαζομένων.

Ειδικότερα ο κ. Χαζηδάκης μίλησε στον ΣΚΑΪ για τα θέματα του εργασιακού νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, αναφερόμενος στο 8ωρο, τις απολύσεις, τα ρεπό και τις υπερωρίες. «Ακούμε όλους τους ενδιαφερόμενους. Είναι λογικό να μην είναι ικανοποιημένοι με όλα.»

 Σχετικά με το αν θα υπάρξουν διορθώσεις είπε ότι δεν θα είναι μείζονος σημασίας.

 «Σκοπός μας είναι να φέρουμε ρυθμίσεις που ισχύουν στις άλλες χώρες», εξήγησε αναφέροντας το μοντέλο της Γαλλίας και της Ισπανίας.

 Απολύσεις

Για το θέμα των απολύσεων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «φέρνουμε μια ρύθμιση, η οποία διευρύνει την προστασία των εργαζομένων από απολύσεις. Προσθέτουμε 6 νέες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι για τον πατέρα, ο οποίος αποκτά παιδί. Για κάθε παιδί που αποκτά θα προστατεύεται για 6 μήνες από απόλυση.»

 Επίσης, προστίθενται η ενάσκηση δικαιώματος και η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης στις απολύσεις υπέρ του εργαζομένου.

 Όπως εξήγησε, στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν ο εργοδότης με τον εργαζόμενο και ξεκινήσει διαδικασία μεταξύ τους και δεν τα βρουν ούτε στη δίκη, «το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει αποζημίωση έως και τριπλάσια αυτής που θα έπαιρνε κανονικά ο εργαζόμενος σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».

 Ωράριο και υπερωρίες

Όσον αφορά τη διευθέτηση του ωραρίου και τα 10ωρα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι αν ο εργοδότης ζητήσει από τον εργαζόμενο να δουλέψει 10 ώρες κάποιες μέρες λόγω φόρτου εργασίας και ο εργαζόμενος δεν το αποδεχτεί, δε μπορεί να τον απολύσει. Η απόλυση «είναι παράνομη, είναι άκυρη και δεν έχει καμία ισχύ.»

 Συμπλήρωσε, επίσης, ότι το υπουργείο θα εξετάσει και την έρευνα της ΓΣΕΕ σχετικά με τα ωράρια και τους μισθούς.

 Για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τις υπερωρίες και τα ρεπό, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως «οι υπερωρίες δεν θα πληρώνονται με ρεπό, αλλά με 40% παραπάνω. Η διευθέτηση είναι άλλο πράγμα. Τώρα εισάγουμε και τις ατομικές συμβάσεις με πρωτοβουλία του εργαζομένου, όπως υπάρχουν και σε άλλες χώρες.»

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, είπε ότι είναι «βασική εγγύηση ότι θα τηρείται το 8ωρο, θα τηρούνται και θα πληρώνονται οι υπερωρίες και οι κανόνες της διευθέτησης, διότι όλα θα καταγράφονται ψηφιακά και σε πραγματικό χρόνο».

 Τέλος, σε ό,τι αφορά στις απεργίες ο υπουργός ανέφερε ότι με βάση το νέο νομοσχέδιο οι υπηρεσίες θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με το 1/3 του προσωπικού, ώστε να μην ταλαιπωρούνται και οι πολίτες από την απεργία.

 Επίσης, θα υπάρξουν αστικές ευθύνες στους συνδικαλιστές που στήνουν μπλόκα.