Διευκολύνσεις που θα έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι σε μια σειρά από δραστηριότητες, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι πλέον οι χώροι της εστίασης θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς.

Ξεκινώντας τις ανακοινώσεις, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού, ο οποίος αποτελεί την ασπίδα της χώρας απέναντι στην πανδημία. Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, η κυβέρνηση υιοθέτησε πλήρως το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία είχε μιλήσει για τρεις πυλώνες στρατηγικής: Ο πρώτος είναι η πειθώ, ο δεύτερος είναι οι διευκολύνσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί και ο τρίτος είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε μονάδες υγείας κ.ά.

«Αυτό που εισηγούμεθα είναι η διαβαθμισμένη κάλυψη σε χώρους που δεν είναι ουσιωδώς σημασίας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, όπως κλειστοί (εστιατόρια κλπ) ή ανοιχτοί με συνωστισμό (γήπεδα, συναυλίες κλπ).

«Είναι στο δικό μας χέρι να συμμετάσχουμε σε μια πανεθνική προσπάθεια πειθούς για όσους είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν και να φτάσουμε μέσα στο καλοκαίρι στον αριθμό που απαιτείται για να αποφύγουμε νέο κύμα πανδημίας. Άρα αν τα όρια που τίθενται στους χώρους συνάθροισης φαίνονται χαμηλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος πλην της πειθούς», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης.

Σε δύο κατηγορίες οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας

Σε δύο κατηγορίες θα χωρίζονται οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας:

1. Στους αμιγείς χώρους, στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

2. Στους μεικτούς χώρους, στους οποίους θα μπορούν να μπαίνουν πέρα από τους εμβολιασμένους και όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες. 
metra
Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

- Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

- Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

- Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

- Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

- Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Κάθε επιχείρηση θα επιλέγει αν είναι αμιγής ή μεικτός χώρος. Η δήλωση θα γίνεται σε κεντρική πλατφόρμα και θα υπάρχει ειδική σήμανση στους χώρους εκμετάλλευσης.

Στο 75-80% η χωρητικότητα στους αμιγείς

Στους αμιγείς χώρους αυξάνεται η πληρότητα και φτάνει στο 85% σε εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα (σε αυτά τα δυο με χρήση μάσκας), ενώ την ίδια ώρα η πληρότητα στους μεικτούς χώρους θα είναι 50%. Στο 85% θα είναι η πληρότητα και για τους αμιγείς υπαίθριους χώρους καθημένων, ενώ κλιμακωτή είναι η ποσόστοστη και κάτω του 75% για του μεικτούς.

Για τα θέατρα και τους κινηματογράφους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με self test.

Για τους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) οι χώροι που θα δηλωθούν αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

- 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων - υποχρεωτική χρήση μάσκας

- 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων - υποχρεωτική χρήση μάσκας

- 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων - υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για τα κλαμπ και τους υπαίθριους και κλειστούς χώρους διασκέδασης η πληρότητα για τους αμιγείς χώρους είναι στο 60%, ενώ αντίστοιχα στους μεικτούς φτάνει στο 25%.

Τέλος στα γήπεδα (ανοικτά και κλειστά) θα έχουν πρόσβαση (με μάσκα) σε ποσοστό 85% μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους.

Η διαβάθμιση εξαρτάται από τον χώρο, από το πόσο μεγάλος συγχρωτισμός υφίσταται. Κατά περίπτωση, στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχει υποχρέωση μάσκας, ενώ στους μεικτούς θα υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση.
metra2

Έλεγχοι και κυρώσεις

Θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις και έλεγχοι από την Πολιτεία. Όλοι οι πελάτες στους αμιγείς χώρους θα πρέπει να προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, και στους μεικτούς με το τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται από ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα των πιστοποιητικών.

Όλοι οι χώροι που θα ανοίξουν, οι κλειστοί και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης, θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου, και οι κλειστοί χώροι κινηματογράφοι και θέατρα, θα ανοίξουν από 1η Ιουλίου. Εν συνεχεία αυξάνοντας τη χωρητικότητα θα γίνονται αμιγείς χώροι.

Οι ανακοινώσεις από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Άδωνι Γεωργιάδη


Δείτε εδώ αναλυτικά την παρουσίαση.