«Η χώρα έχει σχέδιο για τον τουρισμό που περιλαμβάνει μεταβλητές των υγειονομικών στοιχείων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη σημειώνοντας ότι ανάλογα με τα στοιχεία Ελλάδα και ΕΕ θα κάνουν προσαρμογές.

Η κ. Ζαχαράκη επισήμανε πως στόχος είναι η θωράκιση του καλού ονόματος της χώρας.

Αναφορικά με την Ρωσία, η υφυπουργός ανέφερε πως δεν απαγορεύτηκε η είσοδος και οι πολίτες της χώρας που έρχονται στην Ελλάδα, ακόμα και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για κοροναϊό.

Αναφορικά με την πρόταση της Γερμανίας να απαγορευτεί η είσοδος ακόμα και των εμβολιασμένων Βρετανών στην επικράτεια της ΕΕ, η κ. Ζαχαράκη σημείωσε πως είναι μια άποψη και κάθε χώρα την αξιολογεί και ανάλογα θα ληφθούν μέτρα εάν κριθεί απαραίτητο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στα Παραπολτικά 90,1:

Αναφορικά με τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού στον τουρισμό, η υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε: «Σίγουρα είναι μεγάλες προκλήσεις αλλά από την άλλη η χώρα από την αρχή είχε πει, και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Τουρισμού ότι πάμε με ένα σχέδιο το οποίο προφανώς έχει τις μεταβλητές των υγειονομικών στοιχείων από την άλλη το σχέδιο έχει πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Είχε τη συνέπεια λόγων και πράξεων περί του ανοίγματος της ημερομηνίας, και αυτό είναι σημαντικό και για τους επιχειρηματίες να ξέρουν πότε θα ανοίξουν αλλά και για τους ξένους και τους tour operators αλλά και τους μεμονωμένους ταξιδιώτες για να αρχίσουν να έρχονται».

«Από την άλλη είχαμε πει ότι ανάλογα με τα στοιχεία τα οποία δίνονται είδατε τώρα με τη μετάλλαξη Δ η χώρα θα παίρνει τα μέτρα, και η ΕΕ στο σύνολο, για να μπορέσει να θωρακίσει την ασφάλεια των πολιτών αλλά και των ταξιδιωτών. Η νούμερο 1 προτεραιότητα είναι αυτή η θωράκιση του καλού ονόματος της χώρας γιατί και πέρυσι το κέρδισε και μάλιστα κέρδισε και διακρίσεις για αυτό, η χώρα με το πιο ασφαλές ξεκίνημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τους τουρίστες από τη Ρωσία, η κ. Ζαχαράκη επισήμανε: «Με τη Ρωσία δεν απαγορεύτηκε η είσοδος, αυτό το οποίο έγινε είναι για τους πολίτες οι οποίοι έρχονται από τη Ρωσία με πολύ περισσότερες πτήσεις πλέον, θα πρέπει ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι να έχουν οπωσδήποτε κάνει PSR ή rapid και οπωσδήποτε τεστ στην είσοδο. Σίγουρα γίνονται πιο απαιτητικές οι συνθήκες από την άλλη δεν πρόκειται να απαγόρευση εισόδου. Είναι σίγουρα μια πρόκληση για αυτόν ο οποίος θα αποφασίσει να έρθει από την άλλη όμως δεν έχει καραντίνα, έχει αυτά τα τεστ τα οποία αντιλαμβάνεστε ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά στοιχεία, τα δεδομένα τα οποία συλλέγονται και βέβαια αξιολογούνται από τον ΕΟΔΥ και τους ειδικούς, δείχνουν την κατεύθυνση».

«Από τις άλλες χώρες της ΕΕ, την Αμερική που φαίνεται μάλιστα ότι είναι πολύ ισχυρή η κίνηση, θυμίζω την περίπτωση της Γερμανίας ή της Γαλλίας που η χώρα αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις επιλογές ή της Αμερικής βλέπουμε ήδη πολύ αυξημένο αριθμό και θέσεων από αεροπορικές εταιρείες αλλά και κρατήσεων οι οποίες ξεφεύγουν από το σύνηθες της τουριστικής περιόδου. Είναι πολύ έντονες και προς το Σεπτέμβριο και τέλος Οκτωβρίου και Νοέμβριο και νομίζω ότι αυτά θα είναι τα δύο χαρακτηριστικά κρατήσεις τελευταίας στιγμής γιατί αρκετός κόσμος περιμένει να τελειώσουν τα σχολεία αλλά και να δούνε πως πηγαίνουμε υγειονομικά και βέβαια επιμήκυνση τουριστικής περιόδου», διευκρίνισε η υφυπουργός.

Αναφερόμενη στην πρόταση της Γερμανίας να απαγορευτεί η είσοδος ακόμα και των εμβολιασμένων Βρετανών στην ΕΕ, η κ. Ζαχαράκη σημείωσε: «Κάθε χώρα το αξιολογεί αυτό. Όπως είδαμε και στην περίπτωση της Ρωσίας εμείς πήραμε τα μέτρα τα οποία κρίνουμε ως κράτος μέλος ότι είναι απαραίτητα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και των πολιτών μας κυρίως αλλά και αυτών οι οποίοι έρχονται και ανάλογα θα ληφθούν και τα μέτρα για την Μεγάλη Βρετανία αν κριθούν ότι είναι απαραίτητο».

«Κλειδί είναι ο εμβολιασμός, εμβολιασμός και για να αποτρέψουμε την πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό άλλα ακόμα και στο απευκταίο σενάριο βλέπουμε ότι περνάει χωρίς να υπάρχουν εισαγωγές στις ΜΕΘ ή κάποιες άλλες δυσάρεστες για τον πολίτη εξελίξεις», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό, η υφυπουργός τόνισε: «Προσπαθώ να καταλάβω και εγώ γιατί πριν από λίγους μήνες αναρωτιόταν τι γίνεται και δεν γίνονται οι ανακοινώσεις που έγιναν εγκαίρως από τον Φεβρουάριο από την ελληνική κυβέρνηση για το πότε θα ανοίξουμε, μετά γιατί ανοίξαμε, μετά για τους όρους άρα καλό είναι ίσως να υπάρχει μια πιο σταθερή στάση και από την Αξιωματική αντιπολίτευση γιατί θεωρώ ότι μόνο εποικοδομητικός μπορεί να είναι ένας διάλογος μεταξύ των κομμάτων».