Ο Κυριάκος Πιερρακάκης περιγράφει στα «π» τις καινοτομίες που θα φέρουν ευεργετικές αλλαγές στο σύστημα υγείας της χώρας αλλά και σε σχέση με τη γραφειοκρατία, το κτηματολόγιο και τα δίκτυα 5g.

Tη δημιουργία του ψηφιακού φακέλου ασθενούς εξαγγέλλει, με τη συνέντευξη του στα «π», ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης και αποκαλύπτει ότι στη χώρα μας έχουν ήδη εκδοθεί περίπου 700.000 ευρωπαϊκά ψηφιακά πιστοποιητικά covid. Ο κ. Πιερρακάκης αναλύει πώς θα «χτιστεί» ο ψηφιακός φάκελος, με πρώτο βήμα τη δημιουργία μιας εφαρμογής (application) μέσα στο καλοκαίρι.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Πόσες υπηρεσίες παρέχονται πλέον µέσω του gov.gr και ποιος είναι ο στόχος σας µέχρι το τέλος του χρόνου;
Σχεδιάσαµε το gov.gr µε τρόπο ώστε διαρκώς να εξελίσσεται, όπως προβλέπεται και για τον σχεδιασµό όλων των υπηρεσιών µας. Τη στιγµή αυτή που µιλάµε, το gov.gr διαθέτει 1.184 υπηρεσίες. Στόχος µας είναι να προσθέτουµε διαρκώς νέες λειτουργίες, όπως λέµε σχηµατικά, κάθε µέρα να κάνουµε µια µικρή κίνηση που να βελτιώνει την καθηµερινότητα των πολιτών. Ο στόχος µας έχει τόσο ποσοτικό όσο και ποιοτικό χαρακτήρα. Τον Μάρτιο του 2020 ξεκινήσαµε το gov.gr συγκεντρώνοντας 501 ψηφιακές υπηρεσίες του ελληνικού ∆ηµοσίου και 15 µήνες µετά έχουµε καταγράψει µια σηµαντική αύξηση. Ως προς το ποιοτικό κοµµάτι, πάντοτε επιδιώκουµε οι υπηρεσίες που προσθέτουµε να παράγουν τη µεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για τους πολίτες. Γι’ αυτό δίνουµε προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση εκείνων των διαδικασιών που οδηγούν πιο συχνά τους πολίτες στις ουρές µιας δηµόσιας υπηρεσίας.

Η ψηφιοποίηση του κράτους έχει µειώσει τη γραφειοκρατία ή γίνονται οι ίδιες διαδικασίες, αλλά ηλεκτρονικά πλέον;
Κινούµαστε σε δύο κατευθύνσεις: από τη µια η ψηφιοποίηση κι από την άλλη η απλούστευση των διαδικασιών. Από την πρώτη στιγµή, είχαµε πει ότι δεν θέλουµε να καταλήξουµε να ψηφιοποιούµε τη γραφειοκρατία, αλλά να αφαιρούµε εµπόδια. Το κόστος των διοικητικών βαρών είναι εξαιρετικά υψηλό, όπως έχει µετρηθεί στο παρελθόν από τον ΟΟΣΑ. Φυσικά, ακόµα και η απλή ψηφιοποίηση σε κάποιες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά ευεργετική, καθώς αφαιρεί τη φυσική µετάβαση στη δηµόσια υπηρεσία. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σηµαντικό, ειδικά σε καιρούς πανδηµίας. Αρα, από την πρώτη στιγµή οι απλουστεύσεις ήταν τµήµα της βασικής µας στρατηγικής µαζί µε την ψηφιοποίηση. Ως παράδειγµα, µπορούµε να αναφέρουµε τη διαδικασία δήλωσης γέννησης ενός παιδιού, που αρχίζει και τελειώνει στο µαιευτήριο. Από εκεί ενηµερώνονται το Ληξιαρχείο, οι ασφαλιστικοί φορείς, ο ΟΠΕΚΑ, ενώ ταυτόχρονα εκδίδεται ΑΜΚΑ.

Έχουν ήδη εκδοθεί περίπου 700.000 ψηφιακά πιστοποιητικά COVID

Πόσοι πολίτες έχουν εκδώσει µέχρι στιγµής το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID; Εξετάζεται η διεύρυνση της χρησιµότητάς του, µε διευκολύνσεις δηλαδή στους πλήρως εµβολιασµένους;
Από την 1η Ιουνίου έχουν εκδοθεί περίπου 700.000 ευρωπαϊκά ψηφιακά πιστοποιητικά COVID, τα περισσότερα µέσω του gov.gr και τα υπόλοιπα µέσω των ΚΕΠ. Ο αριθµός αυτός είναι δηλωτικός και της αξίας που έχει για τους πολίτες το πιστοποιητικό αυτό. Ηταν µια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και από την 1η Ιουλίου η εφαρµογή της θα είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη – µέλη της Ενωσης. Οσο για τις διευκολύνσεις, η µεγαλύτερη που δίνει ο εµβολιασµός είναι η προστασία απέναντι στον κοροναϊό. Βλέπουµε ήδη, µε το 30% του πληθυσµού πλήρως εµβολιασµένο, πόσο έχουν µειωθεί τα κρούσµατα, οι διασωληνωµένοι και οι απώλειες. Κάθε πολίτης µπορεί να κλείσει ραντεβού γρήγορα, εύκολα και µε ασφάλεια και προτρέπουµε όλους να προγραµµατίσουν άµεσα τον εµβολιασµό τους. Από κει και πέρα, έχουµε στα χέρια µας ένα εργαλείο και η συζήτηση για διευκολύνσεις έχει ανοίξει πανευρωπαϊκά.

5G στις εθνικές οδούς

Ποια θα είναι τα πρώτα ψηφιακά έργα που θα υλοποιηθούν µε πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης;
Την προηγούµενη εβδοµάδα, η πρόεδρος της Κοµισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε από την Αθήνα την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Αυτό άνοιξε τον δρόµο ώστε να έχουµε τη δυνατότητα να χρηµατοδοτήσουµε άµεσα το σύνολο της ψηφιακής µας στρατηγικής όπως αυτό αποτυπώνεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηµατισµού, που πρόσφατα δηµοσιεύσαµε στην τελική της εκδοχή. Η φιλοσοφία µας είναι να κινηθούµε όσο ταχύτερα γίνεται, συνδυάζοντας την επίλυση εκκρεµοτήτων µε την αναβάθµιση των υποδοµών και τη µετάβαση στην εποχή της 4ης Βιοµηχανικής Επανάστασης. Ετσι, όσο θα ψηφιοποιούµε τα Υποθηκοφυλακεία, την ίδια στιγµή θα προχωράµε στη σύνδεση της ηπειρωτικής µε τη νησιωτική Ελλάδα µε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και στην ανάπτυξη διαδρόµων 5G στις εθνικές οδούς, που θα καθιστούν εφικτή και ασφαλή την κυκλοφορία µη επανδρωµένων αυτοκινήτων.

Κτηματολόγιο

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στις αρµοδιότητές σας ήταν το Κτηµατολόγιο. Τι πρωτοβουλίες να περιµένουµε;
Για εµάς η ψηφιοποίηση του Κτηµατολογίου δεν είναι απλά η επίλυση µιας ακόµη εκκρεµότητας, αλλά συνεπάγεται µια ευρύτερη αναβάθµιση της χώρας ως προς τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο και έχουµε ήδη κάνει τα πρώτα βήµατα προς αυτή την κατεύθυνση, παρέχοντας σε όσους επαγγελµατίες εµπλέκονται σε µεταβιβάσεις ακινήτων (συµβολαιογράφους, δικηγόρους, µηχανικούς) να κάνουν έλεγχο από τον υπολογιστή τους για όσες περιοχές διαθέτουν Κτηµατολόγιο σε λειτουργία. Θα αντιµετωπίσουµε την πρόκληση της χαµηλής σχετικά ένταξης περιοχών σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας µε το σχέδιο νόµου που εισάγουµε σε λίγες ηµέρες στη Βουλή, µε τον οποίο θα επιταχύνουµε σηµαντικά το αρχικό χρονοδιάγραµµα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώµατα όλων των ιδιοκτητών.

Αποτελούν οι ψηφιακές υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν µέσα στην πανδηµία παρακαταθήκη για την επόµενη ηµέρα;
Αυτονόητα θα αποτελέσουν – και µάλιστα έχουµε δροµολογήσει τις πρώτες επεκτάσεις. Αφορούν στην Υγεία, έναν τοµέα όπου ο πρωθυπουργός επενδύει σηµαντικά στα ψηφιακά συστήµατα. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία µας µε όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπό τον αρµόδιο υπουργό, Βασίλη Κικίλια, είναι ιδιαίτερα στενή και έχουµε διαµορφώσει από κοινού έναν πυκνό οδικό χάρτη µε σειρά πρωτοβουλιών. Την ευεργετική διάσταση της ψηφιοποίησης του συστήµατος υγείας ξεκινήσαµε να την αντιλαµβανόµαστε σε πολύ µεγάλο βαθµό κατά τη διάρκεια της πανδηµίας: ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγµατα είναι η άυλη συνταγογράφηση, που εξελίχθηκε σε ένα ιδιαίτερα χρηστικό εργαλείο στη φάση των lockdowns. Σκοπός µας είναι να επανατοποθετήσουµε τη σχέση του πολίτη µε το Σύστηµα Υγείας όπως κληθήκαµε να κάνουµε στο υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης µε τη σχέση πολίτη - ∆ηµοσίου. Το πώς αυτή η σχέση επαναθεµελιώνεται το είδαµε µε το Εθνικό Σύστηµα Εµβολιασµού: τα δύο υπουργεία συνεργαστήκαµε στενά, όπως και µε την Πολιτική Προστασία και µε τον Ελληνικό Στρατό, ώστε να δηµιουργήσουµε ένα σύστηµα-πρότυπο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που έχει αναγνωριστεί από τους αρµόδιους ευρωπαϊκούς θεσµούς αλλά και από τους πολίτες που αλληλεπιδρούν καθηµερινά µε αυτό.

Πλήρης ψηφιακός φάκελος ασθενούς

Εχετε σχηµατοποιήσει πώς θα υλοποιήσετε αυτή τη σκέψη; Θα αξιοποιήσετε υφιστάµενες πλατφόρµες, θα δηµιουργήσετε νέες ή θα έχουµε έναν συνδυασµό;
Το Ταµείο Ανάκαµψης µας δίνει τη δυνατότητα να κάνουµε το επόµενο βήµα και χτίζοντας πάνω στα συστήµατα που ήδη έχουµε να αποκτήσουµε έναν πλήρη Ψηφιακό Φάκελο Ασθενούς. Αυτό θα δηµιουργήσει πάρα πολύ µεγάλες θετικές συνεπαγωγές στο Σύστηµα Υγείας, αλλά και ευρύτερα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από αυτό. Φυσικά, δεν θα περιµένουµε την πλήρη ολοκλήρωση του φακέλου. Είµαστε έτοιµοι να ξεκινήσουµε τώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα δεδοµένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα οποία είναι πλούσια και σηµαντικά –περιλαµβάνουν ιατρικές συνταγές καθώς και παραπεµπτικά εξετάσεων–, θα εµπλουτιστούν κατ’ αρχήν από τις ψηφιακές ιατρικές βεβαιώσεις, όπως εκείνες για παράδειγµα που χρησιµοποιούµε για ένα γυµναστήριο, οι οποίες θα ενταχθούν και αυτές στο σύστηµα. Το ζητούµενο όµως για εµάς, για το χτίσιµο του ιατρικού φακέλου, είναι ένα παραπάνω: τα δεδοµένα αυτά να µη βρίσκονται µόνο στα χέρια των γιατρών, αλλά και στα χέρια των πολιτών που τους αφορούν – δηλαδή ο καθένας από εµάς να έχει πρόσβαση στα δεδοµένα του που τον αφορούν, να έχει την ιδιοκτησία, εντέλει, των δεδοµένων του. Ετοιµάζουµε για αυτό µια εφαρµογή, που θα παρουσιαστεί µέσα στο καλοκαίρι. Αυτό θα αποτελέσει το πρόπλασµα του Ιατρικού Φακέλου και θα εµπλουτιστεί περαιτέρω µε τα στοιχεία των διαγνωστικών κέντρων, καθώς και µε εκείνα που βρίσκονται στα πληροφοριακά συστήµατα των νοσοκοµείων, όπως αυτά θα αναβαθµιστούν.