Δύσκολα τα πράγματα με την μετάλλαξη Δέλτα που είναι πιο μεταδοτική, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε Φερ, με τους Δημήτρη  Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν από τώρα μέτρα στα σχολεία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

 Ειδικότερα ο κ. Φίλης ανέφερε μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να είναι λιγότεροι μαθητές στις τάξεις, να υπάρξει πρόγραμμα μαθημάτων  μέρα παρά μέρα στα σχολεία ώστε να μην κλείσουν εκ νέου.

 Πρέπει να πούμε στην κοινωνία να εμβολιαστεί

Τόνισε ότι με πειθώ πρέπει να πούμε στην κοινωνία να εμβολιαστεί. Για τον Παύλο Πολάκη είπε πως δεν συμφωνεί με τις απόψεις του.  Εκτίμησε ότι από τη στιγμή που υπάρχει το ενδεχόμενο τετάρτου κύματος της πανδημίας δεν μπορεί να ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εκλογές.

 Σε ό,τι αφορά την απεργία της ΟΛΜΕ στις εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία που κρίθηκε παράνομη , είπε πως δεν πρέπει τα κόμματα να έχουν άποψη στις αποφάσεις μαζικών φορέων που κρίνονται για τις αποφάσεις τους.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Φίλη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΓΑ σημείωσε: «Δύσκολα είναι τα πράγματα, ακούω τους επιστήμονες οι οποίοι λένε ότι η μετάλλαξη Δ είναι πιο φονική και πιο μεταδόσιμη από τις υπόλοιπες. Άρα καλύτερα να πας με μέτρα τώρα παρά μετά να λέμε ότι χάσαμε άλλη μια ευκαιρία».

Ερωτηθείς τι μέτρα θα πρέπει να παρθούν από τώρα για το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη, ο κ. Φίλης απάντησε: «Πρώτον αραίωση του μαθητικού πληθυσμού, λιγότερα παιδιά στο τμήμα. Δεύτερον όπου αυτό δεν είναι δυνατόν πρόγραμμα εναλλάξ λειτουργίας μέρα παρά μέρα σε διάφορα σχολεία. Να μην πάμε στο να κλείσουν τα σχολεία ξανά φέτος όπως έγινε πέρυσι. Πρέπει το υπουργείο Παιδείας και μπορεί έχει το χρόνο, έχει τους πόρους τους οικονομικούς και τους ανθρώπινους να οργανώσει το σχολείο να λειτουργήσει με υγειονομική ασφάλεια. Αυτό σημαίνει πρώτον μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών».

«Πέρυσι διορίσαμε περίπου 50 χιλιαδες αναπληρωτές δηλαδή ο 1 στους 3 που διδάσκανε όσο διδάσκανε πέρυσι στα σχολεία ήταν αναπληρωτές, αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί φέτος. Έχουμε ανάγκη από μόνιμο προσωπικό. Για αυτό λεω ότι πρέπει να υπάρξουν 15 χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις το Σεπτέμβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του για τον εμβολιασμό των μαθητών, απάντησε: «Δεν το ξέρω το θέμα, θα ακούσουμε τους επιστήμονες. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι ένας υποχρεωτικός εμβολιασμός».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε, να αφήσουμε τα πανηγύρια, αν χρειαστεί να βάλουμε μάσκες θα βάλουμε μάσκες. Πρέπει να αποφύγουμε τα lockdown αλλά για να τα αποφύγουμε πρέπει να πάρουμε τώρα μέτρα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρχουν διευκολύνσεις και προνόμια για τους εμβολιασμένους, ο κ. Φίλης απάντησε: «Θα ακούσουμε τον κ. Πρωθυπουργό τι θα πει ακριβώς. Μου φαίνεται παράδοξο όταν βγαίνει ο ΠΟΥ και μιλάει για τον κίνδυνο να έχουμε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας η συζήτηση να γίνεται για προνόμια. Η πειθώ στην κοινωνία είναι το βασικό θέμα, με πειθώ και όχι με ''χάντρες'' πρέπει να πούμε στην κοινωνία να εμβολιαστεί, και επίσης πρέπει να υπάρξουν χρήματα και από το Ταμείο Ανάκαμψης όχι μόλις 1,5 δις από τα 32 που δίνει για την υγεία η κυβέρνηση, περισσότερα χρήματα για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ. Το έχουμε ανάγκη. Λένε ''μα δεν φτιάξαμε μέσα στην πανδημία;'' Τρίχες, λίγα πράγματα φτιάξανε. Κάναμε ΜΕΘ αλλά οι ΜΕΘ γίνανε με έναν τρόπο προβληματικό για αυτό έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας ανθρώπων που μπήκαν στις ΜΕΘ σε σχέση με άλλες χώρες».

Αναφερόμενος στη στάση του Παύλου Πολάκη για τους εμβολιασμούς, σημείωσε: «Ο κ. Πολάκης διατυπώνει μια άποψη προσωπική, δεν είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συμφωνώ μαζί του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το θέμα του να υπάρξει κατάργηση της πατέντας για τα εμβόλια, όταν ζητάς να καταργηθεί η πατέντα για να πάρουν όλες οι χώρες θα ήταν παράλογο να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά των εμβολιασμών».

Ερωτηθείς αν προκαλούν αυτές οι δηλώσεις ζημιά, απάντησε: «Μπορεί σε κάποιο κόσμο, σε κάποιο θέμα να δημιουργούνται συγχύσεις, όταν μάλιστα η ΝΔ αξιοποιεί το ζήτημα αυτό, τη διαφορετική άποψη του Πολάκη, για να κάνει πολιτική και είναι λάθος αυτό κατά τη γνώμη μου. Η κυβερνηση πρέπει να αξιοποιεί τα θετικά μηνύματα για να δημιουργήσει ένα κλίμα ενίσχυσης του εμβολιασμού και όχι να αναδεικνύει τα αρνητικά μηνύματα δημιουργώντας μια αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Αυτό είναι λάθος».

Για το facebook, ο Νίκος Φίλης δήλωσε: «Το facebook δυστυχώς στη χώρα μας κατ’ επανάληψη τον τελευταίο καιρό ασκεί μια στυγνή λογοκρισία. Είναι θέμα που πρέπει να το δει η ελληνική Δικαιοσύνη, η ελληνική Βουλή. Καποιος στην Ελλάδα έχει την ευθύνη εφαρμογής αυτών των μέτρων, ποιος την έχει, γιατί κρύβεται πρέπει να φανεί το πρόσωπό του. Ποια είναι αυτή η εταιρεία και με τι πολιτικές διασυνδέσεις που συνεχώς δημιουργεί προβλήματα εις βάρος της κοινωνίας. Ποιος εκπροσωπήσει τη Facebook στην Ελλάδα και να έρθει στη Βουλή να μας πει τι κάνει ακριβώς. Λειτουργεί με αλγόριθμους ή με λογοκρισία;».

Για το ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνοντας από την πανδημία έχει να αντιμετωπίσει το φόβο για τη ζωή που καθόρισε τη στάση των ανθρώπων με την κοινωνική αποστασιοποίηση και λοιπά όλο αυτό το διάστημα. Έχει να αντιμετωπίσει την μεγάλη πίεση και το θυμό των ανθρώπων για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την πανδημία διότι τα έδωσαν όλα οι άνθρωποι επί ενάμιση χρόνο και βλέπουν ότι περιορίζεται η οικονομική τους κατάσταση πάρα πολύ, ότι ακόμα και στην υγεία δεν λαμβάνονται σοβαρά μέτρα άρα ζητάνε να υπάρξει μια αποτίμηση αυτής της ηρωικής τους προσπάθειας, των θυσιών τους . Όταν γίνει η αποτίμηση και φύγουμε από την αυτοκρατορία του φόβου για τη ζωή, και φύγουμε και από το στοιχείο ότι συσπειρώνονται οι άνθρωποι στις κρίσεις, στους πολέμους».

ΔΗΜ: Ναι αλλά εδώ δεν φαίνεται να φεύγουμε αν έρθει η τέταρτη μετάλλαξη

«Θα δούμε με τι συμπεριφορές πολιτικές και ανθρώπινες θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες το ενδεχόμενο της 4ης μετάλλαξης διότι δεν μπορεί να χάνουμε συνεχώς ευκαιρίες οχύρωσης της κοινωνίας και του συστήματος υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνες υποκειμενικές γιατί δεν έχει πείσει τον κόσμο για μια εναλλακτική πολιτική παρέμβαση; Βεβαίως ποιος λεει όχι για αυτό κάνουμε και συνδιάσκεψη μεθαύριο για να διαμορφώσουμε πειστικές προτάσεις, να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο πολιτικής διακήρυξης που να ζητήσουμε από τον κόσμο κα τις κοινωνικές δυνάμεις μια συμπόρευση σε ένα σχέδιο εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εκλογές, απάντησε: «Πριν λίγο συζητούσαμε για το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος πανδημίας και τώρα κουβεντιάζουμε για εκλογές; Ο κ. Τσίπρας προσωπικά και το κόμμα είναι πολύ προσεκτικό και παρότι έχουμε κατηγορηματική αντίδραση και κριτική στα όσα κάνει η κυβέρνηση και στα όσα δεν κάνει η κυβέρνηση, παρότι βάλαμε πλάτη στο να υπάρξει αντιμετώπιση της πανδημίας χωρίς να υπολογίζουμε πολιτικό κόστος παρόλα αυτά δεν βάζουμε ζητήματα με ανεύθυνο τρόπο να γίνουν τώρα εκλογές».

Σε ότι αφορά την απεργία της ΟΛΜΕ στις εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία που κρίθηκε παράνομη, ανέφερε: «Πρώτα απ’ όλα η στοιχειώδης πολιτική τάξη λεει ότι δεν πρέπει τα κόμματα να υποκινούν ή να επικρίνουν τους μαζικούς φορείς. Την ευθύνη των αποφάσεων την έχουν οι μαζικοί φορείς αλλιώς είμαστε σε ένα αντεστραμμένο μοντέλο κομματικοποίησης. Δεν πρέπει τα κόμματα να έχουν τον πειρασμό να λένε μπράβο ή να λένε αίσχος στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι μαζικοί φορείς οι οποίοι κρίνονται από τον κόσμο. Δεύτερον και σημαντικό έχουμε έναν χρόνο μέσα στην πανδημία όπου η κυβέρνηση έχει στήσει καυγά με τους εκπαιδευτικούς πότε με την ιστορία του να βάλουν υποχρεωτικά μέσα στις τάξεις στα μαθήματα κάμερες, πότε με την ιστορία των υπηρεσιακών συμβουλίων όπου με ποσοστό 93% είπε όχι. Η κυβέρνηση και προσωπικά η κα Κεραμέως στήνει καυγά με τους εκπαιδευτικούς, σχολείο με τους εκπαιδευτικούς απέναντι δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν θα μπω στην κριτική ούτε του ζήτω ούτε του κάτω για έναν μαζικό φορέα, έχει την ευθύνη της απόφασής του και κρίνεται».

ΔΗΜ: Στην προηγούμενη απεργία είχατε παρέμβει και είχατε πει να μην γίνει η απεργία θα παρεμβαίνατε και για αυτή την περίπτωση;

«Αν το έπαιρνα χαμπάρι αλλά έγινε το Σάββατο, δεν το κατάλαβα. Δεν πιστεύω ότι πρέπει μέσα στις εξετάσεις να γίνονται και μάλιστα με τρόπο έτσι γρήγορο τέτοιες κινητοποιήσεις. Πρέπει να τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να δώσουν τις εξετάσεις τους με μεγαλύτερη ησυχία», υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης.